RISIKERER 18 ÅR: I dag faller dommen mot Svein Jemtland (47). Statsadvokaten mener han må dømmes til 18 års fengsel for drapet på kona Janne. Foto: Privat og Christian Roth Christensen / Dagbladet
RISIKERER 18 ÅR: I dag faller dommen mot Svein Jemtland (47). Statsadvokaten mener han må dømmes til 18 års fengsel for drapet på kona Janne. Foto: Privat og Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Jemtland-saken

Dette avgjør Jemtlands skjebne: - 18 år er en for streng straff

Svein Jemtland mener han må frifinnes. Dette er spørsmålene retten må svare på.

I dag faller dommen mot den tidligere fremmedlegionæren Svein Jemtland (47), som er tiltalt for drap på kona Janne Jemtland (36) natt til 29. desember i fjor.

Følg domsavsigelsen direkte på her fra klokka 10.00.

Jemtland nekter straffskyld for drapet, og hevder det dødelige skuddet som traff kona hans i hodet gikk av ved et uhell. Etter ni dagers bevisførsel i Hedmarken tingrett, har domstolen nå brukt to uker på å skrive en dom mot brumunddølen.

- For streng

Dommen vil gi en rekke interessante svar på hvordan Hedmarken tingrett har vurdert argumentene og bevisene fra både påtalemyndighetens og forsvarernes side.

Statsadvokat Iris Storås har lagt ned påstand om 18 års fengsel for forsettlig drap. Svein Jemtland hevder sin uskyld for drap, og hans forsvarere mener straffen er altfor streng om han skulle bli dømt.

SISTE DAG: I dag er siste dag i rettssaken mot Svein Jemtland, som er tiltalt for drapet på kona Janne. Nå forteller Jannes bror, Terje Opheim, om hvordan de siste ukene har vært for ham. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vår klient er klar på at han ikke er skyldig. Da skal han ikke dømmes for drap. Han er samtidig klar på at han har gjort straffbare handlinger i etterkant av ulykken, og at han skal ha en straff for det, sier hans forsvarer Christian Flemmen Johansen til Dagbladet.

- Hva om tingretten lander på 18 års fengsel?

- Hvis tingretten lander på det og han blir funnet skyldig, mener vi uansett 18 år er en for streng straff ut fra et juridisk perspektiv, sier han.

«Framstår som en henrettelse»

TESTER PISTOLEN: Før Janne Jemtland døde ble hun skutt i hodet med en pistol. Mannen hennes, Svein Jemtland, er tiltalt for drapet, men hevder pistolskuddet gikk av ved et uhell. Nå testes våpenet i retten. Reporter/video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

Statsadvokat Storås la ned en knallhard påstand og en nådeløs dom over det hun mener Jemtland foretok seg under og etter drapet.

- Etter min vurdering, kan det ikke være tvil om at det er særdeles skjerpende omstendigheter i denne saken. Selve skuddet er ikke nok til det, men det viser styrken i tiltaltes forsett. Handlingen framstår som en ren henrettelse, og han finner fram pistolen. Skuddet er midt i panna, og det er ingen annen grunn enn at han skyter for å drepe, sa hun i sin prosedyre i retten.

Drapet skjedde natt til 29. desember hjemme hos paret i Brumunddal da deres eldste sønn på 13 år var hjemme. Kort tid etterpå begynte tiltalte å fjerne spor.

- Dette beskriver etter mitt syn en kald og kalkulert drapsmann som har skutt sin kone og som umiddelbart skjuler spor, skaper alibi med å ringe venner og ved å sende meldinger og ringe til Janne Jemtland, sa statsadvokat Iris Storås i sin prosedyre.

Skjulte spor

Mens han selv forklarte seg om panikk og kaos etter at skuddet falt, er påtalemyndighetens inntrykk et helt annet.

UENIGE: Statsadvokat Iris Storås har lagt ned påstand om 18 års fengsel for Svein Jemtland, som er tiltalt for drapet på kona Janne. Jemtlands forsvarer er uenig, og legger ned påstand om at Jemtland frifinnes for drapet. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Hedmarken tingrett har fått høre at Svein Jemtland hevder at det dødelige hodeskuddet gikk av ved et uhell da han skal ha forsøkt å avvæpne kona fordi hun truet «med å skyte av ham balla». Deretter skal han ha fraktet blodsporene fra gårdsplassen deres hjemme i Brumunddal og ned mot tettstedets sentrum.

Påtalemyndigheten finner ikke hans forklaring om at det var et uhell troverdig.

Bakgrunnen er blant annet at flere har forklart at pistolen tilhørte ham i tillegg til at brumunddølen har omfattende våpentrening.

I tillegg gjorde Jemtland et omfattende arbeid med å skjule spor etter drapet, og løy i tillegg overfor familie, venner og politi om at han ikke visste hva som hadde skjedd med kona.

Alle disse momentene er sentrale for hvorfor påtalemyndigheten mener han bør dømmes til 18 års fengsel.

Gåtene

Det er imidlertid flere ubesvarte spørsmål i saken.

Rettsmedisinerne har konkludert med at Janne Jemtland ikke kan ha levd mer enn to til tre timer etter at hun ble skutt i panna, og har i tillegg slått fast at dødsårsaken er drukning. Det betyr at hun må ha blitt druknet to til tre timer etter at skuddet falt rundt 02.15 denne natta, men etterforskningen har ikke kunnet peke på et spesifikt sted der drukningen skal ha skjedd.

Svein Jemtland hevder han la kona i en bil kort tid etter at skuddet falt, og fraktet henne til Eid bru ved Glomma - omkring åtte mil unna - et døgn etter. Han hevder videre han fikk sjokk da han hørte at kona hadde dødd av drukning.

Forklaringene fra alle de sakkyndige i saken strider dermed med Jemtlands forklaring. En Kripos-analytiker har i tillegg regnet seg fram til at Jemtland ikke kan ha kjørt tur/retur Glomma med noen av bilene han disponerte før 2. januar, og at han dermed har fraktet henne dit først fire dager etter at skuddet falt. Svein Jemtland nekter for dette, og forsvarerne hans har bestridt regnestykket.

- Ikke opp til retten å tro

Kripos' våpeneksperter var også kritiske til forklaringen om at våpenet kan ha gått av da Svein og Janne Jemtland begge falt i bakken, og pekte på at det krevde en viss kraft for at avtrekkeren skal gå av.

Alle disse momentene vil bli svært sentrale når Hedmarken tingrett kommer med sin dom. Statsadvokat Iris Storås mener imidlertid saken er godt opplyst.

- Saken er godt belyst om det retten skal ta stilling til, nemlig hvorvidt tiltalte er skyldig etter tiltalen eller ikke. Det sentrale der er hvorvidt dette var et uhell eller det er et forsettlig drap, sa statsadvokat Iris Storås til Dagbladet etter prosedyrene i saken.

Jemtlands forsvarer Christian Flemmen Johansen er i tvil om akkurat dette.

- Beviskravet er stengt. Det er ikke opp til retten å tro. De skal vite hva som har skjedd. Slik vi ser det, så er det ikke bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil at han drepte Janne Jemtland. Det er en rekke andre omstendigheter knyttet til politiets anførsler som vi heller ikke mener er bevist at faktisk har funnet sted på den måten politiet beskriver, sier han til Dagbladet.