- Dette avgjør vi, Bondevik!

Det kommer ikke på tale verken for Høyre eller Arbeiderpartiet å åpne for et kompromiss med sentrumsregjeringen i gasskraftsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Selv om enkelte statsråder truer med både det ene og det andre, er det ikke aktuelt å sette til side stortingsflertallets krystallklare ønske om å bygge ut gasskraftverk i Norge nå, sier Høyres energipolitiske talsmann, Jan Tore Sanner.

I går nærmest inviterte statsminister Kjell Magne Bondevik til et slags samarbeid med stortingsflertallet i denne saken, men ble kontant avvist av Ap-leder Thorbjørn Jagland.

Godtar ikke press

Både Ap og Høyre slår klart fast at Bondeviks mindretallsregjering har å holde seg til stortingsflertallets syn.

- Regjeringen har prøvd å øve press ved å true med parlamentariske konsekvenser. Også flere sentrumspolitikere på Stortinget har snakket i korridorene om hvordan de kan ufarliggjøre flertallets vedtak i denne saken. Begge deler er forsøk på press, og derfor uakseptabelt, sier Sanner.

Må svare ja eller nei

Gasskraftsaken er til behandling i Stortingets energi- og miljøkomité. 29. februar avgis innstillingen.

Der vil Ap og Høyre, og trolig Frp, kreve følgende av regjeringen:

  • Det må gis midlertidig tillatelse til utslipp av blant annet COæ-2å til selskaper som vil bygge gasskraftverk.
  • Det må bevilges penger til forskning slik at man raskest mulig får teknologi som dramatisk reduserer utslipp av klimagasser fra gasskraftproduksjonen.
  • Når Kyoto-mekanismene er på plass i år 2008, skal gasskraftverkene benytte seg av disse mekanismene.
  • Å pålegge gasskraftprodusentene å iverksette enkelte tiltak før Kyoto-mekanismene er på plass, for eksempel at det investeres i COæ-2å-reduserende tiltak i andre land.

«Alvorlige problemer»

I andre uka av mars vil energimeldingen bli debattert i Stortinget.

- Der vil regjeringen få spørsmål fra gasskrafttilhengerne om den er parat til å iverksette Stortingets vedtak. Dersom den svarer ja, har vi ingen problemer. Dersom den sier nei, har regjeringen alvorlige problemer, sier Jan Tore Sanner til Dagbladet.

- For KrF er det fortsatt ikke åpenbart at regjeringen må gå av på grunn av gasskraft-saken, sier parlamentarisk leder Einar Steensnæs.