Ap har nominert lønnsadelen. Høyre formue-pampene. Mens Senterpartiet og Rødt skraper bunn-nivået:

Dette avslører skattelistene om Oslo-kandidatene

- Det gamle skillet mellom venstresiden og høyresiden er meningsløst, sier Høyres James Stove Lorentzen.

LØNNSADEL: Her stiller Raymond Johansen (t.h.) opp sammen med trenerkjendis Frode Kyvåg (t.v.) under valgkampåpningen i 2015. Kyvåg tjente i 2017 1, 3 millioner kroner. Johansen tjente 1,1 millioner kroner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LØNNSADEL: Her stiller Raymond Johansen (t.h.) opp sammen med trenerkjendis Frode Kyvåg (t.v.) under valgkampåpningen i 2015. Kyvåg tjente i 2017 1, 3 millioner kroner. Johansen tjente 1,1 millioner kroner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): - Jeg har alltid følt meg veldig privilegert. Og jeg har alltid tjent godt, sier den pensjonerte håndballtreneren Frode Kyvåg (73).

Som Norway Cup-gudfar er han en folkekjær sportsveteran. Men som Ap-kandidat nr. 25 er han med på løfte Ap-politikerne på en helt annen pallplass.

Ifølge fjorårets skattetall hadde Kyvåg en rekordstor lønn i 2017 på hele 1 351 299 kroner.

Det er nærmere fire ganger mer enn hva som var den gjennomsnittlige nettoinntekten i Norge i 2017: 346 630 kroner, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB).

En gjennomgang Dagbladet har gjort av de 30 toppkandidatene til hvert parti i Oslo viser at det er ett parti som kan skille med høyere lønn enn alle de andre partiene.

Hvert fall hvis vi legge skattelistene til grunn.

- GAMMEL TANKE: - Det er en gammel tanke at Arbeiderpartiet er fult av arbeidere. Det stemmer ikke. James Stove Lorentzen (H) t.h.. Her hilser han på byrådsleder Raymond Johansen, som i 2017 tjente 1 130 104 kroner.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
- GAMMEL TANKE: - Det er en gammel tanke at Arbeiderpartiet er fult av arbeidere. Det stemmer ikke. James Stove Lorentzen (H) t.h.. Her hilser han på byrådsleder Raymond Johansen, som i 2017 tjente 1 130 104 kroner. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Aps lønnsadel

Arbeiderpartiets 30 toppkandidater tjente til sammen kr 18 882 036 i 2017.

Det er 629 401 kroner i gjennomsnitt. Nesten det dobbelte av gjennomsnittlig nettoinntekt for bosatte personer 17 år, som var på 346 630 for 2017.

Bare 6 av Aps 30 kandidater tjente like mye eller mindre enn gjennomsnittet.

Til sammenligning tjente 14 av Sp 30 kandidater mindre enn gjennomsnittet.

Overraskende nok tjente Ap-politikerne mer enn fiffen i Høyre, som «bare» tjente til sammen 17 272 566 kroner.

Det gir et gjennomsnitt på 575 752 kroner.

- Meningsløst skille

- Jeg er ikke overrasket, sier Høyre-politiker James Stove Lorentzen (62). Selv står han ført opp med en inntekt på kr 1 757 740 kroner. Ifølge hans egne tall tjente han 1 452 000 i 2018.

FORMUE-PAMP: - Det er jo ikke noe jeg kan skjule, sier James Stove Lorentzen, som har en formue på 62 millioner kroner. Cirka en million mer enn Ap-leder Jonas Gahr Støre.
FORMUE-PAMP: - Det er jo ikke noe jeg kan skjule, sier James Stove Lorentzen, som har en formue på 62 millioner kroner. Cirka en million mer enn Ap-leder Jonas Gahr Støre. Vis mer

- Det er en gammel tanke at Arbeiderpartiet er fult av arbeidere. Det stemmer ikke. Det er et parti med høyt utdannede mennesker med gode lønninger. Når en LO-sjef tjener over en million, og mange Høyre-folk tjener godt under gjennomsnittet; da er det gamle skillet helt meningsløst, sier Lorentzen.

Kjemper for de fattigste

Kyvåg mener at millionlønna ikke står i veien for å kjempe for de fattigste.

- Jeg er en sosialdemokrat på min hals, og det er nettopp derfor det er viktig for meg å bekjempe de store forskjellene, sier Kyvåg. Som peker på at han har en veldig god privat pensjon i tillegg til den offentlige.

- Men i dag betaler jeg 44 prosent skatt av pensjonen min. Det er det ikke mange andre som gjør, sier Kyvåg.

En annen som bidrar til å heve lønnsnittet hos Ap er sikkerhetssjef hos NRK, Øyvind Vasaasen (56).

Han står ført opp med en årslønn på 1 227 584 kroner.

- Jeg kan bekrefte at lønnen er riktig gjengitt, sier Vasaasen til Dagbladet.

- Hva tenker du om din egen lønn?

-Jeg ønsker ikke å kommentere mitt eget lønnsnivå. Jeg har ingen mening om det. Jeg stiller til valg for å gjøre en jobb og bidra til demokratiet, svarer Vasaasen.

Formue-toppen

Men hvis man legger et annet parameter til grunn, nemlig formue, er det Høyre som stiger til toppen.

De 30 Høyre-kandidatene har til sammen en formue på mer enn 146 millioner kroner.

Til sammenligning er Ap-kandidatenes samlede formue på bare 14 millioner kroner.

En som trekker opp snittet er Lorentzen, som ifølge skattelisten har en formue på mer enn 62 millioner kroner.

- Det er jo ikke noe jeg kan skjule, sier Lorentzen, som er komitéleder for Helse- og sosialkomiteen i bystyret.

- At jeg tilfeldigvis har en formue påvirker ikke mine interesser, selv om sikkert mange vil mene noe annet.

- Er det vanskeligere for deg å forstå problemer til fattige?

- Jeg er bevist min egne privilegerte bakgrunn. Når jeg møter mennesker så forsøker jeg å sette meg inn i deres situasjon så godt jeg kan. Men det kan ikke være slik at man bare skal kunne uttale seg om ting man har erfaring fra. På samme måten man ikke kan nekte en barnehageassistent å uttale seg om næringslivspolitikk, så er ikke det å være rik diskvalifiserende fra å mene noe om fattigdom, sier Lorentzen.

- HØY INNTEKT IKKE NOE PROBLEM: Det mener Mehmet Kaan Inan (22). Ifølge skattelisten hadde han 0 kroner i inntekt og formue. Foto: HØYRE
- HØY INNTEKT IKKE NOE PROBLEM: Det mener Mehmet Kaan Inan (22). Ifølge skattelisten hadde han 0 kroner i inntekt og formue. Foto: HØYRE Vis mer

0-inntekt

En som er med på å trekke Høyre-snittet ned er Mehmet Kaan Inan (22) fra Nordstrand Unge Høyre.

Han står ført opp med 0 kroner i inntekt og 0 kroner i formue.

- Dette er eldre politikere som har bodd lengre på kloden. Jeg har ikke noe problem med at politikerne har høy formue og høy inntekt, sier Inan til Dagbladet. Han sier han tjente så lite siden han var student.

- Nå tjener jeg mer. Jeg mener høy inntekt ikke er i veien for å forstå vanlige folk, sier Inan.

Lorentzen på sin side forsvarer gjerne sin formue-kompanjong Støre, som nesten på millionen står ført opp med en like stor formue; 61 millioner kroner.

- Det er urettferdig kritikk. Det er helt usaklig å kritisere han for at han er en sosialdemokrat med formue. Det er flere rike mennesker som er sosialdemokratier, sier Lorentzen.

Rødt og Sp på bunn

Mens Høyre og AP kniver om å være på lønnstoppen, er det Senterpartiet og Rødt som har den laveste lønnsinntekten.

De 30 Rødt-kandidatene har til sammen en inntekt på 10 751 848 kroner.

Senterpartiet står ført opp med en samlet lønnsinntekt på kr 11 756 282 kroner.

SV og MDG beveger seg i midten med henholdsvis en samlet inntekt på kr 13 621 013 kroner og kr 13 001 291 kroner.

Fremskrittspartiet har en samlet inntekt på kr 13 277 179 kroner.

KrF har en samlet inntekt på kr 14 469 187 kroner.

Venstre har en samlet inntekt på kr 14 758 911 kroner.

Folkeaksjonen Nei til mer bompenger har ikke en helt sammenlignbar liste, siden de i Dagbladets liste bare har 21 kandidater. De 21 kandidatene tjente til sammen kr 6 200 016 kroner, noe som betyr en gjennomsnittlig lønn på 295 238, godt under gjennomsnittet.

Inntektstallene fra skattelistene behøver ikke å gjenspeile den faktiske lønna, eller den faktiske formuen. Mye kan også ha skjedd siden 2017.