Dette bekymrer ham mest nå

Kjendislege Wasim Zahid en av mange som skal tilbringe jula på jobb: - Det er mange som er slitne nå, og det kan jeg kjenne meg igjen i.

PÅ VAKT: Wasim Zahid er overlege ved Drammen sykehus, og er en av mange innenfor samfunnskritisk personell som skal arbeide for å trygge befolkningen i jula. Foto: Privat / NTB
PÅ VAKT: Wasim Zahid er overlege ved Drammen sykehus, og er en av mange innenfor samfunnskritisk personell som skal arbeide for å trygge befolkningen i jula. Foto: Privat / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

- Det ligger en stolthet i det å ha beredskap og være på vakt. Mens andre feirer jul, kjenner man på at du er med å bidra til å trygge befolkningen, sier den profilerte legen Wasim Zahid (46) til Dagbladet.

Han er en av flere tusen turnusarbeidere som møter årets julehøytid iført hvit uniform. Som overlege ved medisinsk avdeling på Drammen sykehus, er Zahid vant til en hektisk arbeidshverdag.

De siste to åra har coronapandemien riktignok bidratt til å legge et voldsomt press på sykehusene. Vinteren har ikke gjort det mindre krevende for de ansatte, etter nok en bølge med coronapasienter.

Sprengt kapasitet

- Nå har vi hatt pandemien over oss i snart to år, så det er på mange måter det «nye normale», sier Zahid, og fortsetter:

- Men det er selvfølgelig en del mer arbeid hva gjelder isolering av covid-pasienter, og bruk smittevernutstyr ved undersøkelser. Det er et større rigg når pasientene skal flyttes mellom avdelinger. Alt må skjermes og isoleres med tanke på smitte. Det fører naturligvis til større ekstraarbeid.

HOLDER HJULENE I GANG: - Alle legene følger en vaktturnus, og i år var det min tur til å jobbe i jula. Sånn er det. Det er et tilfeldighetens spill, sier Wasim Zahid - her avbildet i sykehuskorridorene i 2017. Foto: Adrian Ørhn Johansen / Dagbladet
HOLDER HJULENE I GANG: - Alle legene følger en vaktturnus, og i år var det min tur til å jobbe i jula. Sånn er det. Det er et tilfeldighetens spill, sier Wasim Zahid - her avbildet i sykehuskorridorene i 2017. Foto: Adrian Ørhn Johansen / Dagbladet Vis mer

Håndteringen av coronapasienter krever langt mer av de ansatte. Under pandemien har både sykepleiere og leger ropt varsko om tidvis ekstreme arbeidsbelastninger. Flere har vært særlig kritisk til manglende grep rundt det å styrke intensivkapasiteten - som er sprengt.

Dette har Zahid og hans kolleger fått førstehånds erfaring i.

- Det er viktig at folk vet at helsetjenesten var betydelig belastet lenge før coronapandemien. Slik har det alltid vært; litt for lite ressurser og litt for mye å gjøre.

OMIKRON: Verdens helseorganisasjon (WHO) tror omikronvarianten av coronaviruset allerede er til stede i de fleste av verdens land. Spredningen skjer i høy hastighet. Video: AP Vis mer

- Ikke benyttet sjansen

- Mener du myndighetene har gjort en god nok jobb med tanke på å styrke intensivkapasiteten?

- Det er ganske bred enighet blant leger og helsearbeidere at dagens situasjon ikke er god nok. Intensivkapasiteten var dårlig før pandemien, og det har vi sagt fra om i alle år. Nå har de hatt en sjanse til å gjøre noe med det, men ikke benyttet sjansen i sterk nok grad, etter min mening. Det burde vært bedre kapasitet i spesialisthelsetjenesten.

- Er du bekymret for den kommende tida?

- Det som er min bekymring, er hvis det kommer mange innleggelser og mange som trenger intensivbehandling. Det er ikke mye mer som skal til nå, før helsetjenesten ikke lenger strekker til.

Frykter dette

- Kan du utdype det?

- Jeg skal ikke si at systemet bryter sammen, for vi klarer alltids å omorganisere. Men dersom det kommer en betydelig økning innleggelser framover, kan det få store konsekvenser for driften. Det vil gå ut over andre pasienter, med andre tilstander, som da må nedprioriteres.

Statsminister Jonas Gahr Støre har erkjent at intensivkapasiteten ved norske sykehus ikke er tilstrekkelig. Han har samtidig understrekt at dette er en situasjon myndighetene tar på alvor.

- Jeg har påpekt at det har vært bevilget for lite til sykehusene våre. Vi har vært på etterskudd på intensivkapasitet, og det må vi ta tak i. Det klarer vi ikke å gjøre på et kvartal, men vi må komme i gang med det, uttalte Støre til NTB i slutten av november.

- Pågangsmot

På samme tid har sykehusets ansatte vært gjennom flere smittebølger siden pandemiens utbrudd. Historier om helsearbeidere på bristepunktet, som kommer gråtende hjem fra jobb, er dessverre langt fra enestående.

- Det er mange som er slitne nå, og det kan jeg kjenne meg igjen i. Samtidig er det mye pågangsmot, og folk er innstilt på å stille opp og å gjøre en innsats, sier Zahid.

Samtidig som norske sykehus bruker store ressurser på innlagte coronapasienter og nå stålsetter seg for jula, venter Folkehelseinstituttet en vesentlig økning i omikronsmitten de neste ukene.

Bes forberede seg på smittebølge

Helsedirektoratet har gått ut og advart kommunene om økt belastning på helsetjenestene. I et brev datert 20. desember viser direktoratet til at flere europeiske land nå opplever rask økning i smitten med omikronvarianten av viruset.

De ber kommunene forberede seg på en smittebølge med corona, og at det kan komme en influensabølge samtidig.

- Vi ber nå kommunene se helse- og sivilberedskap som en helhet og å forberede seg på økt smitte og mobilisere for alle disse forhold, heter det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer