Dette bekymrer hytteordførere før høstferien

I vinter rykket flere ordførere ut mot hyttefolket, da de ville holde coronasmitte ute av kommunene sine. Nå er høstferien like rundt hjørnet, og smitten er igjen i full framvekst. Dette bekymrer dem nå.

<strong>STILLE:</strong> Det var stille på Hovden i Setesdal i Bykle kommune da coronapandemien herjet for fullt i vinter. Hyttebyen er blant toppdestinasjonene i Agder og Sør-Norge. Foto: Tor Erik Schrder / NTB
STILLE: Det var stille på Hovden i Setesdal i Bykle kommune da coronapandemien herjet for fullt i vinter. Hyttebyen er blant toppdestinasjonene i Agder og Sør-Norge. Foto: Tor Erik Schrder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snart er høstferien her.

Helseminister Bent Høie (H) har tidligere bedt befolkningen planlegge for å legge ferien til Norge, i kjølvannet av økt smitte.

- Jeg vil si det samme nå som før sommerferien. Det tryggeste er å legge ferien til Norge. Nå sier vi klart at vi bør unngå unødvendige utenlandsreiser. Smittesituasjonen i de gule landene endrer seg raskt, og dette kan endre seg både før man reiser og mens man er på høstferie, har han sagt til Dagbladet.

Oslo er i dag blant kommunene som er på «rødt» nivå i henhold til FHIs smittekrav til andre land. Også smittesituasjonen i Bergen har vekt mye oppmerksomhet de siste ukene.

På nasjonalt nivå var det natt til søndag registrert 12 858 coronasmittede personer i Norge, og tallene er sakte, men sikkert på vei opp.

Med andre ord: Situasjonen begynner å likne den vi hadde i vinter, da smitteoppblussingen og uvissheten trykket på for fullt.

- Klart man er engstelig

Da rykket flere ordførere i landets største hyttekommuner ut mot hytteeiere, da de ville holde smitte ute av kommunene sine. Ordfører i Vinje, Jon Rikard Kleven, gikk blant annet så langt som å si at han ville sette opp sperringer så folk verken kunne komme inn eller ut av hytteområdene.

Dagbladet har snakket med flere av ordførerne som da slo alarm, for å spørre om de er klare for å imøtekommende en ny runde med tilreisende. Beskjeden som går igjen, er at de ikke er like bekymret nå, som de var da. Men den kommende ferien byr likevel på pulsøkning.

- Vi har ingen planer om å holde folk ute av kommunen. Vi har for øvrig ingen tro på at vi kommer i en sånn situasjon at vi blir nødt til å innføre egne tiltak, sier Jon Rolf Næss (Ap), ordfører i Bykle kommune.

- Vi ser ikke behov for et nytt hytteforbud. Vi venter at vi vil få en stor økning i befolkningen de kommende ukene, men bekymringen er ikke like stor som den var tilbake i april, fortsetter han.

- Bekymringsfullt

Men:

- Vi har ikke beredskap for større utbrudd. Lokalt så har vi den beredskapen vi trenger, men det er klart man er engstelig. Vi har tro på at det kommer til å bli mange besøkende i høstferien.

Næss forteller at kommunen vil forholde seg til de nasjonale retningslinjene gitt, og satser på at folk følger smittevernreglene.

- Det som er bekymringsfull, er om dem som kommer drar med seg smitte opp hit, og at smitten da blir igjen, sier han.

I Bykle kommune er det 2,7 hytter per bosatt, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

RASKE PENGER: Nicolai Tangen behøvde ikke jobbe mer enn ti dager for å tjene inn til luksushytta i Blindleia. Reporter: Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Alle bør være bekymret

Vinje kommune i Vestfold og Telemark var også blant kommune som gikk til drastiske skritt i vinter. De vedtok å forlenge det mye omtalte hytteforbudet lokalt med ei uke, men kort tid seinere kom beskjeden om at kommunen ikke hadde hjemmel til vedtaket.

Ordfører Jon Rikard Kleven (Sp) sier at folk nå har begynt å bli flinke.

- Det har blussa opp i Oslo, men vi har mer kontroll. Det ene hytteområdet er Vågslid, der det er mange vestlendinger, også er det Rauland, der det er mye folk fra Østfold og Oslo blant annet. Vi forholder oss nok videre til retningslinjene som ligger til grunn slik vi gjorde i sommer. Det er godt med avstander i Vinje, vi er landets tolvte største kommune. Jeg forventer at folk ikke klumper seg sammen, sier Kleven til Dagbladet.

Han forteller at beredskapen, utstyret, legene og helsepersoneller er på plass, samt gode rutiner for smittesporing.

- Vi kan teste 370 personer i uka etter kapasiteten. Men det som ofte skjer er jo at vi får inn folk med diverse illebefinnende. Folk som skader seg i andre sammenhenger, og at de også kanskje har luftveissymptomer. Det er viktig at våre leger ikke blir slått ut av dette, sier han.

Kleven fortsetter:

- Det er lang vei til sykehus, og det er nettopp det som er utfordringen vår: Avstanden til sykehus.

- Er du bekymret over eventuell medbrakt smitte som vil komme de neste ukene?

- Det er klart jeg er bekymret, det bør jo alle ordførere være nå. Vi vet jo at dette er en farlig sykdom, men nå har vi bedre kunnskap og beredskap til å håndtere situasjonen.

I Agder, Odda i Vestland, Oslo, Viken og Svalbard trer høstferien i kraft i uke 40, fra 28. september til 2. oktober. I Innlandet, Møre og Romsdal, Nordland, Rogaland, Troms og Finnmark, Trøndelag, Vestfold og Telemark og Vestland (utenom Odda) trer den i kraft i uke 41, fra 5. til 9. oktober.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer