- Dette bekymrer meg, gode ferieopplevelser er viktig for alle barn

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet ber om oversikt over ferietilbudet til barnevernsbarn.

FERIEMINNER: Tillitsvalgte i barnevernet slår alarm om ferietilbudet til barnevernsbarn som tilbringer sommeren på institusjon.
FOTO: NTB SCANPIX
FERIEMINNER: Tillitsvalgte i barnevernet slår alarm om ferietilbudet til barnevernsbarn som tilbringer sommeren på institusjon. FOTO: NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tillitsvalgte i Fellesorganisasjonen (FO) har slått alarm internt i barnevernet om at økonomiske kutt får som konsekvens at barn i barnevernsinstitusjoner ikke får de sosiale opplevelsene de trenger.

Sommerferietilbud Dette medfører blant annet at barn og unge på statlige barnehjem ikke får et tilstrekkelig tilbud i sommerferien.

 - Det bekymrer meg når jeg leser påstandene om at noen barn som bor på institusjon ikke får et ferietilbud. Gode ferieopplevelser er viktig for alle barn, sier statssektretær Ahmad Ghanizadeh i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet.

Han forteller at de nå vil undersøke problemstillingen nærmere, og vil be Bufdir om en oversikt over ferietilbudene som gis til barna som må tilbringe sommeren på institusjoner, og hvilke vurderinger som ligger til grunn for avgjørelsene om ferietilbudene.

- Ikke overraskende Elisabeth Løland, leder i Krfu mener at det må være noe feil med enten kalkulatoren eller prioriteringene til regjeringen.

- Jeg visste ikke om jeg skulle le eller gråte da jeg leste nyheten. Vi snakker om de aller mest sårbare av de sårbare blant oss. Det er veldig viktig at de også skal ha opplevelser som de andre barna har, sier Elisabeth Løland, leder i Krfu.

Hun mener at det ikke burde overraske BLD at det har blitt slik.

- Dette kommer ikke av økte forventninger til barnevernet, men at det blir presset flere barn inn i systemet, som ikke får bevilget mer penger enn før, sier Løland.

Stramme budsjetter Det var virksomhetstillitsvalgt i Bufetat, Jan Aarskog, som ettter å ha vært i kontakt med tillitsvalgte over hele landet, mener at ferietilbudet til barnevernsbarn på institusjoner er uholdbart.

SKAL UNDERSØKE: Statssektretær Ahmad Ghanizadeh i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet sier at de skal se på ferietilbudet til barnevernsbarn på statlige institusjoner. Foto: Krister Sørbø/Scanpix
SKAL UNDERSØKE: Statssektretær Ahmad Ghanizadeh i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet sier at de skal se på ferietilbudet til barnevernsbarn på statlige institusjoner. Foto: Krister Sørbø/Scanpix Vis mer

Forklaringen som stadig dukket opp fra institusjonene var at budsjettene var stramme.

- Dette er barn og ungdom som av ulike årsaker ikke kan bo hjemme hos foreldrene eller annen slekt, ofte på grunn av egen adferd eller foreldrenes adferd. Flere av barna på akuttinstitusjoner kommer rett fra store konflikter med foreldre. I tillegg til å forholde seg til denne konflikten, må de være på institusjonen og høre om alle de andre som drar på ferie mens de selv blir sittende fast på institusjonen, sier Aarskog.

Mari Trommald, direktør i Bufdir, forteller at dette året har et spesielt stramt budsjett, og hun ser ikke bort ifra at det gjør at noen institusjoner må stramme inn på ferier ved å velge andre ferieopplegg enn det de har gjort tidligere år.