- Dette besøket er en milepæl i forholdet mellom Norge og Cuba

Børge Brende på besøk for første gang.

REVOLUSJONSPLASSEN: Her er Norges utenriksminister Børge Brende på den symboltunge Plaza de la revolución i Havanna. Her har Fidel Castro samlet en million tilhørere på sine mange historiske taler siden revolusjonen i 1959. I 2006 holdt han sin siste 1.maitale her. I juli ble han alvorlig syk og overlot makten til broren Raúl Castro. I går la Brende ned krans på minnesmerket for nasjonalhelten José Martí.
Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REVOLUSJONSPLASSEN: Her er Norges utenriksminister Børge Brende på den symboltunge Plaza de la revolución i Havanna. Her har Fidel Castro samlet en million tilhørere på sine mange historiske taler siden revolusjonen i 1959. I 2006 holdt han sin siste 1.maitale her. I juli ble han alvorlig syk og overlot makten til broren Raúl Castro. I går la Brende ned krans på minnesmerket for nasjonalhelten José Martí. Foto: Nina Hansen Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAVANNA (Dagbladet): Her blir utenriksminister Børge Brende (H) æret på den symboltunge revolusjonsplassen i Havanna.

- En milepæl i forholdet mellom våre to land, sier Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez besøket fra sin norske kollega.

Det er første gang en norsk utenriksminister besøker den revolusjonære øya. 

- Dette besøket er en milepæl i forholdet mellom Norge og Cuba, sa den cubanske utenriksministeren da han tok imot Brende til politiske samtaler i den cubanske hovedstaden i går.

Han sa han ønsker å styrke og fordype samarbeidet med Norge.

Før møtet besøkte Høyre-politikeren den symboltunge revolusjonsplassen i Havanna med gigantiske siluetter av Che Guevara og Camilo Cifuegos på fasadene, der han la ned krans på minnesmerket til nasjonalhelten José Martí.

Møtte regimekritikere Men Brendes dag startet med et møte med regimekritiske unge bloggere, regimekritiske intellektuelle og aktivister for homofile og lesbiskes rettigheter.

- Det har skjedd en endring. Det sivile samfunn må ta makt og ansvar for å definere det cubanske samfunnet. Det finnes et lite om for ytringsfrihet, ikke minst gir teknologien nye muligheter, og de må vi utnytte, sier en radiojournalist og LGBT-aktivist Maykel González som også driver en blogg. 

Han sier han har vært truet og innkalt til avhør, men fortsetter å utnytte de mulighetene han har.

González jobber i staten, og bruker internettilgangen han har der, til å publisere sin egen blogg. Han har vært truet og innkalt til avhør, forteller han, men fortsetter å blogge.

- Vi jobber innenfor systemet her, selvsagt, ellers ville vi blitt marginalisert og isolert, forklarer han.

Norges Rodríguez lager websidene til et kunstinstitutt, og bruker også jobbens internett til å publisere sin egen blogg.

- Vi vil uttrykke den verdenen vi lever i. Vi vil fortelle noe annet enn staten, og ta opp andre temaer. Vi skriver om dagliglivets problemer, mangel på internett, alt som ikke fungerer, sier han.

De tre bloggerne møttes på en menneskerettighetskonferanse i Sveits.

Mye felles - Bare det at vi får reise ut av Cuba, viser at det har skjedd en endring etter at Raúl tok over, sier journalist og selvstendig blogger Yusimí Pardo la Red.

Hun understreker at hun kaller seg selvstendig, «autónoma», ikke «independiente», som blir forbundet med USA-støttede dissidenter.

STYRKET FORHOLD: Det første utenriksministermøtet mellom Norge og Cuba starter. Utenriksministrene Bruno Rodriguez og Brende er enige om å styrke og utvikle forholdet mellom de to land.
Foto: Nina Hansen
STYRKET FORHOLD: Det første utenriksministermøtet mellom Norge og Cuba starter. Utenriksministrene Bruno Rodriguez og Brende er enige om å styrke og utvikle forholdet mellom de to land. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Vi søker ikke politisk makt, vi ønsker bare sivile rettigheter, utenfor staten og myndighetene, sier La Red.

Pardo la Red er glad for å bli invitert til å møte utenriksministeren, og tror Cuba og Norge har mye felles.

- Det var et nyttig møte, særlig i denne historiske perioden i Cubas historie, når Cuba åpner seg for verden. Vi vil ha dialog med Europa, og jeg tror vi har mye felles med Norge. Vi har vært i Miami. Det er det mye vi ikke ønsker til Cuba, sier la Red.

- Pluralistisk Cuba Bloggerne håper på fulle menneskerettigheter på Cuba de nærmeste årene.

- Som aktivister må vi være optimistiske. Vi må ta tilbake menneskerettighetsbegrepet. Det har vært brukt i fiendens kontekst og retorikk, vi må ta det rommet og definere det. Vi håper på et pluralistisk og mangfoldig Cuba om 10 år, sier González.

Han sier han representerer homofile og lesbiske som er utålmodige og vil gå mye lenger enn den offisielle politikken.

- Vi vil ha ekteskap mellom homofile, ikke bare partnerskap, sier han.

- For meg var dette et utrolig viktig møte. Det de sa, var at situasjonen for ytringsfrihet og organisasjonsfrihet enn for ti år siden. Det er større åpenhet nå for å komme med synspunkter som myndighetene ikke står for. Det er viktig å høre hvilke håp de har for samfunnet framover, sier Brende til Dagbladet.

- Sterkt møte Han understreker at myndighetene visste om møtet, og mener det at de ikke har hatt innvendinger, er uttrykk for en endring.

- De tror reformene som er startet, ikke vil bli reversert. Det var for meg sterkt å høre.  Jeg sa jo at om 10 ti år er det kanskje presse- og organisasjonsfrihet her. Da var det en som sa at det snarere er snakk om tre til fem år, og at jeg var litt pessimistisk, sier Brende.

I går kveld lokal tid møtte Brende partene i konflikten i Colombia som forhandler om en fredsavtale på Cuba.

MØTTE BLOGGERNE: Utenriksminister Børge Brende møtte regimekritiske bloggere og journalister i går morges. Her er Brende i samtale Maykel González, Norges Rodriguez og Yusimí Pardo La red.
Foto: Nina Hansen
MØTTE BLOGGERNE: Utenriksminister Børge Brende møtte regimekritiske bloggere og journalister i går morges. Her er Brende i samtale Maykel González, Norges Rodriguez og Yusimí Pardo La red. Foto: Nina Hansen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer