HAVANNA (Dagbladet): Her blir utenriksminister Børge Brende (H) æret på den symboltunge revolusjonsplassen i Havanna.
- En milepæl i forholdet mellom våre to land, sier Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez besøket fra sin norske kollega.
Det er første gang en norsk utenriksminister besøker den revolusjonære øya.
- Dette besøket er en milepæl i forholdet mellom Norge og Cuba, sa den cubanske utenriksministeren da han tok imot Brende til politiske samtaler i den cubanske hovedstaden i går.
Han sa han ønsker å styrke og fordype samarbeidet med Norge.
Før møtet besøkte Høyre-politikeren den symboltunge revolusjonsplassen i Havanna med gigantiske siluetter av Che Guevara og Camilo Cifuegos på fasadene, der han la ned krans på minnesmerket til nasjonalhelten José Martí.
Møtte regimekritikere Men Brendes dag startet med et møte med regimekritiske unge bloggere, regimekritiske intellektuelle og aktivister for homofile og lesbiskes rettigheter.
- Det har skjedd en endring. Det sivile samfunn må ta makt og ansvar for å definere det cubanske samfunnet. Det finnes et lite om for ytringsfrihet, ikke minst gir teknologien nye muligheter, og de må vi utnytte, sier en radiojournalist og LGBT-aktivist Maykel González som også driver en blogg.
Han sier han har vært truet og innkalt til avhør, men fortsetter å utnytte de mulighetene han har.
González jobber i staten, og bruker internettilgangen han har der, til å publisere sin egen blogg. Han har vært truet og innkalt til avhør, forteller han, men fortsetter å blogge.
- Vi jobber innenfor systemet her, selvsagt, ellers ville vi blitt marginalisert og isolert, forklarer han.
Norges Rodríguez lager websidene til et kunstinstitutt, og bruker også jobbens internett til å publisere sin egen blogg.
- Vi vil uttrykke den verdenen vi lever i. Vi vil fortelle noe annet enn staten, og ta opp andre temaer. Vi skriver om dagliglivets problemer, mangel på internett, alt som ikke fungerer, sier han.
De tre bloggerne møttes på en menneskerettighetskonferanse i Sveits.
Mye felles - Bare det at vi får reise ut av Cuba, viser at det har skjedd en endring etter at Raúl tok over, sier journalist og selvstendig blogger Yusimí Pardo la Red.
Hun understreker at hun kaller seg selvstendig, «autónoma», ikke «independiente», som blir forbundet med USA-støttede dissidenter.

- Vi søker ikke politisk makt, vi ønsker bare sivile rettigheter, utenfor staten og myndighetene, sier La Red.
Pardo la Red er glad for å bli invitert til å møte utenriksministeren, og tror Cuba og Norge har mye felles.
- Det var et nyttig møte, særlig i denne historiske perioden i Cubas historie, når Cuba åpner seg for verden. Vi vil ha dialog med Europa, og jeg tror vi har mye felles med Norge. Vi har vært i Miami. Det er det mye vi ikke ønsker til Cuba, sier la Red.
- Pluralistisk Cuba Bloggerne håper på fulle menneskerettigheter på Cuba de nærmeste årene.
- Som aktivister må vi være optimistiske. Vi må ta tilbake menneskerettighetsbegrepet. Det har vært brukt i fiendens kontekst og retorikk, vi må ta det rommet og definere det. Vi håper på et pluralistisk og mangfoldig Cuba om 10 år, sier González.
Han sier han representerer homofile og lesbiske som er utålmodige og vil gå mye lenger enn den offisielle politikken.
- Vi vil ha ekteskap mellom homofile, ikke bare partnerskap, sier han.
- For meg var dette et utrolig viktig møte. Det de sa, var at situasjonen for ytringsfrihet og organisasjonsfrihet enn for ti år siden. Det er større åpenhet nå for å komme med synspunkter som myndighetene ikke står for. Det er viktig å høre hvilke håp de har for samfunnet framover, sier Brende til Dagbladet.
- Sterkt møte Han understreker at myndighetene visste om møtet, og mener det at de ikke har hatt innvendinger, er uttrykk for en endring.
- De tror reformene som er startet, ikke vil bli reversert. Det var for meg sterkt å høre. Jeg sa jo at om 10 ti år er det kanskje presse- og organisasjonsfrihet her. Da var det en som sa at det snarere er snakk om tre til fem år, og at jeg var litt pessimistisk, sier Brende.
I går kveld lokal tid møtte Brende partene i konflikten i Colombia som forhandler om en fredsavtale på Cuba.
