Dette består PC-en av

En PC består av komponenter som kan kjøpes hver for seg. Prisene er omtrentlige, basert på listene til nettstedet hardware.no, som registrerer prisene fra dag til dag. Moms er inkludert, men ikke frakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prosessoren

(CPU) er selve hjernen i PC-en. Hastigheten oppgis i Mhz (megaherz), og er avgjørende for hvordan PC-en oppfører seg. I dag kan du få prosessorer opptil 733 Mhz. Og enda raskere vil det bli. Regelen er at en topp spesifisert prosessor i dag vil være en sinke om ett år. Prisen reguleres deretter. De billigste maskinene har i dag en 400 Mhz-prosessor, som ved disse tider i fjor lå på hastighetstoppen.

Bortsett fra hastigheten teller også type og merke en del. Intel er markedsleder, og er stort sett dyrest. Intel har en billigvariant kalt Celeron, som er mer enn god nok for de fleste oppgaver. I tillegg finnes det rimeligere prosessorer fra blant andre AMD og Cyrix. De er ikke nødvendigvis dårligere enn en likt spesifisert Intel-prosessor.Minnet (RAM) er PC-ens «korttidsminne». Dersom minnet er for lite, jobber harddisken desto mer. Alt tar lengre tid, og harddisken skramler og bråker. Prisen på minne varierer sterkt, i tråd med tilbud og etterspørsel på verdensmarkedet. I skrivende øyeblikk er den høy. Dagens PC-er har sjelden mindre enn 64 Mb RAM. Ofte har de 128 Mb eller mer. Generelt dobles minnet for hvert nytt sett av brikker du installerer. Det finnes to typer RAM: EDO og SDRAM. Det siste anbefales. Harddisken er plata du lagrer dataene dine på til seinere bruk. Moderne dataprogrammer krever mye plass - ofte flere hundre megabyte. Plassen på en harddisk måles nå i gigabyte. Minstemålet er nå på rundt 8 gigabyte, mens de største diskene er på over 36 gigabyte. Det finnes to typer harddisker: IDE og SCSI. IDE er det vanligste. SCSI er raskere og mer stabilt, men langt dyrere. I tillegg trenger du et SCSI-kort.

Tilleggsutstyr:


Skjerm
må du ha. Selv om 15-tommerne finnes fremdeles, er det 17 tommer som gjelder i dag. Vil du ha enda større skjerm, kan du få 19 eller 21 tommer. Og er du rik, kan du kjøpe en plassbesparende flatskjerm.Skriver er kjekt å ha om du vil se det du lager på papir. Om du bare skal skrive ut tekst, er laserskriver det beste alternativet. Om du skal skrive ut fargebilder i fotokvalitet, er blekkskriver tingen. DVD-spillerer nødvendig om du vil se spillefilmer eller spille spill som ligger på DVD-ROM. I likhet med harddisker er det også her to standarder: IDE og SCSI. Lydkort følger stort sett alltid med en ferdig PC. For spill eller filmer i DVD-format er det en fordel at det følger med et såkalt MPEG2-kort. Dette avlaster maskinen, slik at den kan arbeide med andre ting samtidig. Vær oppmerksom på at ikke alle DVD-spillere for PC lenger er sonefrie, slik de var i begynnelsen. CD-brenner må du ha om du vil lage dine egne kopier av musikk-CD-er eller CD-er med programvare. Vær oppmerksom på at loven begrenser din adgang til å gjøre dette. En CD-brenner kan også brukes til å lagre bilder og andre typer data som tar stor plass. Hastigheten (4, 6 eller 8 X) og om brenneren er SCSI eller IDE er avgjørende for prisen. ZIP-drive fungerer som en diskettstasjon, men har plass til mange ganger så mye data. Fås i 100 Mb-utgaver. Helt ny er 250 Mb-utgaven, som kan lese de gamle 100 Mb-diskettene. Fordelen framfor en CD-brenner er at kopieringen skjer langt raskere. Pris: 1800 kroner (250 Mb intern) Scanner trenger du om du vil legge dine gamle bilder over på PC-en, legge dem ut på nettet eller lage et digitalt fotoalbum på CD. De aller billigste typene egner seg godt for Internett-publisering, mens du trenger en dyrere variant om du skal skrive ut nye kopier.Pris: 600- 5000 kroner (Jo høyere oppløsning, jo dyrere) Operativsystem er hovedprogrammet som styrer all annen programvare på en PC. Microsofts Windows 98 følger stort sett alltid med, men alternativene BeOs og Linux er verd å prøve for den som har kommet litt lenger i sin datainteresse. Windows NT og Windows 2000 kan være verd å vurdere, men er beregnet mest på bedrifter. For private brukere er det trolig best å vente til Windows Millennium kommer en gang utpå våren.