AVSKOGING:  Statsminister Erna Solberg ser på et avskoget område i regnskogen på Sumatra onsdag. Solberg er på offisielt besøk i Indonesia, hvor det norsk-indonesiske samarbeidet for å redde regnskog er et sentralt tema.   Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix.
AVSKOGING: Statsminister Erna Solberg ser på et avskoget område i regnskogen på Sumatra onsdag. Solberg er på offisielt besøk i Indonesia, hvor det norsk-indonesiske samarbeidet for å redde regnskog er et sentralt tema. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix.Vis mer

Dette betaler Norge seks milliarder for å stoppe

Erna Solberg fikk se klodens verste avskoging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dypt inne i restene av Sumatras regnskog fikk statsminister Erna Solberg se en liten bit av tragedien i verdens største avskogingingsland, Indonesia.

De svingete og smale veiene slynger seg kilometer etter kilometer, omkranset av palmeolje- og gummiplantasjer på alle kanter. 

Det er et besøk hos urfolksgruppen orang rimba, Sumatras siste regnskognomader, som har mistet livsgrunnlaget sitt på grunn av avskoging.

- Det er sterkt å møte dem når man ser desperasjonen over det som skjer rundt dem, og over at det er noen andre som eier det landet de har bodd på og levd på i kanskje tusener av år, sier Solberg.

Lider
Mens bålrøyk fyller den fuktige tropeluften, lytter redde ansikter under provisoriske teltduker til Solberg.

Hele det enorme skogområdet, som ligger flere timers kjøring fra byen Jambi på Sumatra, var tidligere dekket av regnskog. Slik er det ikke lenger.

- Vi er kommet hit for å snakke med statsministeren. Vi trenger landområder, men nå er det bare små skoger igjen. Plantasjene fortrenger dem, sier en representant for orang rimba-folket.

Regnskogfondets
daglige leder Lars Løvold beskriver orang rimbaenes situasjon som vanskelig og tragisk.

- Dette er folk som virkelig lider under effekten av at de ikke anerkjennes som folk med rettigheter. De har blitt fratatt selve livsgrunnlaget fordi skogen er blitt hogget vekk rundt dem, sier han.

Enorme utslipp Det har bare tatt noen tiår å rasere regnskogen på Sumatra, Indonesias største øy. Også øvrig regnskog i landet er i stor fare. De siste 50 årene er nesten halvparten av regnskogen ødelagt.

Det er ikke bare en katastrofe for millioner av mennesker fra urfolksgrupper. Det har også ført til at Indonesia etter USA og Kina har de største klimautslippene i verden.

I det norsk-indonesiske samarbeidet om å bevare regnskog lover Norge inntil 6 milliarder kroner til Indonesia - hvis landet kan dokumentere redusert avskoging.

Hun fikk tirsdag høre en personlig forpliktelse fra Indonesias president om at skogvern står høyt på hans dagsorden.

- Skuespill
Der Solberg møter urfolksgruppen er det nå gummiplantasjer. En representant for selskapet PT Malaka Agro Perkasa, som ikke ønsker å stå fram med navn, sier det ikke har vært regnskog i området på kanskje 30 år.

Selskapet fikk konsesjon til plantasjedrift i 2009.

- De bor ikke her, og teltene ble satt opp i går, sier han om menneskene Solberg møter.

Forretningsmannen hevder seansen er et skuespill satt i scene av ikke-statlige organisasjoner for å skape blest om saken. Det norske statsministerbesøket ble fulgt av et enormt, indonesisk presseoppbud.

- Dette er egentlig statlig grunn, selv om regnskognomadene har bodd her i all tid. Derfor kan staten ved et papirvedtak gi tillatelse til å hogge skogen og plante trær for palmeolje, gummi eller hurtigvoksende virke til papir, sier Løvold.

Forlenger hogstforbud
Under statsminister Erna Solbergs (H) besøk til Indonesia bekreftet den indonesiske miljø- og skogministeren Siti Nurbaya Bakar overfor NTB at hogstforbudet blir forlenget i mai. Det besluttet regjeringen i mars.

Det er ikke klart hvor mange år forbudet vil gjelde for.

Et slikt midlertidig hogstforbud ble første gang innført i 2011, året etter den norsk-indonesiske regnskogavtalen, og forlenget i 2013.


(NTB-Kristian Skårdalsmo).

 URINNBYGGERE:   Statsminister Erna Solberg hilser på en kvinner fra Orang Rimba Bujang Tampui-stammen i regnskogen på Sumatra onsdag. Stammen er Indonesias siste regnskogsnomader. Solberg er på offisielt besøk i Indonesia, hvor det norsk-indonesiske samarbeidet for å redde regnskog er et sentralt tema.   Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix.
URINNBYGGERE: Statsminister Erna Solberg hilser på en kvinner fra Orang Rimba Bujang Tampui-stammen i regnskogen på Sumatra onsdag. Stammen er Indonesias siste regnskogsnomader. Solberg er på offisielt besøk i Indonesia, hvor det norsk-indonesiske samarbeidet for å redde regnskog er et sentralt tema. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix. Vis mer