Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette betyr at oljeprisen kan falle til 15 dollar!

Oljeprisen kan falle til 15 dollar før produsentene begynner å svette.

OLJEPRISEN. Her pumpes oljen opp fra bakken i McKenzie County utenfor Williston, Nord Dakota. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton
OLJEPRISEN. Her pumpes oljen opp fra bakken i McKenzie County utenfor Williston, Nord Dakota. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Oljefeltene i den enorme Bakken-formasjonen, som strekker seg over to stater i USA, tåler langt lavere oljepriser enn det man er komfortabel med i Norge, skriver Finansavisen i dag.

Kan tåle 15 dollar «Prisen der produksjon fra eksisterende brønner vil bli stengt er 15 dollar pr. fat», fremgår det av et ferskt dokument utarbeidet av North Dakota Department of Mineral Resources (DMR).

Men oljen som produseres fra den enorme Bakken-formasjonen, som strekker seg over Nord-Dakota og inn i Montana, må transporteres, først med tankbil til nærmeste jernbanestasjon, og derfra med tankvogner.

- Prisen det refereres til er prisen produsentene får når oljen leveres for jernbanetransport, sier Per Magnus Nysveen i Rystad Energy til avisen.

- Det kommer en rørledning etter hvert, men jernbane har sine fordeler. Man kan sende oljen dit man får best betalt. Transportkostnadene utgjør omtrent 15 dollar fatet, legger han til.

Det betyr at WTI-prisen (West Texas Intermediate) for at en gjennomsnittsproduksjonsbrønn i Bakken-formasjonen skal gå i pluss kan være så lav som 30 dollar fatet, noe som til dagens dollarkurs tilsvarer 227 kroner.

42 prosent under budsjett I årets statsbudsjett har regjeringen lagt til grunn en oljepris på 650 kroner. Basert på det er petroleumsinntektene budsjettert til 342 milliarder kroner, mens overskuddet er på 308 milliarder kroner.

Mandag ligger prisen på oljen fra Nordsjøen på 375 kroner - 42 prosent under regjeringens anslag.

Les også: De 4 viktigste tallene i statsbudsjettet 2015

Flere nyheter Tre faresignaler i aksjemarkedet
- Vi tror ikke folk har fått med seg hva som kommer til å skje
Interessen for denne leiligheten er helt ekstrem

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media