Dette betyr brexit for deg

Mens helgeturene til London går som normalt, river norske næringsdrivende i Storbritannia seg i håret. - Det kommer til å ha store konsekvenser for Norge, sier brexit-ekspert.

BREXIT: Storbritannia skal ut av EU 31. oktober med eller uten en avtale, sier statsminister Boris Johnson. Usikkerheten kommer til å ramme flere områder også for nordmenn, ifølge brexit-ekspert. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB Scanpix
BREXIT: Storbritannia skal ut av EU 31. oktober med eller uten en avtale, sier statsminister Boris Johnson. Usikkerheten kommer til å ramme flere områder også for nordmenn, ifølge brexit-ekspert. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den 31. oktober skal britene ut av EU, «koste hva det koste vil», med eller uten avtale, insisterer statsminister Boris Johnson.

Selv om Norges forhold til EU og EØS ikke skal endres av dette, har likevel tanken på et Storbritannia som forlater EU uten en klar avtale vekket bekymring hos flere - også her hjemme i Norge.

Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, framhever at noen områder har en klar avtale - mens andre vekker grunn til bekymring.

- Sett opp et annet alternativ

Noe av det som har bekymret mange nordmenn er hvorvidt utdannelsen deres i Storbritannia kommer til en bråstans hvis landet forlater EU uten en avtale.

Mustad framhever at det fremdeles foreligger stor usikkerhet rundt avtaler mellom norske og britiske universiteter:

- Studenter har fått beskjed om å sette opp et annet alternativ enn Storbritannia framover i tilfelle det skulle vise seg å bli vanskelig for nordmenn å få støtte til studiene der, sier Mustad, og understreker at dette hovedsakelig gjelder for Erasmus-studenter:

- Der vet vi ikke om britiske universiteter kommer til å være tilknyttet EU-programmet på samme måte som de er i dag, og det vet ikke universitetene heller, sier Mustad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer