Dette betyr brexit for deg

Mens helgeturene til London går som normalt, river norske næringsdrivende i Storbritannia seg i håret. - Det kommer til å ha store konsekvenser for Norge, sier brexit-ekspert.

BREXIT: Storbritannia skal ut av EU 31. oktober med eller uten en avtale, sier statsminister Boris Johnson. Usikkerheten kommer til å ramme flere områder også for nordmenn, ifølge brexit-ekspert. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB Scanpix
BREXIT: Storbritannia skal ut av EU 31. oktober med eller uten en avtale, sier statsminister Boris Johnson. Usikkerheten kommer til å ramme flere områder også for nordmenn, ifølge brexit-ekspert. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den 31. oktober skal britene ut av EU, «koste hva det koste vil», med eller uten avtale, insisterer statsminister Boris Johnson.

Selv om Norges forhold til EU og EØS ikke skal endres av dette, har likevel tanken på et Storbritannia som forlater EU uten en klar avtale vekket bekymring hos flere - også her hjemme i Norge.

Storbritannia-ekspert og førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, framhever at noen områder har en klar avtale - mens andre vekker grunn til bekymring.

- Sett opp et annet alternativ

Noe av det som har bekymret mange nordmenn er hvorvidt utdannelsen deres i Storbritannia kommer til en bråstans hvis landet forlater EU uten en avtale.

Mustad framhever at det fremdeles foreligger stor usikkerhet rundt avtaler mellom norske og britiske universiteter:

- Studenter har fått beskjed om å sette opp et annet alternativ enn Storbritannia framover i tilfelle det skulle vise seg å bli vanskelig for nordmenn å få støtte til studiene der, sier Mustad, og understreker at dette hovedsakelig gjelder for Erasmus-studenter:

BREXIT: 23. juni 2016 stemte et flertall av den britiske befolkningen for å forlate Den europeiske union. Tre år senere har de fortsatt ikke meldt seg ut av EU, og Storbritannia befinner seg i et politisk kaos. Her får du en enkel innføring i hele Brexit på 140 sekunder. Vis mer

- Der vet vi ikke om britiske universiteter kommer til å være tilknyttet EU-programmet på samme måte som de er i dag, og det vet ikke universitetene heller, sier Mustad.

Den enkleste løsningen er å snakke med hvert enkelt universitet for å få klarhet i hvordan de håndterer situasjonen framover.

- Men nå blir det jo brexit i høst, så de nordmennene som studerer der nå er ikke i fare sånn sett, legger han til.

- Shopping som planlagt

Hvis du er bekymret for helgeturene til London framover, har heldigvis Mustad en gladnyhet til nordmenn:

Det er nemlig inngått en avtale med turistnæringen i Storbritannia som sikrer at norske fly kan lande der - og at britiske fly kan lande i Norge.

- Shoppingturene kommer til å gå som planlagt, reiseavtalene er på plass, og det er ingenting som hindrer folk i å reise til Storbritannia framover selv hvis det blir en «no deal», understreker han.

Det er likevel verdt å tenke på at valutakursen også kommer til å påvirke London-turene. Pundet er nå oppe i elleve kroner, og det er godt mulig at kronekursen kommer til å falle, kommenterer Mustad.

- Da vil det jo bli dyrt for nordmenn å reise til Storbritannia, advarer Mustad, og legger til at det også er lurt å tenke litt ekstra på telefonregningene når du reiser til Storbritannia:

- Jeg kan godt se for meg at teleselskapene kommer til å slå opp prisene, sier han.

Husk også på reiseforsikringen når du drar til Storbritannia; helsetrygdekortet kan nemlig bli lite verdt dersom det blir brexit uten avtale.

- Stor frykt

Mens shoppingglade nordmenn kan puste lettet ut, ser det dessverre verre ut for alt som har å gjøre med handel og utveksling av varer.

- Dette er vi veldig spent på, og det er veldig usikkert. Det er ingen avtale mellom Storbritannia og EU/EØS når det kommer til handel og utveksling av varer, forklarer Mustad.

Det ser heller ikke ut som det kommer til å bli en avtale før 19. oktober, som var den datoen det britiske parlamentet satte for ikke å utsette brexit med ytterligere tre måneder.

- Derfor er det en stor frykt for en «no deal-brexit,» og det kommer til å ha store konsekvenser for Norge. Spesielt det som går på eksport av norske ferskvarer, understreker han.

Alt som har med ferskvarer å gjøre, som for eksempel laks, kan nemlig ikke bli stående ved grensa til Storbritannia og vente på en avtale.

- Der vil det være store problemer til å begynne med, advarer Mustad, men legger til at dette likevel kommer til å løse seg etter en viss tid selv om Storbritannia forlater EU uten en avtale.

I september uttalte Boris Johnson at han heller vil ligge død i en grøft enn å be Brussels om nok en brexit-utsettelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer