Dette betyr krisepakken for deg

- Vi iverksetter tiltak som er tredobbelt så sterke, sa statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokka 11 i formiddag la finansminister Kristin Halvorsen fram regjeringens nye tiltakspakke for å demme opp for ringvirkningene av finanskrisen.

Her er hele regjeringens tiltakspakke:

Om lov om endringer i skatteloven

Om endringer i statsbudsjettet 2009 med tiltak for arbeid

På forhånd var det ventet at pakka ville ligge et sted mellom 20 og 25 milliarder kroner.

Bør du binde renta nå! Spør Dagbladets Hallgeir Kvadsheim 14.00!

Regjeringen gir også næringslivet en skattelette på 3,25 milliarder kroner, framgår det av proposisjonen om endringer i statsbudsjettet for 2009.

BØR DU BINDE RENTA NÅ?: Dagbladets Hallgeir Kvadsheim svarer deg 14.00 Foto: SCANPIX
BØR DU BINDE RENTA NÅ?: Dagbladets Hallgeir Kvadsheim svarer deg 14.00 Foto: SCANPIX Vis mer

Les hele Kristin Halvorsens tale til Stortinget her!

Berøres din arbeidsplass av finanskrisen? Send oss epost til 2400@db.noVerken LO-leder Roar Flåthen eller NHO-direktør Finn Bergesen jr. tror regjeringen krisepakke gjør nok for å dempe de negative virkningene av finanskrisen, skriver NTB.

Vil ramme norsk økonomi
Statsminister Jens Stoltenberg sa at oljepengebruken vil øke med 43 milliarder kroner fra 2008 til 2009. Likevel advarte han mot dårlige tider.

- Vi iverksetter tiltak som er tredobbelt så sterke. Dette er veldig kraftig virkemidler, men på tross av dette vil norsk økonomi møte en veldig dyp og alvorlig finanskrise, sier statsministeren. Han tror finansmarkedet vil ramme norsk finansmarkedet.

- Dette vi slå inn for norsk økonomi, sier Stoltenberg.

- Dette er verken de siste eller de første tiltakene vi kommer til å legge fram, sier Stoltenberg.

- Ikke nok, mener NHO og LO
- Vi ser en dramatisk forverring. Dette er det største tilbakeslaget blant industrilandene på 60 års, sier finansminister Kristin Halvorsen.

- FÆRRE ARBEIDSLEDIGE: - Det vil betyr at noen færre blir arbeidsledige, og vi vil alle se at en rekke offentlige bygninger i hele landet vil bli rustet opp. Men det er nok alt, sier direktør for Norsk Industri, Stein Lier-Hansen.
 Foto: Morten Holm /   SCANPIX
- FÆRRE ARBEIDSLEDIGE: - Det vil betyr at noen færre blir arbeidsledige, og vi vil alle se at en rekke offentlige bygninger i hele landet vil bli rustet opp. Men det er nok alt, sier direktør for Norsk Industri, Stein Lier-Hansen. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Lederne for de to hovedorganisasjonene i arbeidslivet gir regjeringens forslag til tiltakspakke god mottakelse, men tviler på at den er tilstrekkelig i møte med den verste økonomiske krisen siden krigen.

- Vi vil ikke og kan ikke legge fram tiltak som kan redde enkeltbedrifter. Noen bedrifter vil bli rammet, spesielt de som er avhengig av markedet i utlandet, sier statsminsiteren.

Spør Norsk Industri om tiltakspakka her!

Spør NHO om tiltakspakka her!

Flåthen etterlyser ytterligere stimuli for å få bankene til å låne ut mer penger, mens NHOs administrerende direktør, Finn Bergesen jr., mener det gjøres for lite på skattesiden. Regjeringen tar forskjellige målrettede skattegrep overfor bedriftene til en samlet verdi av 3,25 milliarder kroner. Det er beskjedent sammenlignet med det NHO har foreslått.

Regjeringen vil bruke 20 milliarder kroner for å motvirke arbeidsledighet. Regjeringen kommer også til å foreslå utvidelse av låne- og garantiordninger. Det foreslås økte rammer for Husbanken på åtte milliarder kroner.

Djevelen i detaljene
NHO-direktør Petter Haas Brubakk er skuffet over at regjeringen ikke gikk inn for å endre avskrivningsreglene, men vil ellers være forsiktig i sin kritikk.

- Det er mye i det Kristin Halvorsen legger fram som det er vanskelig å være uenig i, sier Brubakk til Dagbladet.no.

LAVERE RENTE: - Pakken bidrar til fortsatt lav rente, og det er viktigst for mange - både for de av oss som har lån og for bedriftene. Tiltakene som bidrar til aktivitet i bygge- og anleggsnæringen, vil også sikre mange jobber i bedriftene i denne næringen og i byggeindustrien. Men for de konkurranseutsatte delen av næringslivet som nå opplever en vanskelig situasjon, bidrar ikke pakken nok etter vår mening, sier NHO-direktør, Petter Haas Brubakk.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX .
LAVERE RENTE: - Pakken bidrar til fortsatt lav rente, og det er viktigst for mange - både for de av oss som har lån og for bedriftene. Tiltakene som bidrar til aktivitet i bygge- og anleggsnæringen, vil også sikre mange jobber i bedriftene i denne næringen og i byggeindustrien. Men for de konkurranseutsatte delen av næringslivet som nå opplever en vanskelig situasjon, bidrar ikke pakken nok etter vår mening, sier NHO-direktør, Petter Haas Brubakk. Foto: Erlend Aas / SCANPIX . Vis mer

- Men djevelen ligger i detaljene. Nå skal vi sette oss ned for å lese nøye gjennom krisepakken, sier Brubakk.

- Veldig skuffet
Da Stoltenberg kom ut i vandrehallen etter Kristin Halvorsen presentesjon av krisepakken gikk han rett bort til Lier Hansen. Da Stoltenberg la i vei videre inn i mengden av journalister og politikere hevet Lier Hansen stemmen: - Det er noen store bedrifter også, Jens.

Overfor Dagbladet.no utdyper han at Norsk Industri frykter at de store industri-lokomotivene ikke vil få nok støtte gjennom krisepakken.
Hansen mener regjeringen har lagt mange tiltak i krisepakken, men savner at avskrivningsreglene endres.

- Vi er veldig skuffet over at regjeringen ikke har endret avskrivningsreglene og gjort dem konkurransedyktige med våre naboland. Våre medlemmer har signalisert og vi har dokumentert overfor regjeringen at de har bedriftene har investeringsplaner for 30 milliarder kroner som kan settes ut i livet.

Regjeringen har vært tydlige på at de ønsker tiltak som er reversible.

- Jeg forstår jo at avskrivningsregler måtte endres for en lengre periode enn et år, men virkningen ville vært umiddelbar og det er det viktigste, sier Lier Hansen til Dagbladet.no.

KRISEMINISTER:
Finansminister Kristin Halvorsen på talerstolen i Stortinget under presentasjonen av regjeringens tiltakspakke for å stimulere sysselsettingen mandag formiddag.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
KRISEMINISTER: Finansminister Kristin Halvorsen på talerstolen i Stortinget under presentasjonen av regjeringens tiltakspakke for å stimulere sysselsettingen mandag formiddag. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer