Ukraina-krigen

Dette betyr russernes motstandsflagg

Men symbolet er også omstridt.

LEGIONENS FLAGG: Legionen for frihet for Russland viser fram flagget sitt under en pressekonferanse etter angrepet inne i Russland. Foto: Ukrinform/Shutterstock/NTB
LEGIONENS FLAGG: Legionen for frihet for Russland viser fram flagget sitt under en pressekonferanse etter angrepet inne i Russland. Foto: Ukrinform/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke ble verden brått oppmerksom på Legionen for frihet for Russland - en av to eksilrussiske militære grupperinger som hevder å stå bak det overraskende og omfattende angrepet på mål i Belgorod oblast, like over på russisk side av grensen til Ukraina.

Legionen, som er under ukrainsk overkommando, består av russere som har til felles at de er motstandere av krigen i nabolandet, samt ønsker å kvitte seg med Kreml-regimet - inkludert president Vladimir Putin.

Militsen har flere flagg påsydd på uniformene: blant dem det ukrainske, og et flagg med tre horisontale striper - hvit, (asur)blå og hvit.

Brukt i Oslo

Det samme flagget har siden krigsutbruddet i fjor vært i hyppig bruk, både på sosiale medier og ved antikrigsdemonstrasjoner i en rekke byer og land: Georgias hovedstad Tbilisi, Berlin, Sofia i Bulgaria, Bern i Sveits, Praha, Haag, Riga, Limassol på Kypros - og også i Oslo.

Flagget, som har sin egen hjemmeside, har også dukket opp i Russland. Denne uka postet Legionen videoer av blå og hvite ballonger med et hvit-blå-hvitt flagg festet under, som de hevder svever over den russiske hovedstaden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer