(Dagbladet): Det er EUs nye regler for bruken av det populære krydderet kanel som sender sjokkbølger gjennom bakerinæringen i flere land. Kanelen befant et for par dager siden trolig på noen millioner tallerkener med julegrøt landet rundt, og er populær også i bakverk.
EU har vedtatt at det bare skal brukes maks 15 milligram av stoffet kumarin - som finnes i kanel - pr. kilo med bakverk. Årsaken er at kumarin i store mengder kan være skadelig for leveren.
Lederen for fagforeningen for danske bakere raser mot reglene i Daily Telegraph i dag.
- Dette betyr slutten på kanelbolla slik vi kjenner den i dag, sier bakersjef Hardy Christensen i Danmark til avisa.
- Kanelboller er et bakverk med lange tradisjoner i Danmark. Vi har brukt kanel i både brød og kaker i over 200 år, fortviler Hardy Christensen.
Den norske bakerorganisasjonen BKLF bekrefter at reglene også vil gjelde her i landet. Dagbladet har i kveld søkt både daglig leder Anders Vangen og fagsjef Espen Lynghaug i BKLF - uten hell.
Må tenke seg om Mattilsynet redegjorde tidligere i desember for Norges synspunkt på det som i Danmark har fått tilnavnet «kanelgate» (etter det, tross alt, mer dramatiske Watergate).
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger