Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette betyr slutten for kanelbolla slik vi kjenner den i dag

Er du mer glad i kanelboller enn i EU? Da bør du lese dette.

FARLIG GODT? Kanelbollas tid kan være over, frykter eksperter.  Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
FARLIG GODT? Kanelbollas tid kan være over, frykter eksperter. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er EUs nye regler for bruken av det populære krydderet kanel som sender sjokkbølger gjennom bakerinæringen i flere land. Kanelen befant et for par dager siden trolig på noen millioner tallerkener med julegrøt landet rundt, og er populær også i bakverk.

EU har vedtatt at det bare skal brukes maks 15 milligram av stoffet kumarin - som finnes i kanel - pr. kilo med bakverk.
Årsaken er at kumarin i store mengder kan være skadelig for leveren.

Lederen for fagforeningen for danske bakere raser mot reglene i Daily Telegraph i dag.

- Dette betyr slutten på kanelbolla slik vi kjenner den i dag, sier bakersjef Hardy Christensen i Danmark til avisa.

- Kanelboller er et bakverk med lange tradisjoner i Danmark. Vi har brukt kanel i både brød og kaker i over 200 år, fortviler Hardy Christensen.

Den norske bakerorganisasjonen BKLF bekrefter at reglene også vil gjelde her i landet. Dagbladet har i kveld søkt både daglig leder Anders Vangen og fagsjef Espen Lynghaug i BKLF - uten hell.

Må tenke seg om Mattilsynet redegjorde tidligere i desember for Norges synspunkt på det som i Danmark har fått tilnavnet «kanelgate» (etter det, tross alt, mer dramatiske Watergate).

Grenseverdiene for kumarin gjelder også i Norge, opplyste Mattilsynet, som bekreftet at dette kan få konsekvenser for både skillings- og kanelboller, der bakerne kan bli tvunget til å kutte ned på kanelmengden og ta de smakskonsekvenser som

- Det er ingen grunn til bekymring for folk med et variert kosthold. Det er i første rekke bakerne som må tenke litt ekstra på hvor mye kanel de strør på baksten, sa Atle Wold, seksjonssjef i Mattilsynet.

Protester Sverige snor seg unna regelen, siden de har valgt å definere sine «kanelsnurrer» som tradisjonsbakst, og dermed kan operere med andre regler.

Svenskene kan tillate seg en høyere grenseverdi for kumarin: 50 mg/kg.

Danske myndigheter har satt et endelig vedtak på vent til februar, etter voldsomme protester fra kanel-elskere. Norske myndigheter har så langt fulgt den danske linja.

Er Erna redningen? Statsminister Erna Solberg åpnet imidlertid nylig for vern av de omstridte bollene også i Norge.

Mens hun selv inntok en kanelbolle servert henne av Bergens Tidende, hintet Solberg om at EU kunne ta seg, vel, en (kanel)bolle.

- Det er ikke noe problem å få skillingsbollen definert som tradisjonsmat, i hvert fall i området rundt Bergen, sa Solberg til BT.

Alternativt kan du velge såkalt ceylonkanel - «ekte» kanel - på grøten eller i bollene. Dette er relativt dyrt, men oppgis å inneholde lavere nivåer av kumarin enn kanelen du får kjøpt i dagligvarebutikkene.

REDDER HUN KANELBOLLA? Erna Solberg - her i kakeform - kan bli kanelbollas redning i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
REDDER HUN KANELBOLLA? Erna Solberg - her i kakeform - kan bli kanelbollas redning i Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media