Dette betyr statsbudsjettet for din lommebok

Bondevik-regjeringens nye statsbudsjett betyr mer penger til småbarnsfamilier og minstepensjonister. Regningen skal betales av røykere, øldrikkere og skattebetalere flest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De dårlige nyhetene:

 De fleste med vanlig inntekt får høyere skatt. Sigarettene går opp med en femmer. Rullingsen går opp med tolv kroner. Pilsen blir ei krone dyrere. Brus og sjokolade blir dyrere.

De gode nyhetene:

 Minstepensjonistene får 12 000 mer i året. Småbarnsfamiliene får 36 000 i kontantstøtte. Det blir mer lønnsomt å spare.Skatten på aksjer går ned.

Her er flere detaljer: Regjeringen foreslår at kontantstøtten blir 36 140 kroner i 1998. Beløpet tilsvarer det statlige driftstilskuddet for heldagsplass i barnehage. De med korttidsplass i barnehage, får støtten redusert tilsvarende. Støtten gis til familier som ikke benytter seg av omsorgsløsninger med statlig driftstilskudd.  Ordningen foreslås innført for ett-åringer fra 1. august 1998 og for to-åringer fra 1. januar 1999. Pensjonister:  Minstepensjonene foreslås økt med 12 000 kroner i året fra og med 1. mai 1998. Trygdeavgiften for pensjonister øker ikke, til tross for Bondevik-regjeringens forslag om en generell økning i trygdeavgiften.  Jagland-regjeringen foreslo lavere skatt for pensjonister, et opplegg Bondevik ikke har rørt i sitt budsjettforslag. Trygdeavgift:  Avgiftstrykket på hver enkelt av oss øker: Trygdeavgiften vil øke fra 7,8 til 8,2 prosent for lønnsinntekter og næringsinntekt fra primærnæringene. For annen næringsinntekt øker trygdeavgiften fra 10,7 til 11,1 prosent. Samlet gir denne økningen staten merinntekter på to millarder i forhold til 1997, og 1,6 milliarder i forhold til Jaglands budsjett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer