New Zealand-angrepene

Dette betyr terroristens påskrift

Hedrer kjente antimuslimer og store slag.

HYLLEST: Brenton Tarrants våpenmagasin og ammunisjonsbokser er full av hyllester til historiske og nålevende personer han anser som antimuslimske helter, samt historiske slag mot tyrkerne. Foto: Reuters / NTB Scanpix
HYLLEST: Brenton Tarrants våpenmagasin og ammunisjonsbokser er full av hyllester til historiske og nålevende personer han anser som antimuslimske helter, samt historiske slag mot tyrkerne. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Brenton Tarrant (28), den utpekte hovedmannen bak terrorangrepene i Christchurch, der hittil 49 er bekreftet drept, brukte ei automatrifle under aksjonen. Bilder av våpenmagasin og ammunisjonsbokser som han selv postet på Twitter i forkant av angrepene, har påskrifter som alle viser til skikkelser og hendelser som står hvit makt / Eurabia (konspirasjonsteori om islamisering av Europa)-tilhengere nær:

Josué Estébanez (35) er en høyreekstrem spansk tidligere soldat som er dømt for drapet på 16-årige Carlos Javier Palomino i Madrid i 2007, under en demonstrasjon mot innvandring.

Sigismund av Luxembourg var keiser av Det tysk-romerske rike på 1400-tallet, og huskes for å ha opprettet Drageordenen for å bekjempe tyrkerne.

RUSSISK HELT: Iosif Gurko kjempet mot tyrkerne. Foto: Wikimedia Commons
RUSSISK HELT: Iosif Gurko kjempet mot tyrkerne. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Feliks Kazimierz Potocki var en polsk adelsmann som blant annet deltok i det skjellsettende slaget ved Wien i 1683, som markerte slutten på tyrkernes ekspansjon i Vest-Europa. Også slaget er viet oppmerksomhet på magasinene.

Iosif Gurko var russisk general og deltok i flere kriger mot tyrkerne på 1800-tallet - Krimkrigen og den russisk-tyrkiske krig.

«For Rotherham» viser til en omfattende overgrepssak i Storbritannia der en gruppe muslimske menn i fjor ble dømt for å ha voldtatt og torturert flere unge hvite jenter i flere år.

Kanadiske Alexandre Bissonette (30) soner en livstidsdom etter at han skjøt og drepte seks personer, og såret 19, i angrepet mot en moské i Québec i 2017.

Luca Traini (30) er en tidligere politiker for det italienske nasjonalistpartiet Lega Nord, og er dømt for å ha skutt og såret seks migranter for et drøyt år siden

SKJELLSETTENDE: Slaget ved Wien i 1683 minnes med glede av både Tarrant og Anders Behring Breivik. Maleri: Józef Brandt / Wikimedia Commons
SKJELLSETTENDE: Slaget ved Wien i 1683 minnes med glede av både Tarrant og Anders Behring Breivik. Maleri: Józef Brandt / Wikimedia Commons Vis mer

Sebastiano Venier var doge (overhode) for republikken Venezia på 1500-tallet, og deltok i den fjerde osmansk-venetianske krig, mot tyrkiske styrker.

Sjipkapasset henviser til blodige kamper under den russisk-tyrkiske krig i Bulgaria på slutten av 1800-tallet, der tidligere nevnte Iosef Gurko skal ha uttalt «Alt rolig i Sjipkapasset».

Novak Vujosevic var en montenegrinsk militær som kjempet i Fundina-slaget under den montenegrinsk-tyrkiske krig (1876-1878). Slaget endte med nederlag for tyrkerne og sikret seier for fyrstedømmet Montenegro i krigen.

NB! STERKE INNTRYKK: I 17 minutter sendte den antatte New Zealand-gjerningspersonen, som utgir seg for å hete Brenton Tarrant, live i sosiale medier. Dette er noe av det han streamet. Vis mer

Hyller terrorister

I et 74 sider langt manifest der Tarrant redegjør for ideologien bak angrepene, vier han Anders Behring Breivik stor plass; han hyller den norske terroristen og hevder han har fått velsignelse til angrepene fra «det gjenfødte Knights Templar», en organisasjon Breivik hevdet å lede, men som politiet ikke har funnet bevis på eksisterer.

Gjennomgående tema i manifestet - som tydelig bærer inspirasjon fra Breiviks manifest «2083 - A European Decaration of Independence» (årstallet angir 400-årsjubileet for slaget ved Wien) - er motstanden mot islamsk «invasjon» av Vesten.

«De vil ALDRI erobre vår grunn, og de vil aldri fortrenge vårt folk», skriver Tarrant.

28-åringen forklarer videre at han «støtter mange av dem som står opp mot etnisk og kulturelt folkemord» - blant dem Traini, Breivik, Roof, Anton Lundin Pettersson (som drepte flere med sverd i Trollhättan-angrepet), Darren Osbourne (drapsmannen fra Finsbury Park i London), Dylann Roof (massemorderen fra Charleston i 2017), med flere.

ØYEVITNE: Mahmoud Nassir var vitne til de brutale angrepene i Christchurch. Tre menn er pågrepet etter angrepene, som omtales som terror. En av dem, en mann i slutten av 20-åra, er siktet for drap. Foreløpig er 49 personer bekreftet drept i de to angrepene. Video: CNN Vis mer

Påberoper seg hevn

Tarrant skriver også at angrepet er en hevn for Ebba Åkerlund, som ble drept i angrepet i Drottninggatan i Stockholm i 2017, som ble gjennomført av en usbekisk mann som bekjente seg til Den islamske stat.

- Jeg synes det er utrolig tragisk at Ebbas navn misbrukes i politisk propaganda, sier Ebbas mor Jeanette Åkerlund til Expressen.

New Zealands statsminister Jacinda Ardern tok på en pressekonferanse i 07-tida norsk tid kraftig avstand fra angrepene mot de islamske gudshusene.

REDDE: 49 er døde og 20 skadd i angrep på to moskeer i byen Christchurch i New Zealand. Norske Iselin Helløy (22) er student i New Zealand, og forteller at folk er redde og sjokkerte. Video: Privat Vis mer

- Dette kan bare beskrives som et terrorangrep, sa hun.

Ardern ga videre sin uforbeholdne sympati og støtte til dem som er rammet av angrepene.

- Mange av dem som er direkte berørt, er migranter, flyktninger her. De har valgt å gjøre New Zealand til sitt hjem, og det er deres hjem. De er oss, sa hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer