HYLLEST: Brenton Tarrants våpenmagasin og ammunisjonsbokser er full av hyllester til historiske og nålevende personer han anser som antimuslimske helter, samt historiske slag mot tyrkerne. Foto: Reuters / NTB Scanpix
HYLLEST: Brenton Tarrants våpenmagasin og ammunisjonsbokser er full av hyllester til historiske og nålevende personer han anser som antimuslimske helter, samt historiske slag mot tyrkerne. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

New Zealand-angrepene

Dette betyr terroristens påskrift

Hedrer kjente antimuslimer og store slag.

Brenton Tarrant (28), den utpekte hovedmannen bak terrorangrepene i Christchurch, der hittil 49 er bekreftet drept, brukte ei automatrifle under aksjonen. Bilder av våpenmagasin og ammunisjonsbokser som han selv postet på Twitter i forkant av angrepene, har påskrifter som alle viser til skikkelser og hendelser som står hvit makt / Eurabia (konspirasjonsteori om islamisering av Europa)-tilhengere nær:

Josué Estébanez (35) er en høyreekstrem spansk tidligere soldat som er dømt for drapet på 16-årige Carlos Javier Palomino i Madrid i 2007, under en demonstrasjon mot innvandring.

Sigismund av Luxembourg var keiser av Det tysk-romerske rike på 1400-tallet, og huskes for å ha opprettet Drageordenen for å bekjempe tyrkerne.

RUSSISK HELT: Iosif Gurko kjempet mot tyrkerne. Foto: Wikimedia Commons
RUSSISK HELT: Iosif Gurko kjempet mot tyrkerne. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Feliks Kazimierz Potocki var en polsk adelsmann som blant annet deltok i det skjellsettende slaget ved Wien i 1683, som markerte slutten på tyrkernes ekspansjon i Vest-Europa. Også slaget er viet oppmerksomhet på magasinene.

Iosif Gurko var russisk general og deltok i flere kriger mot tyrkerne på 1800-tallet - Krimkrigen og den russisk-tyrkiske krig.

«For Rotherham» viser til en omfattende overgrepssak i Storbritannia der en gruppe muslimske menn i fjor ble dømt for å ha voldtatt og torturert flere unge hvite jenter i flere år.

Kanadiske Alexandre Bissonette (30) soner en livstidsdom etter at han skjøt og drepte seks personer, og såret 19, i angrepet mot en moské i Québec i 2017.

Luca Traini (30) er en tidligere politiker for det italienske nasjonalistpartiet Lega Nord, og er dømt for å ha skutt og såret seks migranter for et drøyt år siden

SKJELLSETTENDE: Slaget ved Wien i 1683 minnes med glede av både Tarrant og Anders Behring Breivik. Maleri: Józef Brandt / Wikimedia Commons
SKJELLSETTENDE: Slaget ved Wien i 1683 minnes med glede av både Tarrant og Anders Behring Breivik. Maleri: Józef Brandt / Wikimedia Commons Vis mer

Sebastiano Venier var doge (overhode) for republikken Venezia på 1500-tallet, og deltok i den fjerde osmansk-venetianske krig, mot tyrkiske styrker.

Sjipkapasset henviser til blodige kamper under den russisk-tyrkiske krig i Bulgaria på slutten av 1800-tallet, der tidligere nevnte Iosef Gurko skal ha uttalt «Alt rolig i Sjipkapasset».

Novak Vujosevic var en montenegrinsk militær som kjempet i Fundina-slaget under den montenegrinsk-tyrkiske krig (1876-1878). Slaget endte med nederlag for tyrkerne og sikret seier for fyrstedømmet Montenegro i krigen.

NB! STERKE INNTRYKK: I 17 minutter sendte den antatte New Zealand-gjerningspersonen, som utgir seg for å hete Brenton Tarrant, live i sosiale medier. Dette er noe av det han streamet. Vis mer

Hyller terrorister

I et 74 sider langt manifest der Tarrant redegjør for ideologien bak angrepene, vier han Anders Behring Breivik stor plass; han hyller den norske terroristen og hevder han har fått velsignelse til angrepene fra «det gjenfødte Knights Templar», en organisasjon Breivik hevdet å lede, men som politiet ikke har funnet bevis på eksisterer.

Gjennomgående tema i manifestet - som tydelig bærer inspirasjon fra Breiviks manifest «2083 - A European Decaration of Independence» (årstallet angir 400-årsjubileet for slaget ved Wien) - er motstanden mot islamsk «invasjon» av Vesten.

«De vil ALDRI erobre vår grunn, og de vil aldri fortrenge vårt folk», skriver Tarrant.

28-åringen forklarer videre at han «støtter mange av dem som står opp mot etnisk og kulturelt folkemord» - blant dem Traini, Breivik, Roof, Anton Lundin Pettersson (som drepte flere med sverd i Trollhättan-angrepet), Darren Osbourne (drapsmannen fra Finsbury Park i London), Dylann Roof (massemorderen fra Charleston i 2017), med flere.

ØYEVITNE: Mahmoud Nassir var vitne til de brutale angrepene i Christchurch. Tre menn er pågrepet etter angrepene, som omtales som terror. En av dem, en mann i slutten av 20-åra, er siktet for drap. Foreløpig er 49 personer bekreftet drept i de to angrepene. Video: CNN Vis mer

Påberoper seg hevn

Tarrant skriver også at angrepet er en hevn for Ebba Åkerlund, som ble drept i angrepet i Drottninggatan i Stockholm i 2017, som ble gjennomført av en usbekisk mann som bekjente seg til Den islamske stat.

- Jeg synes det er utrolig tragisk at Ebbas navn misbrukes i politisk propaganda, sier Ebbas mor Jeanette Åkerlund til Expressen.

New Zealands statsminister Jacinda Ardern tok på en pressekonferanse i 07-tida norsk tid kraftig avstand fra angrepene mot de islamske gudshusene.

REDDE: 49 er døde og 20 skadd i angrep på to moskeer i byen Christchurch i New Zealand. Norske Iselin Helløy (22) er student i New Zealand, og forteller at folk er redde og sjokkerte. Video: Privat Vis mer

- Dette kan bare beskrives som et terrorangrep, sa hun.

Ardern ga videre sin uforbeholdne sympati og støtte til dem som er rammet av angrepene.

- Mange av dem som er direkte berørt, er migranter, flyktninger her. De har valgt å gjøre New Zealand til sitt hjem, og det er deres hjem. De er oss, sa hun.