<strong>KLIMAENDRINGER:</strong> Forskere har flere ganger slått fast at dersom isen fortsetter i smelte, kan isbjørnen i yttesrte konsekvens dø ut. USA trekker seg ut av Parisavtalen og forskere er redd for konsekvensene det vil få for togradersmålet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
KLIMAENDRINGER: Forskere har flere ganger slått fast at dersom isen fortsetter i smelte, kan isbjørnen i yttesrte konsekvens dø ut. USA trekker seg ut av Parisavtalen og forskere er redd for konsekvensene det vil få for togradersmålet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Trump og Parisavtalen:

Dette betyr Trumps klima-exit

Parisavtalen vil bestå uten USA, men det vil svekke tilliten i det internasjonale samfunnet betydelig, ifølge forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det har ligget i lufta en stund at dette ville skje. Men man blir bare oppgitt. Det er til å riste på hodet av, sier Bjørn Samset, klimaforsker i Cicero - senter for klimaforskning, til Dagbladet etter Trumps klima-exit.

Det var høsten 2015 omtrent hele verdens statsledere var samlet i Paris for å signere en avtale om at hele verden skal gå sammen for å kutte i klimagassutslippene.

Siden Donald Trump ble president i USA, har han sagt at han vil trekke USA ut av den internasjonale avtalen. Under G7 toppmøtet i Italia forrige uke var Parisavtalen tema. Nå melder flere amerikanske medier om utmeldingen. Trump tvitret like over klokka 15.00 at han vil offentliggjøre sin Parisavtale-avgjørelse i løpet av få dager.

Vil bestå

Bjørn Samset i Cicero sier at Parisavtalen vil bestå uten supermakta USA, men at det kan bli surt å svelge for andre statsledere.

- USA har vært en svært viktig pådriver i klimaforhandlingene de siste årene. Det var de som la grunnlaget for en positiv avtale og fikk med seg andre land, sier Samset.

Det er det magiske togradersmålet, at den globale temperaturen i 2100 ikke må være mer enn to grader høyere enn den var i 1850, verdensledere jobber for å holde. Det er naturens tålegrense.

- Når Trump trekker USA ut av avtalen, vil det svekke tilliten til det internasjonale samfunnet betydelig. Det skal skje en opptrapping over tid å kutte i klimagassene. Den største skandalen er om det ikke skjer for de som har undertegnet avtalen. Parisavtalen har ambisiøse og langsiktige mål og hvert femte år skal hvert land levere inn nye ambisiøse klimakutt, sier klimaforsker Steffen Kallbekken i Cicero.

Slik kan USA komme seg ut

Ifølge klimaforsker Steffen Kallbekken i Cicero er det to måter å få USA ut av Parisavtalen.

Artikkel 28 i Parisavtalen sier at et land kan trekke seg fra avtalen tre år etter den trådte i kraft. Deretter tar det ett år før landet formelt er ute av avtalen.

Ifølge Kallbekken vil ikke USA formelt være utmeldt før i 2020.

Men artikkel 28 sier at dersom et land trekker seg ut av FNs klimakonvensjon, betyr det også at man trekker seg ut av Parisavtalen. Dette vil bare ta ett år.

PARISAVTALEN: Senator. Lindsey Graham (R-SC) ber Trump holde seg til Parisavtalen, for så å forbedre den ved å forbli i avtalen. Video: CNN Vis mer

- I fjor var det et alternativ å overse hele avtalen som ble signert 5. november i 2015, men det virker mindre sannsynlig nå. Han vil nok vurdere en av de to andre alternativene, sier klimaforsker Steffen Kallbekken til Dagbladet og fortsetter:

- Det mest alvorlige Trump kan gjøre, er å trekke USA ut at klimakonvensjonen. Da vil det bli vanskelig å få en ny president til å gå inn i FNs klimakonvensjon igjen, siden det må godkjennes i Senatet.

USA har lovet å kutte sine utslipp med 26 til 28 prosent fra 2005 til 2025.

Spent på begrunnelsen

- Parisavtalen er og var et kjempeskritt. Et skritt verden har hatt nødt til å ta dersom vi fortsatt skal leve i et fornuftig samfunn. Jeg er spent på begrunnelsen hans. Trumps tidligere argumenter har vært at kullindustrien i USA vil få dårlige vilkår, men alle eksperter sier at kullindustrien er på vei ut uansett fordi markedsandelen blir tatt over av fri handel. Det er ingen grunn til at han skal trekke USA ut av avtalen, sier Bjørn Samset og fortsetter:

- Hvis vi skal klare togradersmålet, er det mye som må gjøres. Som klimaforsker ser jeg hvilken vei dette går, og det er et tilbakesteg som føles meningsløst.

Bjørn Samset sier Parisavtalen fortsatt vil bestå, selv om USA trekker seg ut.

- Verden skal fortsatt jobbe for å klare togradersmålet, selv uten USA. Jeg er spent på hva verdenslederne vil si om at USA vender dem ryggen. Jeg forutsetter at dette vil få konsekvenser, men jeg vet ikke hvilke. Jeg synes ikke at noen land skal oppføre seg på denne måten, sier klimaforskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer