Trump og Parisavtalen:

Dette betyr Trumps klima-exit

Parisavtalen vil bestå uten USA, men det vil svekke tilliten i det internasjonale samfunnet betydelig, ifølge forskere.

KLIMAENDRINGER: Forskere har flere ganger slått fast at dersom isen fortsetter i smelte, kan isbjørnen i yttesrte konsekvens dø ut. USA trekker seg ut av Parisavtalen og forskere er redd for konsekvensene det vil få for togradersmålet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
KLIMAENDRINGER: Forskere har flere ganger slått fast at dersom isen fortsetter i smelte, kan isbjørnen i yttesrte konsekvens dø ut. USA trekker seg ut av Parisavtalen og forskere er redd for konsekvensene det vil få for togradersmålet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det har ligget i lufta en stund at dette ville skje. Men man blir bare oppgitt. Det er til å riste på hodet av, sier Bjørn Samset, klimaforsker i Cicero - senter for klimaforskning, til Dagbladet etter Trumps klima-exit.

Det var høsten 2015 omtrent hele verdens statsledere var samlet i Paris for å signere en avtale om at hele verden skal gå sammen for å kutte i klimagassutslippene.

Siden Donald Trump ble president i USA, har han sagt at han vil trekke USA ut av den internasjonale avtalen. Under G7 toppmøtet i Italia forrige uke var Parisavtalen tema. Nå melder flere amerikanske medier om utmeldingen. Trump tvitret like over klokka 15.00 at han vil offentliggjøre sin Parisavtale-avgjørelse i løpet av få dager.

Vil bestå

Bjørn Samset i Cicero sier at Parisavtalen vil bestå uten supermakta USA, men at det kan bli surt å svelge for andre statsledere.

- USA har vært en svært viktig pådriver i klimaforhandlingene de siste årene. Det var de som la grunnlaget for en positiv avtale og fikk med seg andre land, sier Samset.

Det er det magiske togradersmålet, at den globale temperaturen i 2100 ikke må være mer enn to grader høyere enn den var i 1850, verdensledere jobber for å holde. Det er naturens tålegrense.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer