- Dette beviser at vi ikke har klart noe som helst

Demonstrasjon mot behandlingen av papirløse på Youngstorget i Oslo

ALLE HAR KRAV PÅ Å BLI SETT: Petter Nome holder appell under en demonstrasjon på Youngstorget lørdag formiddag. Foto: Per Flåthe
ALLE HAR KRAV PÅ Å BLI SETT: Petter Nome holder appell under en demonstrasjon på Youngstorget lørdag formiddag. Foto: Per FlåtheVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En mengde mennesker møtte lørdag formiddag opp da de 28 organisasjonene bak kampanjen «Ingen mennesker er ulovlige» arrangerte en demonstrasjon på Youngstorget i Oslo.

Organisasjonene ønsker å sette søkelys på behandlingen av papiløse mennesker i Norge, og naturligvis ble det satt mye fokus på saken til Maria Amelie.

- Alle mennesker har krav på å bli sett, og i en slik situasjon ikke bli behandlet som et kasus. Men politikerne tar bare innvandringspolitiske hensyn, sier konferansier Petter Nome til Dagbladet.

På evig flukt Petter Nome og Åse Kleveland, tidligere Ap-politiker og styreleder i Human-Etisk Forbund var blant de som holdt en appell på torget før demonstrantene beveget seg mot Stortinget for å vise sine krav om menneskelige hensyn.

- Det eneste som tilbys disse menneskene er flukt på evig tid, sa Åse Kleveland under sin appell.

Kampanjen «Ingen mennesker er ulovlige» startet 31. august 2010, og er et samarbeid mellom 28 organisasjoner som krever at mennesker, og spesielt barn, som har oppholdt seg lenge i Norge, skal få oppholdstillatelse.

Organisasjonene bak kampanjen vil også at det skal settes en grense på hvor lenge asylsøkere kan være i Norge uten å få opphold, og at alle papiløse som bor i Norge skal få rett til helsevern og utdannelse.

Tog med skjebner Etter appellene på Youngstorget gikk et langt tog med asyl- og innvandrerskjebner videre til Stortinget for å fortsette markeringen og protestene mot norske myndigheters håndtering av papirløse innvandrere.

En av de som fikk mest oppmerksomhet var 25 år gamle Fozia Butt. Nok en gang stilte hun spørsmålet om hvorfor hun og broren, som har bodd 18 år i Norge, må sendes ut.

- Her har jeg vokst opp. Vi har gått i barnehage, gått på skole og tatt utdannelse. Det er her jeg har mine venner og min familie, sa hun.

Fozia er en av mange innvandrerbarn som får lide for foreldrenes beslutninger. Noe flere talere og appellanter under dagens demonstrasjon pekte på, og som de uten unntak krever at norske myndigheter rydder opp i.

Kamp for fornuften Rektor Dag Hareide ved Nansenskolen understreket meget bestemt hva kampen for at papirløse skal få bli i Norge, dreier seg om. han refererte til en sitat fra Fridtjof Nansen.

- Nestekjærlighet er praktisk politikk. Dette er den eneste muligheten. Nestekjærlighet svever ikke i luften, men har sin rot i menneskets selvoppholdelsesdrift. Det er fornuft og medmenneskelighet som står i mot regelrytteriet, sa Hareide.

Han viste til at Nansen klarte det som synes å være umulig i Norge i dag. nemlig å beseire byråkratene. Det klarte han gjennom å innføre Nansenpasset, som ga brukerne rett til å reise på tvers av landegrenser.

FLUKT PÅ EVIG TID: - Det eneste som tilbys disse menneskene er flukt på evig tid, sier Åse Klevland under sin appell på Youngstorget. Foto: Per Flåthe
FLUKT PÅ EVIG TID: - Det eneste som tilbys disse menneskene er flukt på evig tid, sier Åse Klevland under sin appell på Youngstorget. Foto: Per Flåthe Vis mer