<strong>VEKKER OPPSIKT:</strong> Her står Ivanka Trump og hennes ektemann Jared Kushner i samtale med Japans statsminister Shinzo Abe (andre fra venstre). Bildet vekker oppsikt. Foto: Handout fra japanske myndigheter / AFP/ NTB Scanpix.&nbsp;
VEKKER OPPSIKT: Her står Ivanka Trump og hennes ektemann Jared Kushner i samtale med Japans statsminister Shinzo Abe (andre fra venstre). Bildet vekker oppsikt. Foto: Handout fra japanske myndigheter / AFP/ NTB Scanpix.  Vis mer

Dette bildet av Trumps datter skaper storm

Hva gjorde Ivanka Trump egentlig på møtet med Japans statsminister?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Donald Trump har brukt tiden etter han ble president på å knytte kontakter med andre statsledere og andre viktige bekjentskaper.

Det har han blant annet gjort sammen med sin datter og svigersønn, som etter valgseieren tilsynelatende har fungert som to av den nye presidentens fremste rådgivere.

<strong>KRITISERES:</strong> Ivanka Trump (t.h) var med på møtet Donald Trump (nr to fra venstre) hadde med Japans statsminister Shinzo Abe ( i midten). Foto: Handout fra japanske myndigheter / AFP/ NTB Scanpix.&nbsp;
KRITISERES: Ivanka Trump (t.h) var med på møtet Donald Trump (nr to fra venstre) hadde med Japans statsminister Shinzo Abe ( i midten). Foto: Handout fra japanske myndigheter / AFP/ NTB Scanpix.  Vis mer

Trump-datteren Ivanka var til og med der da Trump møtte Japans statsminister Shinzo Abe torsdag.

Vekker reaksjoner

Bildet fra møtet viser at hun og ektemannen Jared Kushner står og snakker med den japanske statsministeren.

Bildet har skapt reaksjoner - siden Ivanka Trump også har en sentral rolle i sin fars businessimperium.

«Dette er ikke bare et bilde. #Ivanka #Trump Det er å gi demokratiet langefingeren», skriver en twitterbruker.

- Null grunn til at hun er der

«Det er absolutt null grunn til at Ivanka skal sitte på et møte med statsledere, annet enn for det hun selv kan tjene på det», skriver politisk skribent Simon Maloy i den liberale avisa Salon.

Allerede har enkelte ytret bekymring om at Trump ikke vil klare å skille politikk fra egen businessvirksomhet når han blir president.

Nå gjentas bekymringen. «Hva gjorde Ivanka Trump på sin fars første møte med den utenlandske diplomatiet?», spør magasinet Esquire.

USA-ekspert Svein Melby mener det er uheldig for den nyvalgte presidenten.

BOIKITT: Ivanka Trump brukte farens valgkamp til å promotere eget klesmerke. Nå er det startet opp en boikott-kampanje mot Ivankas kleskolleksjon. #Grabyourwallet. Video: CNN... Vis mer Vis mer

- I prinsippet er dette et problem som de fleste presidenter og de med offisielle stillinger i USA må sortere ut på en ordentlig måte, og jeg vil tro Trump er pinlig klar over den problemstillingen ettersom han brukte dette med Hillarys rolleblanding som et av argumentene for at hun var «crooked» i valgkampen. Hvis han ikke rydder opp i dette blir det et stort problem for ham, så det forutsetter jeg at han gjør, sier Melby, som er seniorforsker ved Institutt for Forsvarsstudier (ISF).

Nevnes som ambassadør

Bildet av Ivanka på møtet med Abe skapt reaksjoner også i Japan, skriver NTB.

Det skyldes ifølge nyhetsbyrået at det legges stor vekt på formaliteter i landet - og at tabloidpressen har meldt at Trump vil utnevne datteren til ambassadør i Japan.

– Det er ganske uvanlig å se et familiemedlem som er med på det første møtet mellom to ledere, selv om det er uformelt, sier professor Yoshinobu Yamamoto ved Universitetet i Niigata, ifølge nyhetsbyrået.

Det er ikke første gang Ivanka Trump beskyldes for å utnytte sin rolle som datter til den kommende presidenten.

Hun har også måttet tåle kraftig kritikk etter at hun promotorte et armbånd fra eget merke, som hun hadde på seg i et TV-intervju med sin far.

Møtet mellom den japanske presidenten fant sted i Trumps bolig i New York.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer