Global oppvarming:

Dette bildet bekymrer forskerne: Havene er fulle av «døde soner»

Ifølge en ny amerikansk studie mister havene oksygen i rekordfart. Forsvinner havets evne til å puste blir det ulevelig for fisk.

RØDT: De røde prikkene i kartet viser de oksygenfattige havområdene på åpent hav og i kystnære områder. Kartet viser at det mellom Norge og Danmark er store oksygenfattige havområder som påvirker blant annet tilgang til mat. Kartet er laget ut fra data som er funnet i den amerikanske studien og oppdatert av medlemmene av GO2NE nettverket.
RØDT: De røde prikkene i kartet viser de oksygenfattige havområdene på åpent hav og i kystnære områder. Kartet viser at det mellom Norge og Danmark er store oksygenfattige havområder som påvirker blant annet tilgang til mat. Kartet er laget ut fra data som er funnet i den amerikanske studien og oppdatert av medlemmene av GO2NE nettverket. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Se for deg at alle levende vesener i Nord-Amerika, inkludert mennesker, ble kvalt og at de har problemer med å puste fordi det plutselig ble mindre oksygen. Hver leder, fra borgermestere til guvernører, ville ha fått panikk. De ville ha gjort noe, hva som helst, for å gjøre noe med den nære faren», skriver Jeff Nesbit, tidligere direktør for lovgivning i National Science Foundation under Bush og Obama administrasjonene, i U.S News & World Report.

Nesbits grunn til bekymring er en ny amerikansk studie, publisert i Science, som har funnet at såkalte «døde soner» i havet har økt fire ganger i størrelse og at områder med lavt oksygen har økt ti ganger i størrelse. Størrelsen er nå på 12 millioner kvadratkilometer hav, noe som vil si at det blir vanskelig for arter å overleve i områder som er større enn Nord-Amerika eller Afrika.

Verre enn tidligere

- Områdene som taper oksygen er ikke lenger levelige for mange organismer, sier marinbiolog Denise Breitburg ved Smithsonian Environmental Research Center som er ledende forfatter av studien til Associated Press.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer