Dette bildet bør glede Obama

Obama ruller ut et enormt valgkampmaskineri mens rivalen Romney må legge ned viktige valgkampkontorer.

TIL LEIE: Dette bildet av Mitt Romneys valgkampkontor i New Hampshire ble ifølge fotografen tatt 8. Januar, to dager før primærvalget var over i delstaten. Til leie-skiltet var allerede oppe. Foto: Martha Heinemann Bixby/Creative commons
TIL LEIE: Dette bildet av Mitt Romneys valgkampkontor i New Hampshire ble ifølge fotografen tatt 8. Januar, to dager før primærvalget var over i delstaten. Til leie-skiltet var allerede oppe. Foto: Martha Heinemann Bixby/Creative commonsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For de som deltok på valgkampmøter med Barack Obama høsten 2008 framstod han tidvis som en rockestjerne og frelser.

Mange av de entusiastiske supporterne som ropte «Yes we can» og jublet om «hope» og «change» har åpenbart blitt skuffet over Obamas tre år i presidentstolen, hvor store ord i mange tilfeller er blitt erstattet med pragmatisme og drakamper med republikanerne.

Men nå er Obama valgkampmaskineri i gang igjen. Og selv om entusiasmen blant mange kanskje ikke er på samme nivå som i 2008, ser situasjonen god ut for den sittende presidenten.

Etablerer The Guardian har samlet sammen en rekke eksempler på hvordan Obama-kampanjen har etablert store valgkamporganisasjoner i en rekke av de viktige vippestatene. Samtidig har Mitt Romney, som etter alle solemerker blir republikanernes presidentkandidat, måttet kutte drastisk ned eller legge organisasjonene på is, fordi han har måttet fortsette valgkampen mot sine republikanske rivaler.

Et av eksemplene avisa trekker fram, er hvordan Romney-kampanjen satte opp et «til leie»-skilt på det eneste kontoret de hadde i vippestaten New Hampshire allerede før primærvalget var over. Til sammenlikning skal Obama ha etablert sju valgkampkontor i staten.

- Smertefullt Et annet eksempel er viktige Florida, som har 29 av totalt 270 valgmannstemmer, hvor Obama har 22 kontor, mens Romney har 3. Situasjonen er smertelig for enkelte republikanere i delstaten.

- Demokratene setter sammen en gigantisk organisasjon. De har millioner av dollar tilgjengelig og de har bare et mål: Å få Obama gjenvalgt. Det er smertefullt å se på, sier Art Wood, leder for republikanerne i Hillsborough, til The Guardian.

Han håper de vil ta igjen mye av det tapte terrenget så fort Romney blir erklært som presidentkandidat og tvekampen med Obama er ordentlig i gang. Obama vant med bare 2,8 prosent i Florida i 2008 og har nå bare en knapp ledelse på gjennomsnittet av meningsmålingene i staten.

Leder i vippestater Obama-kampanjen konsentrerer seg ifølge The Guardian nå om å etablere telefonlister, sette i gang velgerregistrering og opplæring i bruk av sosiale medier. Kampanjen kan også dra nytte av alt arbeidet som ble gjort i 2008-valgkampen. Den sittende presidenten har nå i gjennomsnitt en ledelse på 4 prosent på Romney på meningsmålingene.

Samtidig har han en ledelse på valgmannstemmene, selv om republikanerne ligger an til å vinne flest stater. Obamas har også foreløpig gode tall i flere vippestater

Men situasjonen kan endre seg raskt og det er nok overilt å sette alle sparepengene på at Obama vinner til høsten. Det er ikke mange månedene siden Obama lå langt dårligere an enn han gjør nå.

Den sittende presidenten vil få betydelig hardere kamp fra Romney når den republikanske valgkampen er over, og både donorer og andre støttespillere trolig vil samle seg bak ham.

Forfatter og journalist John Heilemann beskriver det slik i New York Times: Valgkampen kommer til å bli stygg.

Svekket? Amerikanskpolitikk.no, som også kan følges på Twitter, har for øvrig stilt sitt panel av norske eksperter spørsmålet: Har nominasjonskampen styrket eller svekket Romney?

Svarene varierer noe. Svein Melby, senior­forsker ved Insti­tutt for forsvarsstudier, mener for eksempel at han er styrket. Anders Romarheim, også han forsker ved Institutt for forsvarsstudier, og Minerva-kommentator Jan Arild Snoen mener han er svekket.

GRUNN TIL Å SMILE: Barack Obama fotografert i Maine 30. mars. Foto: REUTERS/Larry Downing/Scanpix
GRUNN TIL Å SMILE: Barack Obama fotografert i Maine 30. mars. Foto: REUTERS/Larry Downing/Scanpix Vis mer