- Dette bildet er drapssiktedes forklaring

Haidar Hussain (23) har vært taus i over et år. Nå vil politiet tiltale han og Ali Ayaz Shafa (20) for Torshov-drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Natta den 26. juni i fjor ble en 41 år gammel kvinne drept i sin leilighet på Torshov i Oslo.

Nå ønsker politiet å tiltale Ali Ayaz Shafa (20) og Haidar Hussain (23) i saken. De har vært siktet for overlagt drap på kvinnen og for forsettlig drapsforsøk på en 47 år gammel mann som befant seg i leiligeheten samme natt.

 – Saken ble sendt over til statsadvokaten i går. Jeg ønsker ikke å kommentere hva vi ønsker å tiltale dem for, sier politiadvokat Christian Hatlo i oslopolitiet til Dagbladet.no.

Dermed er saken sendt fra politiets til statsadvokatens bord som skal ta stilling til om det skal tas ut tiltale i saken.

Taus i over et år

Det er nå godt over ett år siden 41-åringen ble drept. Mens Ali Ayaz Shafa lot seg avhøre av politiet etter cirka et halvt år etter drapet, har medsiktede Hussain forholdt seg taus inntil videre. I alle fall til politiet.

– Jeg tror ikke punktum i denne saken er satt. Det er bare en av siktede som i realiteten har forklart seg. Nå får vi se om dette kan endre på dette, sier Hatlo til Dagbladet.no.

Han synes det er veldig spesielt at Hussain ikke har pratet til politiet så langt i etterforskningen.

VIL TILTALE: Haidar Hussain (23) og Ali Ayaz Shafa (20) mener de ble angrepet med sprøyte og kniv i leiligheten natta 26. juni i fjor, og at de derfor handlet i nødverge. Nå har politiet sendt saken over til statsadvokaten som skal ta stilling til om mennene skal tiltales for Torshov-drapet. FOTO: Privat/Politiet
VIL TILTALE: Haidar Hussain (23) og Ali Ayaz Shafa (20) mener de ble angrepet med sprøyte og kniv i leiligheten natta 26. juni i fjor, og at de derfor handlet i nødverge. Nå har politiet sendt saken over til statsadvokaten som skal ta stilling til om mennene skal tiltales for Torshov-drapet. FOTO: Privat/Politiet Vis mer

– Det er åpenbart at dette går utover hans troverdighet i saken. Det er spesielt, men ikke enestående, at en mann som mener han er uskyldig ikke ønsker å gi sin versjon av saken til politiet, sier politiadvokaten.

Bukse brukes som forklaring

Hussain har ikke pratet med politiet, men mens han var på rømmen i etterkant av drapet pratet han villig vekk til pressen via venner og kjente. 

– Han fortalte blant annet media at de ble angrepet med en sprøyte og kniv den natta og at de handlet i nødverge. Så dukker det opp et bilde av en bukse med en rift som skal være hans i media. Vi har selvfølgelig undersøkt denne buksa, uten at jeg vil gå noe nærmere inn på hva vi har funnet ut. Men det blir nærmest bare spekulasjoner fra vår side og vi har vært nødt til å bruke hans uttalelser til media for å prøve å samle trådene i saken, sier Hatlo.

Politiet har bedt Dagbladet om kopi av det omtalte buksebildet i løpet av etterforskningen.

Hussain fortalte Dagbladet via sine venner at han ikke meldte seg for politiet da han ble etterlyst fordi han lenge hadde følt seg plaget av dem. Dette avviste daværende politioverbetjent Finn Abrahamsen i oslopolitiet, og kalte det en røverhistorie.

Flere siktet

I tillegg til Shafa og Hussain er en mann i tjue-åra siktet for medvirkning til drapet på den 41 år gamle kvinnen. To andre menn i tjue-årene er siktet for å ha hjulpet de drapssiktede mens de var på flukt fra politiet i ukene etter drapet.

- Men jeg kan si såpass at det er de to drapssiktede som fremdeles har hovedrollen i saken, sier politiadvokat Christian Hatlo til Dagbladet.no.

Det har ikke lyktes Dagbladet.no i å få en kommentar fra de to drapssiktedes forsvarere, Marius Dietrichson og Hilde Marie Ims, så langt i dag.

ÅSTEDET: Det var i denne blokka på Torshov i Oslo at den 41 år gamle kvinnen ble drept.