Dette bildet er tatt i Russland - ikke i Norge

Nå reagerer fotografen på norsk misbruk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bildet som ble brukt i Facebook-gruppa «Nei til årsavgiften» for å illustrere dårlige veier i Norge, dukket opp på flere utenlandske nettsider ved å ganske enkelt søke på «bad road».

Facebook-gruppa får kritikk av fagbladet Bistandsaktuelt som kritiserer bildet og budskapet i en kommentar og mener at bildet ikke snakker sant.

Fra Russland Bildet av veien med dumpene er opprinnelig tatt i Sibir i Russland.

- Jeg tok dette bildet da jeg dro verden rundt på motorsykkel i 2005, sier Mike Matteson til Dagbladet.

Han har blogget om turen, der han skrev om de forskjellige stedene han besøkte. Han la også ut bilder, og ett av dem er altså bildet som har blitt ett av de mest populære bildene av dårlige veier.

- Jeg visste ikke dette Mattesson er forbauset over at bildet har blitt brukt verden over. Han var heller ikke klar over dette.

- Jeg synes ikke det er greit at andre bruker mitt fotografi og hevder at det er de som har tatt det. Jeg hadde ikke sett for meg at bildet ble så populært, sier han.

For eksempel i en blogg om en road trip gjennom India dukker det samme bildet opp som en beskrivelse på dårlig veinett.

Kan være lureri Facebook-gruppa har over 7500 tilhengere og legger også ut konkurranser på siden. De som vil delta må gi ut kontaktinformasjon, som mest sannlynlig blir solgt til annonsører og telefonsalgbyrå.

- Formålet med disse konkurransene er skjult, og er kun egnet til å lure folk, sier forbrukerombud Gry Nergård til NRK.no.

Det er all grunn til å stille seg kritisk til facebooksider som er ute etter å provosere.

Forbrukerombudet mener hele gruppen «Nei til årsavgift» kun ser ut til å være en reklamekanal.

MANNEN BAK BILDET: Motorsyklisten Mike Mattesson har tatt bildet som blir brukt til å illustrere dårlige veier i Norge. Foto: Privat
MANNEN BAK BILDET: Motorsyklisten Mike Mattesson har tatt bildet som blir brukt til å illustrere dårlige veier i Norge. Foto: Privat Vis mer