Du leser nå Dagbladet Pluss

Dette bildet får Beijiing til å skjelve

Titusener av bekymrede ungdommer lammer luksusmekkaet Hongkong, i protest mot reglene for regionens neste valg. Omfanget overrasker norsk Kina-ekspert - og trolig også kinesiske myndigheter.

KJEMPEDEMONSTRASJONER: Uroen i Hongkong den siste uken er den verste siden den tidligere britiske kolonien ble gitt tilbake til Kina i 1997. Studenter og ungdom roper på demokrati, og raser mot regimet i Beijing. Foto: NTB scanpix
KJEMPEDEMONSTRASJONER: Uroen i Hongkong den siste uken er den verste siden den tidligere britiske kolonien ble gitt tilbake til Kina i 1997. Studenter og ungdom roper på demokrati, og raser mot regimet i Beijing. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

[teaser](Dagbladet): Butikker er stengt, børsen synker, gjennomfartsårer og T-banestasjoner er barrikadert - totalt skal opptil 80 000 rasende ungdommer ha trukket ut på gata i businessmekkaet Hongkong.

Millionbyen var fortsatt beleiret da Dagbladet gikk i trykken i går. Da tungt utrustet opprørspoliti søndag svarte med pepperspray og tåregass i helga ble den eneste konsekvensen at antallet demonstranter økte enda mer. Så langt er 78 personer pågrepet, mens over 40 skal ha blitt behandlet for skader på sykehus.

Stridstemaet er at myndighetene i Beijing i august bestemte at kandidater til valget i 2017 må godkjennes av en nominasjonskomité i Beijing. Det, mener demonstrantene, betyr at valget ikke blir demokratisk. Studenten Christina Chung formulerer det slik: