KJEMPEDEMONSTRASJONER: Uroen i Hongkong den siste uken er den verste siden den tidligere britiske kolonien ble gitt tilbake til Kina i 1997. Studenter og ungdom roper på demokrati, og raser mot regimet i Beijing. Foto: NTB scanpix
KJEMPEDEMONSTRASJONER: Uroen i Hongkong den siste uken er den verste siden den tidligere britiske kolonien ble gitt tilbake til Kina i 1997. Studenter og ungdom roper på demokrati, og raser mot regimet i Beijing. Foto: NTB scanpixVis mer

Dette bildet får Beijiing til å skjelve

Titusener av bekymrede ungdommer lammer luksusmekkaet Hongkong, i protest mot reglene for regionens neste valg. Omfanget overrasker norsk Kina-ekspert - og trolig også kinesiske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

[teaser](Dagbladet): Butikker er stengt, børsen synker, gjennomfartsårer og T-banestasjoner er barrikadert - totalt skal opptil 80 000 rasende ungdommer ha trukket ut på gata i businessmekkaet Hongkong.

Millionbyen var fortsatt beleiret da Dagbladet gikk i trykken i går. Da tungt utrustet opprørspoliti søndag svarte med pepperspray og tåregass i helga ble den eneste konsekvensen at antallet demonstranter økte enda mer. Så langt er 78 personer pågrepet, mens over 40 skal ha blitt behandlet for skader på sykehus.

Stridstemaet er at myndighetene i Beijing i august bestemte at kandidater til valget i 2017 må godkjennes av en nominasjonskomité i Beijing. Det, mener demonstrantene, betyr at valget ikke blir demokratisk. Studenten Christina Chung formulerer det slik:

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn