Dette bildet får fire Amazonas-stammer til å se rødt

Truer med okkupasjon i forsøk på å stoppe fire nye demninger.

KJEMPER FOR AMAZONAS: Dette bildet fra 2013 viser et vannkraftverk under utbygging, og illustrerer de lokale stammenes frustrasjon. Den brasilianske regjeringen godkjenner utbygging av demninger, uten å konsultere med stammene som bor i området. Elva på bildet er Teles Pires, en sideelv til Tapajós. Det er i dette området fire stammer nå forsøker å stoppe utbygginga av fire demninger. Foto: Nacho Doce / Reuters
KJEMPER FOR AMAZONAS: Dette bildet fra 2013 viser et vannkraftverk under utbygging, og illustrerer de lokale stammenes frustrasjon. Den brasilianske regjeringen godkjenner utbygging av demninger, uten å konsultere med stammene som bor i området. Elva på bildet er Teles Pires, en sideelv til Tapajós. Det er i dette området fire stammer nå forsøker å stoppe utbygginga av fire demninger. Foto: Nacho Doce / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Regjeringen bygger demninger uten å gjennomføre miljøforskning og uten å forstå konsekvensene av det å ødelegge vår natur.

Torsdag ble denne uttalelsen sendt til Brasils regjering på vegne av fire stammer i Amazonas - Munduruku, Apiaká, Kayabi and Rikbaktsa - i et forsøk på å stoppe regjeringens ønske om å bygge flere vannkraftanlegg i Amazonas.

- Regjeringen gir klarsignal til demninger uten å svare urbefolkningen, de etterlater dem til et liv uten fisk, vann, og vilt, og de forsøker å skjule de negative konsekvensene demningene vil få for våre liv, våre elver og våre territorier, står det i uttalelsen.

Stammene, som fram til 1800-tallet hadde flere voldelige sammenstøt, har nå samlet seg om et felles opprop i kampen mot utbygging av vannkraftanlegg i Amazonas - verdens største regnskog.

Oppropet krever at den brasilianske regjeringen stopper utbyggingen av fire demninger langs Teles Pires, en sideelv til Tapajós.

Vurderer okkupasjon - Denne utbyggingen er veldig kontroversiell og vil gå på bekostning av folkegruppene som bor der, og deres livsgrunnlag. Disse gruppene har kjempet en hard kamp, men staten og utbyggerne presser hardt på for å få prosjektet gjennomført, sier Anne Leifsdatter Grønlund i Regnskogfondet til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.