SER DU NOE?: Nei, det gjør du ikke. Det hevder Joint Strike Fighter at en heller ikke gjør på en radar når et av deres fly med stealth-teknologi nærmer seg.
SER DU NOE?: Nei, det gjør du ikke. Det hevder Joint Strike Fighter at en heller ikke gjør på en radar når et av deres fly med stealth-teknologi nærmer seg.Vis mer

Dette «bildet» forklarer hvorfor JSF vant

Usynlighetsteknologien svenskene ikke klarte å matche.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Joint Strike Fighter (JSF) knuste Gripen i kampen om å levere Norges nye jagerfly.

JSF knuser sin svenske konkurrent på nesten alle områder, viser to entydige faglige konklusjoner fra Holte Consulting og Econ Consult.

Det amerikanske jagerflyet oppfyller alle kravene i de fire trusselbildene regjeringen stilte som krav, mens Gripen NG oppfyller kun kravene i det internasjonale trusselbildet.

Usynlighets-teknologien

En av hovedårsakene til at JSF knuste Gripen, er amerikanernes Stealth-teknologi.

Den gjør jagerflyene vanskelige å oppdage blant annet på radar.

JSF har tidligere hevdet at deres jagerfly er så suverent at det kan skyte ned svenskenes Gripen uten å bli oppdaget, på grunn av Stealth-teknologi.

- Stealth var ikke et krav fra vår side, da ville vi bare hatt en kandidat. Men det viste seg at det ble en av de store tingene som ble avgjørende for valget, sier forsvarsdepartementets jagerflyforhandler Pål Bjørseth.

I regjeringens begrunnelse heter det blant annet at det er spesielt innenfor områdene sensorkapasitet, mulighetene for å forbli uoppdaget og elektronisk krigføring at JSF er bedre enn Gripen.

- Det er en type teknologi som gjør flyene vanskelig å oppdage, og som gjør at det kan bli forbli uoppdaget for eventuelle fiender, sier Bjørseth til Dagbladet.no.

- Har Gripen tekonologi som kan måle seg med dette?

- Nei, ikke som oppfyller våre behov. Men Gripen er et lite fly, og det gjør det vanskeligere å oppdage. Samtidig er stealth-teknologien noe av det som gjør at JSF-flyet kan være større.

Gripens kampanjeleder Hans Rosén har tidligere argumentert med at deres fly er mindre og mer håndterbart, mens JSF er et relativt langsomt fly.

Fire trusselbilder

Norge skal kjøpe 48 jagerfly, og hvordan flyene takler de såkalte trusselbildene er nøye vurdert. De tre nasjonale trusselbildene dreier seg om forsvar av landområder, suverenitetshevdelse i nordområdene og forsvar av befolkningssentra. På alle disse områdene var amerikanske F-35 overlegent Gripen.

STOR MEN «USYNLIG»: JSF' F-35. Foto: Scanpix
STOR MEN «USYNLIG»: JSF' F-35. Foto: Scanpix Vis mer

— JSF er eneste kandidat for Norge. Gripen tilfredsstiller ikke alle kravene våre, og jo vanskeligere trusselbilde, jo større forskjell er det på de to flyene, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

En annen årsak til at JSF vant, er prisen.

Prisen for de 48 JSF-flyene er anslått til 18 milliarder kroner, mens Gripen-flyene ville koste 24 milliarder. Vedlikeholdskostnadene over 30 år anslås til å være 145 milliarder kroner for JSF-flyene, mens Gripen-flyene anslås til å være 20-30 milliarder dyrere.

LITEN MEN SYNLIG: Svenskenes Gripen. Foto: Scanpix
LITEN MEN SYNLIG: Svenskenes Gripen. Foto: Scanpix Vis mer

Forskjellene er så store er SV-leder Kristin Halvorsen måtte innrømme at partiet ikke kan velge det dyreste flyet, selv om de hadde ønsket seg et samarbeid med svenskene.

Forsvaret jubler
Forsvaret jubler over at det de mener er den beste flytypen er valgt.

— Dette er et fagmilitært prosjekt. Når regjeringen velger å følge kampflyprosjektets anbefaling, så er det rimelig at vi er helt på linje, sier Forsvarssjef Sverre Diesen til NTB.

HAR GJORT SITT VALG: Regjeringen har valgt amerikansk. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
HAR GJORT SITT VALG: Regjeringen har valgt amerikansk. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix Vis mer

Han mener at Gripen-flyet ikke var dårlig, men at det ikke holdt mot det amerikanske F-35.

— Det var i grunnen hele settet av kvaliteter ved F-35 (JSF) som var utslagsgivende. I alle de analyser som er gjort, viser det seg at JSF er best ut fra våre kriterier, mens Gripen ikke møter våre minstekrav, sier Diesen.