Dette «bildet» forklarer hvorfor JSF vant

Usynlighetsteknologien svenskene ikke klarte å matche.

SER DU NOE?: Nei, det gjør du ikke. Det hevder Joint Strike Fighter at en heller ikke gjør på en radar når et av deres fly med stealth-teknologi nærmer seg.
SER DU NOE?: Nei, det gjør du ikke. Det hevder Joint Strike Fighter at en heller ikke gjør på en radar når et av deres fly med stealth-teknologi nærmer seg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Joint Strike Fighter (JSF) knuste Gripen i kampen om å levere Norges nye jagerfly.

JSF knuser sin svenske konkurrent på nesten alle områder, viser to entydige faglige konklusjoner fra Holte Consulting og Econ Consult.Det amerikanske jagerflyet oppfyller alle kravene i de fire trusselbildene regjeringen stilte som krav, mens Gripen NG oppfyller kun kravene i det internasjonale trusselbildet. Usynlighets-teknologienEn av hovedårsakene til at JSF knuste Gripen, er amerikanernes Stealth-teknologi.Den gjør jagerflyene vanskelige å oppdage blant annet på radar.

JSF har tidligere hevdet at deres jagerfly er så suverent at det kan skyte ned svenskenes Gripen uten å bli oppdaget, på grunn av Stealth-teknologi.

- Stealth var ikke et krav fra vår side, da ville vi bare hatt en kandidat. Men det viste seg at det ble en av de store tingene som ble avgjørende for valget, sier forsvarsdepartementets jagerflyforhandler Pål Bjørseth.I regjeringens begrunnelse heter det blant annet at det er spesielt innenfor områdene sensorkapasitet, mulighetene for å forbli uoppdaget og elektronisk krigføring at JSF er bedre enn Gripen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer