Dette bildet gjør britene rasende

Bildet av en smilende statsminister Tony Blair sammen med Libyas statsleder Moamar Gadhafi opprører tusenvis av briter, som ikke har glemt Lockerbie-tragedien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Håndtrykket som ble utvekslet mellom de to statslederne er det første tegnet på at oberst Gadhafi ønsker å komme den vestlige verden i møte. Statsminister Tony Blair mener gårsdagens historiske møte var et skritt i riktig retning.

- Dette møtet er et signal til den arabiske verden om at vi kan samarbeide mot al-Qaida, sa Blair.

Dropper våpen

Libyas omstridte statsleder har nå gått ut og understreket at han har skrinlagt planene om å anskaffe masseødeleggelsesvåpen.

- Ved å strekke oss etter et nytt partnerskap, skal vi ikke glemme fortida. Det er naturligvis mange fallgruver, sa Tony Blair.

I Storbritannia kan imidlertid statsministerens flørt med Gadhafi føre til problemer. Britene har vondt for å glemme Lockerbie-tragedien som kostet 270 menneskeliv i 1988 - den største terroraksjonen på britisk jord. Libya tok i fjor ansvar og har gått med på å betale en samlet erstatning på 19 milliarder kroner til de pårørende. Før møtet advarte flere britiske medier Blair mot å være for vennlig mot Gadhafi.

- Dette er et risikofylt initiativ. Statsministeren gambler, mener Daily Mirror.

- Oberst Gadhafi har ennå ikke gjort seg fortjent til statsministerens besøk, mener lederskribenten i The Daily Telegraph.

- Gadhafi er tyrannen med to personligheter. Og begge er onde, skriver The Daily Mail.

Opposisjonsleder Michael Howard mener Blair burde ventet med besøket av respekt for de etterlatte etter terrorhandlingen i Madrid. Samtidig understreker Michael Howard at han ikke er imot kontakt mellom landene, men at han mener at det kunne vært gjort på et lavere nivå.

Oljeavtale med Shell

Moamar Gadhafi har vært statsleder i landet siden 1969, de siste 20 åra har han vært politisk isolert. Etter gårsdagens møte ble det kunngjort at den første forretningsavtalen på kryss av grensene allerede er gjort. Oljeselskapet Shell undertegnet i går en langsiktig strategisk avtale med Libya.

Blair roser Gadhafi for beslutningen om å komme Storbritannia i møte.

- La oss strekke ut en hånd og tilby partnerskap til et land som tar avstand fra terrorisme og utvikling av masseødeleggelsesvåpen, sa Blair.

Etter møtet reiste Blair rett til Brussel for å delta i et EU-møte om hvordan man kan bekjempe terrorisme.

JOVIALT: Storbritannias statsminister Tony Blair hadde en god tone med Libyas statsleder Moamar Gadhafi da de to møttes i Tripoli i går. Blair sa at det var godt å være til stede, Gadhafi svarte med å berømme Blair for hans ungdommelige utseende.