BABYLYKKE: Neve (3 mnd) må bli med når mamma og statsminister Jacinda Ardern skal tale for FN. Når mamma er travel er det fint at også pappa Clarke Gayford er med på turen. Foto: REUTERS / Carlo Allegri / NTB scanpix
BABYLYKKE: Neve (3 mnd) må bli med når mamma og statsminister Jacinda Ardern skal tale for FN. Når mamma er travel er det fint at også pappa Clarke Gayford er med på turen. Foto: REUTERS / Carlo Allegri / NTB scanpixVis mer

Dette bildet gjør New Zealands statsminister historisk

- Jeg ønsker å normalisere det, sier Jacinda Ardern.

Under FNs generalforsamling tirsdag var det som ventet Donald Trump som tiltrakk seg mest oppmerksomhet, og noe overraskende en latter, da han holdt sin tale til forsamlingen.

Men også en annen av de tilstedeværende fikk sin dose oppmerksomhet, selv om vedkommende neppe kunne brydd seg mindre om det som foregikk på talerstolen.

Historisk

For blant statslederne som talte tirsdag var også New Zealands statsminister, Jacinda Ardern. Med seg i reisefølget hadde Ardern sin mann, TV-personligheten Clarke Gayford, og deres tre måneder gamle datter Neve.

Da hun fødte i sommer ble Ardern verdens andre sittende statsleder som fødte, den første var den pakistanske statsministeren Benazir Bhutto, som fødte i 1990.

Men jobben som statsminister er ikke en du kan ta pause fra så altfor lenge, så etter en seks uker lang fødselspermisjon var statsministeren tilbake på jobb.

Og tirsdag sto hun på talerstolen i New York, med datteren og mannen, som tar seg av de fleste foreldrepliktene, i salen. Noe som gjør Ardern historisk:

Hun er den første kvinnelige statslederen som har tatt med seg spedbarnet sitt til FNs generalforsamling, ifølge Time.

TALTE: Den amerikanske presidenten Donald Trump talte til FNs hovedforsamling. Under innledningen fikk han en uventet reaksjon fra publikummet. Video: AP Vis mer

Får ros

Det vekker oppmerksomhet, i all hovedsak positiv oppmerksomhet.

«Jeg kan ikke understreke nok hvor mye FN - og regjeringene og landene det består av - trenger dette», lød meldingen Samatha Powell, som var USAs FN-ambassadør under Barack Obama.

- Statsminister Ardern viser at ingen er bedre kvalifisert til å representere hennes land enn en arbeidende mor. Bare fem prosent av verdens ledere er kvinner, så vi må få dem til å føles seg så velkomne her som mulig, sier talsperson for FN, Stephane Djuric, ifølge Reuters.

- Jeg ønsker å normalisere det. Dersom vi vil gjøre arbeidsplasser mer åpne, så må vi akseptere de logistiske utfordringene. Ved å være mer åpne så kan det kanskje skape en vei for andre kvinner, sier Ardern selv til CNN.

«En praktisk avgjørelse»

Overfor New Zealand Herald har Ardern karakterisert avgjørelsen om å ta med seg datteren til generalforsamlingen som «en praktisk avgjørelse»,

- Neve er i nærheten av meg nesten hele tiden i New Zealand, men det er ikke alltid hun blir oppdaget. Men her, når hun er våken, så prøver vi å ha henne hos meg, sier Ardern.

For selv om pappa Clarke er den primære omsorgsgiveren, kan menn som kjent ikke amme små barn. Dermed vil tre måneder gamle Neve være med på offisielle oppdrag så lenge hun ammer.

Den lille familien betaler selv for at far og datter skal få være til stede i USA, og selv om far har noen planer han også, så er han der først og fremst for å ta vare på lille Neve, sier Ardern.

- Vi har ingen plan, det handler bare om at hun får nok søvn, og hvor jeg er når hun skal ha mat. Det kan hende de er med oss, eller så er de på hotellet. Det avhenger av hva jetlaget gjør med dem. Hun er flink til å sove, så vi vet ikke om det betyr at hun kommer til å sove mye om dagen i stedet for om natta, fortalte Ardern til New Zealand Herald før turen.

Trøtt pappa

Med det tenkte nok statsministeren på tidsforskjellen mellom New Zealand og USA, noe pappa Clarke allerede har fått merke. Flere påpekte nemlig at han så trøtt ut der han satt med datteren i fanget og fulgte med på konas tale.

«Takk for alle bekymrede meldinger om hvor trøtt jeg så ut (en rimelig vurdering). Det virker som om 'noen' har bestemt seg for å forholde seg til New Zealands tidssone. Vi har sett så mye dårlig på TV at hennes mor tok oss på fersken klokka to på natta da vi så på cage fighting i undertøyet», skriver Gayford på Twitter.

Han har også delt et bilde av Neves liksom-adgangskort på Twitter, og en historie om noen forbløffede japanske FN-delegater.

«Jeg skulle ønske jeg hadde foreviget den forskrekkede japanske delegasjonen, som gikk inn i et møterom midt under et bleieskift i går».

Jacinda Ardern, som er New Zealands yngste statsminister på 150 år, roser newzealenderne og mener det er de som gir henne muligheten til å være både nybakt mor og statsminister.

Hun forteller at hun har fått masse støtte siden hun offentliggjorde at hun var gravid.

- Jeg hedrer kvinnene som kom før meg og newzealendere for å ønske min graviditet velkommen. Positiviteten har overskygget negativiteten. Jeg er stolt av nasjonen, sier Ardern.