- Dette bildet kunne man forstått i 1984, men ikke i 2014

Sterke reaksjoner på Unge Høyres pelsdyrbilder.

KRITIKK FOR PELSFARMBILDE:  Dyrevernere reagerer på at sentralstyret i Unge Høyre la ut dette bildet med sølvrever fra en pelsdyrfarm. Leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise, sier det føltes helt naturlig å ta bilde med revene.  Foto: John T. Pedersen / Dagbladet og Faksimile / Unge Høyre Facebook
KRITIKK FOR PELSFARMBILDE: Dyrevernere reagerer på at sentralstyret i Unge Høyre la ut dette bildet med sølvrever fra en pelsdyrfarm. Leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise, sier det føltes helt naturlig å ta bilde med revene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet og Faksimile / Unge Høyre FacebookVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Unge Høyre la i ettermiddag ut et bilde på Facebook fra et besøk på en pelsdyrfarm i Hemsedal. Tolv medlemmer i sentralstyret og sekretariatet står smilende med tre sølvrever i hendene.

Dette får dyrevernsorganisasjonen NOAH til å se rødt.

- Dette kan vi ikke la passere. Her ser vi smilende ungdom som holder tydelig utilpasse dyr, foran burene hvor dyrene må lide sine korte liv. Bildet gir et sterkt inntrykk av at pelsdyrnæringen er uproblematisk, sier NOAH-leder Siri Martinsen til Dagbladet. 

- Tydelig at de vil provosere Martinsen sier bildet får Unge Høyre til å fremstå som kunnskapsløse, fordi de ikke engang nevner debatten i bildebeskrivelsen.

- Dette bildet kunne man ha forstått i 1984, før debatten om pelsdyrnæringa startet, men ikke i 2014, sier hun.

- Kunnskapsløsheten i dette bildet er veldig provoserende. Det er tydelig at Unge Høyre vil provosere. For de kan ikke ha vært så borte at de ikke har fått med seg denne debatten om pelsdyrnæringa. Jeg forstår ikke at de vil fremstå som om de gir blanke i dyrevelferd, sier Martinsen til Dagbladet.

Til det svarer Unge Høyre følgende:

 - Kunnskapsløst? Det er et bilde på Facebook til våre følgere, som viser hva styret driver med. Det er ikke et debattinnlegg. Vi synes vi det er naturlig å hente inn mer kunnskap om en debatt vi deltar i, sier Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise til Dagbladet.

- Sender feil signaler «For Unge Høyre er det ikke skattebetalernes oppgave å sponse en industri hvor noen dyr blir mishandlet, vil heller bruke skattebetalernes penger på det mest nødvendige i samfunnet. Derfor vil vi fjerne alle subsidier til pelsdyrnæringen», skriver Unge Høyre om sin politikk på pelsdyr.

Noah beskylder Unge Høyre for å la seg sjarmere av fete eksportpriser framfor dyrevelferd, når de legger ute en slikt bilde. Men Unge Høyre-lederen sier han ikke klarer å ta denne kritikken seriøst.

- Det er så enkelt som at vi har vært på en pelsdyrgård for å lære om pelsdyrnæringa. Hvis noen skal bli sure for at vi er ute og skaffer oss mer kunnskap om en helt lovlig næring, så klarer jeg ikke å ta det særlig seriøst, sier Riise til Dagbladet.

- Hvis vi hadde besøkt en gård, så kunne vi lagt ut et bilde med en ku eller en sau. Hvis man besøker en gård med rev, så er det jo naturlig å ta bilde med en rev. På siden så prøver vi å vise hva vi opplever når vi er ute og reiser, sier Riise.

- De sender signaler til andre unge på sosiale medier om at dyr ikke er verdt noe som helst. De står og smiler bort denne faglige kritikken, sier Martinsen i NOAH til Dagbladet.

Unge Høyre fjernet rundt klokka 19 bildet fra Facebook.