Kina:

Dette bildet sendte ham rett i fengsel

En mann ble varetektsfengslet i ni dager i Kina for å ha sendt en meme ansett som «fornærmende» til politiet.

MEME: Dette bildet skal ha blitt oppfattet som fornærmende mot det kinesiske politiet, og mannen som sendte bildet til vennegjengen endte med å bli varetektsfengslet. Foto: Skjermdump / WeChat
MEME: Dette bildet skal ha blitt oppfattet som fornærmende mot det kinesiske politiet, og mannen som sendte bildet til vennegjengen endte med å bli varetektsfengslet. Foto: Skjermdump / WeChat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

En mann i Kina skal ha blitt varetektsfengslet i ni dager etter å ha sendt en meme i en gruppechat, melder CNN.

Bildet skal ha blitt ansett som støtende for politiet, og hendelsen har nå gått viralt på sosiale medier i Kina.

Mannen, bare identifisert med etternavnet Li, skal ha sendt meme-en på den kinesiske sosiale medieplattformen WeChat. Li skal ha sendt bildet av en hund i politiuniform i en gruppeutveksling og klaget over de lokale covid-19-tiltakene forrige måned, ifølge myndigheter og statlige medier.

- 170 millioner visninger

Den statseide avisa The Paper publiserte detaljer om hendelsen som har provosert mange i Kina, med en relatert emneknagg som fikk 170 millioner visninger, skriver CNN.

Mange skal ha protestert mot Li sin straff i sosiale medier og hevdet at bruk av en internettvits ikke var godt nok grunnlag for å bli arrestert av politiet.

Ifølge The Paper sendte Li en meme som viste en hund i politihatt, med et politimerke, som peker mot kameraet. Det skal være et vanlig bilde som har blitt brukt mye på nettet før, i forskjellige varianter.

Etter varselet skal politiet ha startet en etterforskning i chat-gruppen, som hadde mer enn 330 medlemmer.

BØNN TIL FØLGERNE: Kvinne ber folk om å ta vaksinen i siste video før hun dør av covid. Video: Tiktok - atasteofalex. Vis mer

Streng straff

Etter å ha funnet ut at Li var misfornøyd med de forebyggende tiltakene i samfunnet (basert på meme-en), tilkalte politiet Li til stasjonen. Der ble han avhørt og til slutt tilsto han at han hadde sendt meme-en.

Politiet sa at meldingen hans var et brudd på loven, og at meme-en hans var kranglete og provoserte til bråk. Straffen ble ni dager i varetekt.

Millioner må holde seg hjemme

Kina har noen av verdens strengeste covid-19-tiltak, inkludert reiserestriksjoner og massetesting. Dette er i motsetning til andre land i Asia, som lærer å leve med viruset etter å ha gitt ut masse vaksiner til befolkningen.

Millioner av mennesker i Kina er bedt om å holde seg hjemme for å hindre spredning av coronaviruset. I Beijing har lokale myndigheter innført en såkalt «null covid»-strategi, i forkant av de olympiske vinterlekene i februar.

Antallet nye smittetilfeller i Kina er relativt lavt og mandag var det registrert 92 nye smittede. Myndighetene tar likevel ingen sjanser.

Til tross for økt vaksinering og gjenåpninger mange steder i verden, fører dermed kineserne et strengt coronaregime. Tiltakene under Beijing-OL neste år er ventet å bli enda strengere enn de var under sommerlekene i Tokyo i sommer.

- Hamstre mat

Denne uka har Kina bedt familier forberede seg på eventuelle kriser, samtidig som myndighetene innfører strengere coronarestriksjoner i landet.

Ekstremvær og nye smitteutbrudd har ført til en kraftig økning i matvareprisene. Det gjør at myndighetene frykter varemangel, melder nyhetsbyrået Reuters.

Kinas handelsminister har derfor bedt befolkningen om å sørge for å lagre mat og andre nødvendige varer.

Handelsministeren skal, ifølge Financial Times, ikke ha begrunnet oppfordringen med de nyeste coronautbruddene, men skal ha bedt lokale myndigheter i områder med strenge tiltak om å informere borgerne sine om hvor de kan få tak i de produktene de trenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer