Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette bildet setter fart i spekulasjonene rundt Kim Jong-uns tante

Ikke til stede på minnemarkeringen i dag.

HEDRET FAREN: Dette bildet, distribuert av Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå, viser Kim Jong-Un og hans kone  Ri Sol-Ju, som besøker et palass i Pyongyang i forbindelse med at det er to år siden den nordkoreanske diktatorens far, Kim Jong-Il, døde. Kim Jong-Uns tante er ikke til stede på bildet. Foto:  KCNA / AFP PHOTO / NTB Scanpix
HEDRET FAREN: Dette bildet, distribuert av Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå, viser Kim Jong-Un og hans kone Ri Sol-Ju, som besøker et palass i Pyongyang i forbindelse med at det er to år siden den nordkoreanske diktatorens far, Kim Jong-Il, døde. Kim Jong-Uns tante er ikke til stede på bildet. Foto: KCNA / AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag er det to år siden Nord-Koreas forrige hersker, Kim Jong-il, døde, og stemningen rundt minnemarkeringene har vært spent etter at nåværende diktator Kim Jong-un henrettet onkelen sin Jang Song-thaek i forrige uke.

Han har dermed fjernet samtlige av de sju «barnevaktene» faren hadde satt for å passe ham.

Mange spekulasjoner Jang Song-thaek var gift med Kims tante, Kim Kyong-hui, (67), datteren til Nord-Koreas første leder Kim Il-sung og søsteren til Kim Jong-il. Eksperter mener hun kan ha spilt en sentral rolle i henrettelsen, som har ført til mange spekulasjoner rundt hennes skjebne.

Mens noen mener Kim Kyong-hui nå vil skvises ut av maktens innerste sirkel, tror andre hun kan komme sterkere tilbake som sin nevøs eneste beskytter.

Søndag ble det kjent at hun opptrådte på ei liste over medlemmer av en begravelseskomité for en tjenestemann som døde fredag. Denne nyheten ble tolket som at hun fortsatt er inne i varmen hos sin nevø.

Ikke til stede Under minnemarkeringen for hennes bror i dag, glimret imidlertid Kim Kyong-hui med sitt fravær. Dette har sørkoreanske medier, deriblant nyhetsbyrået Yonhap, bitt seg merke i.

- Hennes påfallende fravær skjer bare dager etter at ektemannen hennes, Jang, ble henrettet, skriver de.

Samtidig kan sykdom være årsaken til at hun ikke var til stede. Ifølge ryktene, sliter Kyong-hui med kreft, alkoholisme og depresjoner. Yonhap påpeker også at flere høytstående tjenestemenn med nære bånd til hennes avdøde mann deltok i dagens minnemarkering.

Dette kan tolkes som et tegn på at deres politiske skjebne ikke har blitt påvirket av den plutselige henrettelsen.

Frykter provokasjoner Kim Jong-un holdt ikke selv noen tale under dagens seremoni. Henrettelsen av onkelen har skapt bekymringer for at den unge herskeren nå sliter med å holde ulike fraksjoner av myndighetene sammen, skriver britiske Daily Telegraph.

Det fryktes derfor at diktatoren nå vil ty til sterke midler for å få fokus vekk fra de innenrikspolitiske problemene. Som for eksempel en ny atomprøvesprengning.

- Historien viser at det nordkoreanske regimet har tendens til å skape en følelse av usikkerhet om sin nasjonale suverenitet i tider med innenrikspolitisk urolighet, sier professor i nordkoreanske studier ved Dongguk University i Seoul, Koh You-hwan, til ABC News.

- Det er en av de mest effektive måtene å kontrollerene massene på, legger han til.

Nye trusler I går slapp det nordkoreanske militæret flere tusen flyveblader over Baekryong-do, en sørkoreansk øy nær grensa til Nord-Korea.

På disse sto det blant annet: «Vi er klare til å slå til når som helst», «Baekryong-do kommer til å bli et stort gravsted» og «Flykt hvis du ønsker å leve».

Det sørkoreanske forsvarsdepartementet tar imidlertid ikke disse truslene alvorlig, siden det ikke er første gang Nord-Korea har sluppet lignende flyveblader over øya, skriver ABC News.

Den sørkoreanske forsvarsministeren Kim Kwan-jin sa imidlertid på en militærkonferanse at det er en stor mulighet for en nordkoreansk provokasjon mellom slutten av januar og begynnelsen av mars neste år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media