Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette bildet skal stjele kvinnene fra Hillary

Kona til Schwarzenegger toppet Obamas superkvinne-lag i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var en svært spesielt kobbel av kvinner som sto på samme scene i Los Angeles søndag ettermiddag: Først kom dattera til John F. Kennedy, USAs største tv-stjerne, Barack Obamas ektefelle og en mektig fagforeningsleder.

Så, til stormende jubel, kom det nyeste og et av de mest overraskende tilskuddene til Obamas kvinnelige stjernelag, Maria Shriver.

Det er kjendiskona til Californias republikanske guvernør, Arnold Schwarzenegger, og hennes omfavnelse er nok en fjær i hatten for den demokratiske presidentkandidaten - knappe to dager før California og over 20 andre delstater avholder primærvalg på den såkalte supertirsdagen.

«Se her, kvinnene du ser opp til mener jeg er den beste presidentkandidaten selv om jeg er mann», er signalet Obama prøver å sende til kvinnelige velgere i hele landet før den ekstremt viktige supertirsdagen.

- Obama = California

Selv var han ikke tilstede i Los Angeles, og lot dermed kvinnene få alt fokus.

- Hvis Barack Obama hadde vært en delstat, ville han ha vært California. Jeg mener, tenk på det: allsidig, åpen, smart, uavhengig, forkaster tradisjon, innovativ, inspirerende, drømmende, leder!, sa Shriver ifølge AP da hun tok ordet, flankert av Oprah Winfrey, Caroline Kennedy og Michelle Obama.

Shriver er også niesen til John F. Kennedy, og bidrar til inntrykket av at de tyngste aktørene i Kennedy-klanen har funnet JFKs etterfølger. Forrige helg kastet blant andre Shrivers onkel, den mektige senatoren Edward Kennedy, og altså Caroline Kennedy seg inn i valgkampen på Obamas side. Tre andre mindre profilerte slektsmedlemmer, barna til Robert Kennedy, har uttrykt støtte til Hillary.

image: Dette bildet skal stjele kvinnene fra Hillary

Californias førstedame fortalte fra scenen i Los Angeles at beslutningen om å dukke opp på det gigantiske Obama-arrangementet kom i siste liten.

- Klokka 7.30 i morges sa jeg til datteren min: «Jeg tror jeg burde være der». Hun svarte «Mamma, hvis du tror du kan hjelpe, så dra dit».

Oprah refset Hillary-tilhengere

Talkshowdronning Oprah Winfrey har lenge vært Obamas fremste kjendis-støttespiller, og tok i natt et flammende oppgjør med kvinner som har kritisert henne for at hun ikke støtter Hillary Clinton.

- Etter at jeg opptrådte i Iowa var det kvinner som var frekke nok til å si «Hvordan kunne du, Oprah, hvordan kunne du? Du er en forræder for kjønnet ditt», fortalte hun, og publikum svarte ifølge Baltimore Sun med buing.

- Ja, slik føler jeg det også. Sannheten er et jeg er en fri kvinne. Og det å være fri er å tenke selv og bestemme selv. Så jeg er ingen forræder, jeg bare følger min egen sannhet, og den sannheten har ledet meg til Barack Obama, sa Oprah, til ekstatisk respons fra flere tusen mennesker på basketballstadionet i LA, mange av dem utstyrt med «Kvinner for Obama»-skilt.

- Jeg ville aldri stemt på noen verken på grunn av kjønn eller rase. Jeg stemmer ikke på Barack Obama fordi han er svart. Jeg stemmer på Barack Obama fordi han er brilliant. Brilliant!, fortsatte den styrtrike tv-stjerna.

Stevie Wonder sto for dagens mest spesielle musikalske innslag da han under sin appell fikk publikum med på å synge et rungende «Baaaraaack Ooobaaammaa», etter først å ha avlevert dagens morsomste Stevie Wonder-vits da han snublet i trappa på vei opp til scenen sammen med den pene og eksepsjonelt taleføre Michelle Obama.

- Dere skjønner, jeg var så opptatt med å se på USAs nye førstedame, sa den blinde musikklegenden.

Dødt løp

Et av Barack Obamas vanskeligste problemer i valgkampen er nettopp at hans politiske erkerival er av det motsatte kjønn.

Hillary Clinton har stukket av med et tydelig flertall av kvinnestemmene i de fleste primærvalgene så langt. Mange kvinner har sett det som viktigere å bidra til å få den første kvinnelige presidenten i landet enn å være med på å stemme fram den første afroamerikaneren.

Tv-bildene av superkvinnene som holder gnistrende appeller til støtte for Barack fører nok til ganske stor grad av nervøsitet i Clinton-leiren. Tidligere søndag ble det kjent at det nå i praksis er dødt løp mellom de to presidentkandidatene nettopp i California, landets største delstat som Hillary inntil nylig trodde hun hadde i lomma.

Det eneste som nå er sikkert er at demokratenes nominasjon blir historisk: Enten den første kvinnelige eller den første afroamerikanske kandidaten i historien.

Les alt om valgthrilleren de neste dagene i Dagbladet.no. Vi dekker «supertirsdag» 5. februar både fra USA og Norge.

<B>MASSIVT OPPMØTE:</B> Mange tusen hadde møtt fram i Los Angeles, de fleste av dem trolig på grunn av Oprah, en av de aller største kjendisene i USA.
<B>KJENDISFIRKLØVER:</B> Michelle Obama (t.v.), Caroline Kennedy, Maria Shriver og Oprah Winfrey holdt engasjerte innlegg, lo jublet og klappet for Barack, som klokelig holdt seg borte.
<B>SUKSESS:</B> Det er liten tvil om at noen kvinner liker det de så og hørte søndag.
<B>DYKTIG:</B> Michelle Obama er kanskje valgkampens nest beste taler, etter sin mann.
<B>RESPEKT:</B> En Obama-tilhenger holdt opp et stort bilde av Martin Luther King Jr. under arrangementet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media