Himalaya-fjellkjeden

Dette bildet skremmer

Et rikere planteliv i Himalaya bekymrer britiske forskere.

BEKYMRER: Gress og buskvekster dukker opp i Himalaya på steder det tidligere ikke har vært vegetasjon. Det kan få alvorlige konsekvenser, mener forskere ved Universitetet i Exeter. Foto: NTB scanpix
BEKYMRER: Gress og buskvekster dukker opp i Himalaya på steder det tidligere ikke har vært vegetasjon. Det kan få alvorlige konsekvenser, mener forskere ved Universitetet i Exeter. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Gress og buskvekster spretter opp i Himalaya-fjellkjeden, i områder det tidligere ikke har vært vegetasjon.

Det melder forskere ved Universitetet i Exeter, som mener utviklingen gir grunn til å rope varsko.

Forskerne har studert vegetasjonen i høyfjellet - sonen mellom tregrensen og snøgrensen - ved hjelp av satelittdata.

I dette området er det bare snø i perioder, skriver The Guardian.

CNN skriver at utviklingen i vegetasjonen fra 1993 til 2018 er «liten, men signifikant» på fire forskjellige høydenivåer.

Preget av global oppvarming

Blant annet spirer det og gror rundt Mount Everest, viser forskningsrapporten.

For å forstå konsekvensene av flere vekster i Himalayas høyfjell, haster det mer mer forskning, mener Exeter-forskerne.

- Vi vet ikke hva slags innvirkning dette har - det kan være at plantene «fanger» snø og gjør at snøen smelter sakere. Og det kan være at plantene gjør at snøen smelter raskere, sier forskningsleder Karen Anderson til CNN.

The Guardian slår fast at Himalaya-kjeden er en av regionene på jorda som er sterkest preget av global oppvarming.

BBC legger til at forskerne ikke har undersøkt hva som er årsaken til endringene i vegetasjonen.

De påpeker samtidig at annen forskning tyder på at økosystemene i Himalaya er svært sårbare for klima-forårsakede endringer i vegetasjonen.

OGSÅ MENNESKESKAPT: I mai svarte Sylvi Listhaug at vi må vurdere hvor mye av klimaendringene som er menneskeskapt. I dag ble hun Olje- og energiminister. - Det er mange som diskuterer det fortsatt, svarer hun i dag på spørsmål om diskusjonen nå er over. Video: Gilbrant/Zahl-Pettersen Vis mer

Høyere snøgrense

- Forskningen stemmer overens med forventningene til hva som vil skje med et varmere og våtere klima.

Det sier Walter Immerzeel, som er professor i geofag ved Utrecht-universitetet i Nederland, til BBC.

Immerzeel har ikke bidratt til Exeter-forskernes studie.

Professoren påpeker at når snøgrensen trekker seg oppover, gir det mulighet for at vegetasjon kan utvikle seg i områder der det tidligere lå snø året rundt.

Økt flom-risiko?

The Guardian skriver at smelting fra Hindu Kush-regionen i Himalaya «fôrer» Asias ti største elvesystemer, og dermed gir vann til 1,4 milliarder mennesker.

Dersom økt vegetasjon i høyfjellet gir hurtigere smelting, kan det føre til flom.

Man vet imidlertid lite om hvordan økt vegetasjon i høyfjellet vil påvirke vanntilførselen.

NY RAPPORT: En ny IPCC-rapport varsler hyppigere ekstremvær, at havet kommer til å stige mer enn tidligere og at økosystemet i havet blir forstyrret. Bilder: NTB Scanpix Vis mer

Studier av økt vegetasjon i Arktis viser at det hadde en oppvarmende effekt på landskapet i nærheten: plantene absorberte mer lys og varmet opp jorda.

- Det vil være dårlige nyheter for Himalaya-fjellkjeden, sier Anderson til The Guardian.

- Høyfjellssonen er området der du finner sesongbetont snø, og hvis det blir varmere vil du få «flashy» hydrologi - kjappere smelting og en økt risiko for flom.

Anderson påpeker samtidig at mer vegetasjon ikke nødvendigvis vil øke oppvarmingen og flomrisikoen i Himalaya-fjellkjeden.

Den eneste studien på dette i regionen viste nemlig at vannet i plantene som fordampet gjennom bladenes overflate faktisk ga en nedkjølende effekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer