Republikansk senator nekter å støtte Trump

Dette bildet svir for Trump: Her lover den republikanske veteranen å stemme Hillary

- Jeg sa jeg skulle holde meg rolig i denne valgkampen. Og det skal jeg. Jeg skal være rolig når jeg gir min stemme til Hillary Clinton, sier senator John Warner.

HER LOVER HAN Å STØTTE HILLARY: Republikaneren John Warner har sittet 30 år i Senatet, vært i krigen, vært statsråd - og han var gift med Elizabeth Taylor. Her lover han å stemme Hillary. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
HER LOVER HAN Å STØTTE HILLARY: Republikaneren John Warner har sittet 30 år i Senatet, vært i krigen, vært statsråd - og han var gift med Elizabeth Taylor. Her lover han å stemme Hillary. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

VIRGINIA (Dagbladet): Hillary Clinton sikret seg en viktig støtteerklæring i dag, og dét fra en bauta i det republikanske partiet: Senator, tidligere marineminister og Nixons gamle taleskriver John Warner.

- Jeg sa jeg skulle holde meg rolig i denne valgkampen. Og det skal jeg. Jeg skal være rolig når jeg gir min stemme til Hillary Clinton og Tim Kaine, sier Warner, til stor applaus fra salen.

Pensjonert senator og krigsveteran John Warner (89) fra Virginia er en politisk legende i hjemstaten, og er i Norge best kjent for å ha giftet seg skuespiller Elizabeth Taylor i 1976. Warner har vært marineminister og ledet gjennom flere år Senatets Armed Services-komité. Han var også taleskriver for blant andre Eisenhower og Nixon, og jobbet tett opp mot administrasjonen til Bush senior.

- Hele verden ser til oss

Dette er første gang at 89-åringen støtter en kandidat fra Demokratene som president, og kunngjøringen kan vanskelig tolkes som noe annet enn et skudd for baugen for Trump-kampanjen.

- Hele verden ser til oss. De forventer at vi skal velge en person som kan lede oss. De forventer at vi velger en person som forstår dette landet, som vet hvordan vi ble verdens ledende nasjon. Man kan ikke bare hente fram boka «Sikkerhetspolitikk for dummies», det fungerer ikke slik. Man må ha erfaring, forklarer John Warner.

SPLITTET: Amerikanerne er fortsatt delt omtrent på midten i spørsmålet om hvem som bør bli Barack Obamas arvtager. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SPLITTET: Amerikanerne er fortsatt delt omtrent på midten i spørsmålet om hvem som bør bli Barack Obamas arvtager. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

«Politics be damned, we're gonna do what's right for Virginia», skal senator Warner ha jallet da han én gang gikk mot sitt eget parti i Kongressen. Ifølge en meningsmåling fra Washington Post var likevel Warner svært populær blant velgerne: 72 prosent av de spurte hevdet Warner gjorde en god jobb like før han trakk seg tilbake fra Senatet i 2009. Det er svært gode tall i et USA hvor politikerforakten kan være høy.

Skuffa over Trumps syn på militæret

Denne morgenen i Alexandria, like utenfor Washington, D.C., valgte Warner nok en gang å sette partipolitikk til side. Det er spesielt Trumps syn på militæret som opprører Warner. Trump har flere ganger vært tydelig på at han ønsker at USAs forsvarsstyrker skal holde seg innenlands, ikke drive det som omtaler som politivirksomhet verden over.

- Jeg blir skuffa over mange av kommentarene Trump kommer med. Vi har det sterkeste militæret i verden. Trenger det forbedring og oppdatering? Det kan du vedde på. Men militæret vårt er ikke gruslagt! Militæret er like sterkt i dag som det var jeg var marineminister under Vietnam-krigen. Alle i militæret står opp hver eneste dag og jobber for landet. De ber ikke om ære eller oppmerksomhet. Ingen bør være frekke nok til å si at vårt forsvar er en skam, ingen skal få lov til å vanære dem som har fått dekorasjoner i krig for vårt land, raser Warner fra scenen med tydelig adresse mot partifellen Trump.

Warner roset samtidig Clinton for å være kunnskapsrik og kyndig når det gjelder spørsmål om utenriks- og sikkerhetspolitikk.

30 år i senatet

John Warner er én av kun 59 personer i USAs historie som har sittet i Senatet i mer enn 30 år, og har avlagt mer enn 10 000 stemmer i voteringer i Senatet.

- Er det én ting du skal vite om Hillary Clinton så er det dette: Hun har alltid, gjennom hele livet, forberedt seg. Da hun kom inn i komiteen vår i Senatet var hun fersk men veldig forberedt. Alltid med masse papirer under armen, hun var tidlig ute, og høring etter høring var hun der. Hun hadde nesten ikke fravær. Den eneste som var i komiteen oftere enn Clinton var jeg. Men jeg måtte jo være der! Jeg ledet komiteen, sier Warner, og legger til:

- Den evnen til å arbeide og forberede seg grundig er fullstendig fraværende hos Trump. Det plager meg voldsomt.

Trump fikk kritikk for innsatsen i debatten, og ekspertene mente det var åpenbart at hotellmogulen var dårlig forberedt, samtidig som Dagbladets kommentator hevdet han gikk rett i fellen Clinton la for ham. Samtidig har Trump gått frem på meningsmålingene etter debatten.

MISTET STØTTESPILLER: Republikaneren John Warner ga i dag sin støtte til Hillary Clinton. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MISTET STØTTESPILLER: Republikaneren John Warner ga i dag sin støtte til Hillary Clinton. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Clintons visepresident: - Lytt nøye

Warner kunne heller ikke la være å nevne én av snakkisene etter mandagens debatt: Donald Trumps sniffing.

- Når du sier at det var mikrofonen feil at du sniffer... Det er den typen nonsense som ikke kan inn i Det hvite hus, tordnet Warner.

Tim Kaine, Clintons visepresidentkandidat, kalte Warner modig som valgte å gå mot Trump i offentligheten.

- John Warner er en mann jeg alltid har beundret. Selv om han var republikaner har vi alltid samarbeidet godt. Jeg vil at dere skal lytte nøye på det han har å si.

Meningsmålingene etter mandagens debatt var mer delt enn man kanskje fikk inntrykk av da Hillary Clinton møtte pressen dagen derpå. Mange nettmålinger hadde Donald Trump som debattvinner, noe republikaneren også slo fast til gangs under sitt valgkampmøte i Florida tirsdag.

Forøvrig: John Warner og Elizabeth Taylor skilte lag i 1982.

FIKK STØTTE FRA REPUBLIKANER: Tim Kaine, Clintons visepresidentkandidat, var selvsagt veldig fornøyd da Dagbladet fikk han på film. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FIKK STØTTE FRA REPUBLIKANER: Tim Kaine, Clintons visepresidentkandidat, var selvsagt veldig fornøyd da Dagbladet fikk han på film. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer