Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut
STARTSKUDDET: Den novembernatta da Donald Trump sto på scena som vinner av fjorårets valgthriller startet et nytt kapittel i forretningsmannen og realitykjendisens liv. Omkranset av sin tallrike familie sendte han også et signal om hvilke planer han har for å gjøre Trump-navnet enda mer uslettelig. mener ekspertene. Dette er fra valgnatta hvor Trump er avbildet sammen med sønnen Barron (10), kona Melania (46), datteren Ivanka (35), svigersønnen Jared Kushner (35) og datteren Tiffany (23). Foto: NTB Scanpix   

Dette bildet viser hva Trump egentlig planlegger

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnehater! Klimafornekter! Ku Klux Klan-tilhenger! Generaler og rikinger uten politisk erfaring. Det har ikke bare regnet konfetti og rosende karakteristikker over utnevnelsene som USAs president har gjort.

I løpet av de 72 dagene som er gått fra valgseieren og fram til innsettelsen har man vært vitne til et uvanlig opptog av håpefulle som har gått inn og ut av det marmorbelagte Trump Tower på Manhattan.

Nå kan Trump - mer eller mindre - konstatere at kabalen for de neste fire årene er lagt. 4000 stillinger er fylt på ti uker.

I denne spesialen skal vi se nærmere på et knippe av hans nøkkelpersoner, ikke alle med ministerpost, men folk vi tror vil øve innflytelse på politikken til USAs 45.president.

- Outsidere og alfahanner

Hilmar Mjelde, forsker og USA-viter ved Universitetet i Bergen, oppsummerer kort Trumps utvalgte slik:

- En gjeng røffe og vellykkede outsidere og alfahanner.

Førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes høyskole setter spørsmålstegn ved om persongalleriet Trump har valgt - egentlig - representerer det taktskiftet han forfektet under valgkampen. Da fantes det knapt noen valgkamptaler som ikke tok for seg politikerforakt og latterliggjøring av det politiske etablissementet i Washington.

- Grovt sett kan vi si at administrasjonen deler seg inn i to grupper. På den ene siden har han valgt seg folk som er veldig erfaren og som har god kjennskap til hvordan Washington DC fungerer. Samtidig velger han også folk som ikke har noen erfaring. Men ingen av disse gruppene oppfyller, vil jeg si, definisjonen av «draining the swamp», sier Restad, og viser til uttrykket Trump brukte hyppig under stemmesankingen.

En formulering han trolig har lånt fra tidligere president Ronald Reagan da han i 1980 ville bygge ned byråkratiet i Washington, en by man antok var bygget på en sump. Det Reagan lovet han skulle gjøre for å bekjempe byråkratiet, skulle Trump gjøre mot den eksisterende politiske maktstrukturen.

- Men var det dette Trumps velgere så for seg? spør Restad, når hun tenker på navnene på lista.

- Et familiedynasti

Anders Romarheim, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier, ser to hovedtrekk ved administrasjonen som skal styre amerikansk politikk framover.

- Administrasjonen har oppsiktsvekkende få karrierepolitikere. I stedet ser vi generaler og næringslivsfolk. Dette er en villet provokasjon, sier Romarheim.

Det andre trekket fikk vi en pekepinn på allerede valgnatta, mener han. Der sto Donald Trump omgitt av sin tallrike familie. Der sto kona Melania, der sto datteren Ivanka, svigersønnen Jared Kushner - og sentralt plassert for kameralinsene - ti år gamle Barron iført smoking.

Neppe tilfeldig, mener Romarheim.

- Det er bildet av Ivanka og sønnen på ti som gjør at jeg mener vi ser konturene av et dynasti, sier Romarheim til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media