Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette ble 2017s mest brukte babynavn

Skam-navnene Nora og William skyves ned fra topplasseringen i 2016.

NAVNEVINNER: Sofie, Sophie, Jakob og Jacob var var de mest brukte babynavnene i 2017. Foto: Sveinung Ystad / DAGBLADET
NAVNEVINNER: Sofie, Sophie, Jakob og Jacob var var de mest brukte babynavnene i 2017. Foto: Sveinung Ystad / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt fikk 412 jenter navnet Sofie eller Sophie i fjor, mens 424 gutter ble kalt Jakob eller Jacob.

Med ulike former for Sofie og Jakob på topp skyves navnevinnerne – og Skam-navnene – Nora og William ned fra topplasseringen i 2016 til henholdsvis 2. og 6. plass i 2017 på SSBs statistikk.

- Både Sofie og Jakob har en klassisk popularitetsutvikling for navn, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren i SSB, som har ansvaret for navnestatistikken.

Tradisjonsnavn

I en pressemelding forklarer han dette ved at Sofie og Jakob var svært populære rundt år 1900, før de gikk de nesten helt ut av bruk, for så å komme langsomt tilbake.

Navnet Sofie har ifølge navneeksperten vært kjent i Norge siden 1600-tallet. Det har vært på topp fem-listen over populære navn helt siden 2009. Først nå har det nådd til topps.

Jakob, eller Jacob, har vært i Norge siden 1300-tallet.

- Guttenavn er mer robuste enn jentenavn på grunn av oppkalling, sier Ouren.

Mest populært

De populære jentenavnene er fremdeles korte, dominert av flere vokaler og sju av topp ti-navnene ender på A. Nora, Emma, Sara og Ella følger bak Sofie. Det eneste som skille seg litt ut, er prinsessenavnet Ingrid, på 10. plass.

Blant småguttene er det de bibelske navnene som ennå holder stand. Etter Jakob følger Lukas Emil Oskar og Oliver, men også Filip, Isak, Noah og Elias holder stand i toppen.

Varierer fra fylke til fylke

Toppnavnene varierer som vanlig fra fylke til fylke. Selv om Jacob er det mest brukte guttenavnet totalt i Norge, er det bare i fylkene Hordaland og Troms navnet troner øverst på lista.

I Oslo topper Mohammed lista, og selv om William har gått kraftig tilbake på landsbasis, er navnet fremdeles på topp i Akershus og Sogn og Fjordane. Jonas topper listene i Buskerud og Telemark.

Navnetoppene blant jentene varierer også mellom fylkene.

- På jentesiden merker vi oss at Sofia, som i 2016, topper i Oslo. Sofie er helt nede på 20. plass i Oslo, noe vi mangler en god forklaring på. Ellers er Mathilde topp i Vest-Agder, Vilde i Sogn og Fjordane og Aurora i Finnmark, sier Ouren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!