Dette ble bedre i 2016

Her er 15 lyspunkter i et år som ellers ikke har vært noe høydepunkt.

FRAMSKRITT: Bildet illustrerer to sorte hull som smelter sammen og skaper gravitasjonsbølger. LIGO klarte i Februar å "se" disse bølgene hundre år etter Einstein beskrev fenomenet. Foto: NTB Scanpix
FRAMSKRITT: Bildet illustrerer to sorte hull som smelter sammen og skaper gravitasjonsbølger. LIGO klarte i Februar å "se" disse bølgene hundre år etter Einstein beskrev fenomenet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rett før jul kom mørket igjen. Drapene i Berlin og Ankara er bare det siste i en lang rekke negative hendelser i 2016.

Men det må da ha vært noe som ble bedre? Som tok verden framover? Som gjorde oss litt mer optimistiske for fremtiden?

Her er en forsøksvis liste, samlet sammen fra en del norske fagfolk. De har bidratt med ett til tre punkter hver og begrunnelser.

1. Oppdagelsen av gravitasjonsbølger

- Tidlig i 2016 fikk vi vite at eksperimentet LIGO har klart å se gravitasjonsbølgene etter at to sorte hull smeltet sammen, for 1.3 milliarder år siden, sier Bjørn Samset, fysiker, klimaforsker og forskningsleder ved CICERO.

- Det høres kanskje fjernt og uviktig ut, men for de av oss som er nysgjerrige på hvordan naturen virker, er det helt fantastisk! Det kan sammenlignes med da Galileo Galilei første gang så på Jupiter med et teleskop, og vi forsto at med litt optikk kan vi utvide sansene våre og lære så enormt mye mer om universet. Gravitasjonsbølger er en slik utvidelse. I årene som kommer vil gravitasjonsbølge-astronomien - på nytt - åpne universet for oss. Jeg storgleder meg til å se hva den viser oss! sier Samset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer