Dette ble beslaglagt

I 2020 fant politiet over 50 våpen hjemme hos komiker Kristian Valen. Samlingen er totalt verdt rundt to millioner kroner, uttalte Valen i retten.

BESLAG: Dette er noen av våpnene som ble beslaglagt fra Valens bolig i 2020 og vist i retten mandag. Foto: Politiet
BESLAG: Dette er noen av våpnene som ble beslaglagt fra Valens bolig i 2020 og vist i retten mandag. Foto: Politiet Vis mer
Publisert

Komiker Kristian Valen tok mandag morgen plass på tiltalebenken i Oslo tingrett. Han er tiltalt for grov overtredelse av våpenloven, ulovlig våpenbesittelse og narkotikaovertredelse. Valen nekter straffskyld.

Komikeren risikerer både fengselsstraff og inndragelse av flere titalls plomberte våpen.

I 2020 fant politiet over 50 skytevåpen på hans adresse. I tillegg til de elleve skytevåpnene tiltalen omfatter, har politiet varslet påstand om forebyggende inndragning av oppunder 50 våpen og våpendeler. Mange av dem er oppgitt å være gassvåpen, softguns og replikaer.

- Politiet hevder at to av våpnene ikke har vært godt nok plombert. Det er jo litt spesielt, siden det er politiet selv som har plombert dem, sier Valens forsvarer, advokat Bernt Heiberg.

- Burde vært henlagt

Dagbladet får opplyst at Valen selv kom flyvende til Norge fra Spania søndag.

Starten for saken 48-åringen mandag møtte i retten for, går nesten tre år tilbake i tid. En aksjon mot komikerens bolig på Aker Brygge endte med funn av flere våpen og våpendeler som skal ha manglet våpenkort.

Ifølge advokaten dreier det seg om noen skytevåpen Valen hadde tidligere, men som ble plombert i 2007-2008. I tillegg er det snakk om en rekke andre våpen som var kjøpt fra det Heiberg omtaler som velrenommerte forhandlere for plomberte våpen, hovedsakelig i Storbritannia.

Siden februar 2020 har saken blitt utsatt og tiltalen utvidet. Tida som har gått, har ifølge Heiberg vært krevende for hans klient.

- For det første har han ikke gjort noe galt. Hvis det er snakk om for dårlig plombering, så er det informasjon han ikke kunne hatt selv. Resten av beslaget er lovlig plomberte våpen og rekvisitter. Det er vanskelig å forstå at dette har tatt så lang tid, og at dette overhodet havner i en rettssal. Saken burde vært henlagt for lenge siden, sier Heiberg.

- Kan ikke brukes

Valen nekter straffskyld på alle tiltalepunkter. Han har ikke tidligere ønsket å forklare seg for politiet, men stiller godt forberedt til sin forklaring i retten, og har med flere siders notater.

Starten for saken går nesten tre år tilbake i tid. I februar 2020 fikk politiet en bekymringsfull melding fra Valens samboer. Politiet fryktet at Valen ville ta sitt eget liv, og rykket derfor ut til boligen hans på Aker Brygge. Under aksjonen mot Valens bolig ble det gjort funn av flere våpen og våpendeler - inkludert halvautomatiske geværer, rifler og pistoler - som skal ha manglet våpenkort.

Det ble også funnet over 800 reseptbelagte midler med virkestoffene diazepam og klonazepam. Det skal, ifølge forsvaret, dreie seg om medisiner skrevet ut av leger mot sykdom.

Heiberg sier våpnene i tiltalen er skytevåpen Valen hadde tidligere, men som ble plombert i 2007-2008. Disse skal han ha brukt som rekvisitter i sceneshow rundt om i Norge, i TV-serier og i musikkvideoer.

- Det er ikke våpen som kan brukes til å avfyre skudd. Det er enighet om at de ikke kan brukes som våpen. Et av våpnene mangler sluttstykke, de andre er forsøkt gjort ubrukbare, sier Heiberg, og understreker at det ikke er Valen som har plombert våpnene, men politiet.

Samler på våpen

Komikeren sier i sin forklaring at han har vært interessert i våpen siden han var ung.

- Våpeninteressen har jeg fra min farfar. Han fortalte meg om krigen, og jeg arvet min første pistol av ham. Den var plombert, sa Valen i sin forklaring retten.

Som 16-åring meldte han seg inn i en klubb og begynte med skyting.

- Jeg har hatt to fascinasjoner siden jeg var liten: å samle på klokker og våpen. Jeg har alltid hatt en del våpen liggende hjemme. Jeg kjøpte våpenkopier i Spania da jeg var 14 år for å samle på det, forklarer han.

Ifølge Valen skal våpensamlingen være verdt rundt to millioner kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer