Dette ble bryllupsbildet

Fem nygifte brudepar sto oppstilt til fotografering da jordskjelvet rammet Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 12. mai hadde ti lykkelige kinesere giftet seg i en katolsk kirke i Pengzhou i den kinesiske provinsen Sechuan. Da de stilte opp for å få tatt bryllupsbildene rammet jordskjelvet. Fortvilte bruder, brudgommer, bryllupsgjester og fotografer løp i dekning.

Fotograf Wan Qiang hadde akkurat tatt bilde av ett brudepar og ventet på at sminkørene skulle bli ferdige med andre av de nygifte. Så hørte han at steiner raste fra den hundre år gamle kirken som skulle være vakker bakgrunn på bildene. 

- Jeg ropte til menneskene: Løp! Løp! Bakken ristet og vi kunne ikke se annet enn støv, sier han til AP.

Kirken ble bygget av franske prester for hundre år siden utenfor byen Pengzhou og er et populært sted å ta bryllupsbilder. Nå står den i ruiner.

- Kirken raste sammen i løpet av ti sekunder, sier Wang.

Brudeparene, fotografene og følget slapp alle fra skjelvet uten store skader. De prøvde å komme seg ned fra kirken i fjellene og til nærmeste by, men veien var blokkert. Etter å ha overnattet i telt fikk de hjelp av en lokal lastebilsjåfør og kom seg ned dagen etter.

- Vi hørte ras mens vi kjørte nedover, forteller Wang.

Regjeringen bruker 50 milliarder

Dette ble bryllupsbildet


Den kinesiske regjeringen fortalte i dag at dødstallet etter katastrofen har steget til 55.239 mennesker.

Jordskjelvet, som målte hele 7,9 på Richters skala, skadet over 280.000 mennesker viser de offisielle tallene. Fortsatt er nærmere 25.000 savnet.

Ødeleggelsene er så omfattende at regjeringen må kutte offentlige utgifter med fem prosent for å frigjøre penger til ryddingsarbeidet og gjenoppbyggingen. 10 milliarder dollar (50 milliarder kroner) skal settes av i en gjenoppbyggingsfond.

- Internasjonale og nasjonale givere har bidratt med tre milliarder dollar (15 milliarder kroner) i nødhjelp til det kinesiske folk, sier myndighetene i Kina.

Trenger én million telt

Mer enn fem millioner kinesere er hjemløse etter katastrofen og regjeringen har varslet at én million midlertidige boliger må bygges. De anbefaler også at lokale myndigheter bygger én barneskole, ett sykehus og én butikk for hver 1000 midlertidige boliger.

- Vi trenger mer enn 3,3 millioner telt og håper på internasjonal hjelp til dette. Å skaffe telt er en prioritert oppgave for oss, 400.000 er allerede sendt ut, sier utenriksdepartementets talsmann Qin Gang til AP.

FN roser Kinas regjering for håndteringen av katastrofen.

FRA LYKKE TIL SJOKK: Fem brudepar sto foran den vakre kirken for å ta bryllupsbilder da jordskjelvet rammet. Foto: Scanpix/EPA
FRA LYKKE TIL SJOKK: Fem brudepar sto foran den vakre kirken for å ta bryllupsbilder da jordskjelvet rammet. Foto: Scanpix/EPA Vis mer

- Det som er enestående er at for første gang siden 1998 har den kinesiske regjeringen åpnet opp for det interasjonale samfunnet og samarbeider aktivt med andre stater og internasjonale organisasjoner. Dette viser at katastrofen er enorm, sier Khalid Malik i FNs utviklingsprogram.

Den offisielle sørgeperioden på tre dager ble avsluttet i går og OL-fakkelstafetten vil nå starte opp igjen.

Desinfisere og rive

Arbeidet konsentreres nå om å rydde opp nedraste bygninger og å forhindre at sykdomsepidemier bryter ut. Journalister fra nyhetsbyrået AP er i byen Beichuan der redningsarbeidere sprayer desinfeksjonsmiddel på bygninger, trær, bildekk og folks skosåler når de forlater byen.

Et lag med desinfeksjonsmiddelet dekker veier og sammenraste bygninger der de forventer at lik er begravet.

- Det er ikke lenger noe tegn til liv. Under redningsarbeidet gravde vi fram mange lik, men nå har vi gått over til å desinfisere området og så rive det, sier soldaten Li Zichuan til AP.

I tiden rett etter jordskjelvet var byen full av soldater og redningsarbeidere. Nå er gatene nesten tomme.

- Menneskene er traumatiserte etter en slik hendelse og de vet at det ligger døde i ruinene. Disinfiseringen skaper trygghet og støtte, selv om sjansen for at likene vil lede til en epidemi er liten, sier Paul Garwood, talsmann for verdens helseorganisasjon.

Mer enn 33.000 mennesker har blitt reddet ut av ruinene etter jordskjelvet for 11 dager siden. Onsdag var siste gangen noen ble hentet ut i live.

ETTER: Etter jordskjelvet 12. mai er kirken ødelagt.
I FRYKT: Brudeparet søker tilflukt sammen under jordskjelvet. Heldigvis kom de fra det uten store skader.
FØR: Dette bildet er tatt i oktober 2007 og viser kirken, som er populært sted for vielser og bryllupsbilder.