Dette ble for grovt

Teatereffekter som en dokost, et sukkertøysverd og en hjemmelagd trebøyle sammen med en voldelig historie ble for sterk kost for en lærer i 50-åra ved Grünerløkka skole i Oslo. Midt under forestillingen reiste hun seg og beordret elevene til å forlate teateret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilbake på scenen sto sjokkerte skuespillere og prøvde å mekle med den opprørte læreren. Men verken dette eller elevenes eget ønske om å se ferdig teaterstykket hjalp: En etter en måtte sjuendeklassingene forlate Teater Es forestilling «Kong Ubu» av polsk-franske Alfred Jarry. Læreren mente stykket inneholdt for mye sex og vold.

- Jeg vil undersøke hva dette dreier seg om. Sannsynligvis har læreren hatt en personlig oppfatning av stykket og gjort et valg ut fra det, sier rektor Trine Lise Røkkum ved Grünerløkka skole til Dagbladet.
Stykket som elevene så, var kjøpt inn og godkjent av skolesjefen i Oslo. Ingen av de andre lærerene eller skoleklassene som har sett stykket, har reagert på stykkets innhold.

Sensur

- I løpet av mine 30 år i skuespilleryrket har jeg aldri opplevd maken, sier en sjokkert hovedrolleinnhaver Rolf «kong Ubu» Arly Lund. Til vanlig er han ansatt ved Natioonaltheatret, men er for anledningen utlånt til Teater E, som drives som arbeidsmarkedstiltak av Ullern bydel. Kledd i kongekostymet prøvde han forgjeves å få en forklaring fra læreren på hvorfor hun beordret klassene til å gå.

- Hun mente det inneholdt for mye sex og vold, men nektet å svare da jeg ba om konkrete eksempler. Jeg synes det er hårreisende at en voksen kvinne kan sensurere en slik ungdomsforestillingen når elevene tilsynelatende likte det de så, sier Lund.

Ny sjanse

Daglig leder og regissør Bente Lavik karakteriserer stykket som veldig naivistisk, og forklarer det slik:

- Vi har brukt tegneserieuttrykk med overdreven bruk av skumgummi og isopor for å formidle det maktspillet som stykket handler om. Ingen av ungdommene har til nå hatt problemer med å fatte poengene, sier Lavik. Hun mener det teatret har opplevd, går inn i norsk teatersensurs historie som enestående.

Mandag vil teatergruppa rette en ny henvendelse til elevene og deres foreldre for å gi dem en ny sjanse til å se ferdig stykket - gratis.

- Vi tar også gjerne en debatt med skolen, men ønsker da at de har sett hele stykket og hørt elevenes synspunkter på det.

<B>FOR MYE VOLD OG SEX?</B> Lars Stang Sætheren med en renteknekker i tre, Frederik Jensen med et sukkertøysverd, Anne-Marthe Lund med et ættesverd og Rolf Arly Lund med dokost. Det var blant annet disse voldseffektene læreren ved Grünerløkka skole reagerte på.