GIGANTFUNN: Pakistanske politifolk betrakter det voldsomme våpenfunnet som ble gjort under en razzia mot sikkerhetsselskapet Inter-Risk i Pakistan. Foto: AP Photo/Anjum Naveed/Scanpix
GIGANTFUNN: Pakistanske politifolk betrakter det voldsomme våpenfunnet som ble gjort under en razzia mot sikkerhetsselskapet Inter-Risk i Pakistan. Foto: AP Photo/Anjum Naveed/ScanpixVis mer

Dette ble ulovlig skjult av vakter på amerikansk ambassade

Privat sikkerhetsfirma skjulte 70 ulovlige våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Pakistansk politi har beslaglagt totalt 70 ulovlige våpen etter en aksjon mot selskapet Inter-Risks eier kaptein Sye Ali Zaidi. Beslaget omfatter 61 pumpehagler og automatvåpen, og 9 mindre håndvåpen.

Inter-Risk er engasjert av den amerikanske staten for å ivareta sikkerheten både på ambassaden i Islamabad og ved flere konsulater i det sørøstlige Asia.

Våpnene ble funnet i to boliger kaptein Zaidi disponerte, og knyttes ikke direkte til selskapets tjenesteutførelse for USA.

Rick Snelsire, en talsmann for den amerikanske ambassaden i Islamabad, sier til CNN at amerikanerne var i den tro at selskapet hadde alle lisenser i orden.

På flukt
- Vi har forsøkt å gjøre dette så transparent som mulig. Jeg forsto det slik at de (selskapet, journ. anm.) hadde lisenser for alle våpnene de benyttet, sier Snelsire.

Kaptein Zaidi, som antas å være hovedmannen bak våpentrafikken, er på flukt, og det har ikke lykkes pakistanske myndigheter å få fatt i mannen.

To andre ansatte er arrestert.

70 VÅPEN: Både pumpehagler og pistoler ble beslaglagt. Foto: AP Photo/Anjum Naveed/Scanpix
70 VÅPEN: Både pumpehagler og pistoler ble beslaglagt. Foto: AP Photo/Anjum Naveed/Scanpix Vis mer

Huffington Post skriver at våpenfunnet kan vise seg spesielt pikant for amerikanske myndigheter, da USA ifølge den anerkjente bloggen skal ha vurdert å leie inn XE, tidligere Blackwater, også i Pakistan.

Blackwater
Kontraktsforholdet med Erik Princes XE er blitt svært problematisk for USA, etter flere uheldige episoder i Irak.

Prince er blitt beskyldt for å bruke selskapet til systematiske drapsraid mot muslimer og sivile irakere, i tillegg til å stå bak drapene på flere tidligere ansatte.

Selskapet måtte trekke seg ut av Bagdad i 2007 etter anklager om drap på 17 sivile irakere.

En irakisk gransking viste at 17 sivile ble drept og 20 såret, da Blackwater-vakter åpnet ild med automatgevær mens de eskorterte en amerikansk diplomatisk kolonne gjennom byen.

Selv om USA ifølge BBC blånekter for å ha vurdert XE også i Pakistan, står amerikanske myndigheter nå igjen oppe i en mulig skandale med den private sikkerhetsbransjen i hovedrollen.

SIKKERHETSKONTROVERS: Erik Princes XE, tidligere Blackwater, har tidligere skapt problemer for USA. Foto: REUTERS/Larry Downing/Scanpix
SIKKERHETSKONTROVERS: Erik Princes XE, tidligere Blackwater, har tidligere skapt problemer for USA. Foto: REUTERS/Larry Downing/Scanpix Vis mer