Danmark åpner:

Dette blir avgjørende

Etter flere timers intense forhandlinger, kom politikerne natt til torsdag til enighet om en detaljert plan for hvordan restriksjonene gradvis skal lettes i Danmark.

ÅPNER: Både smittetall, antall vaksinerte og innleggelser i sykehus går riktig vei i Danmark. Det gjør at myndighetene nå lemper på restriksjoner. Foto: Jacob Gronholt-Pedersen / Reuters / NTB
ÅPNER: Både smittetall, antall vaksinerte og innleggelser i sykehus går riktig vei i Danmark. Det gjør at myndighetene nå lemper på restriksjoner. Foto: Jacob Gronholt-Pedersen / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Blant annet blir skjenkingen utvidet til klokka 12 fredag, og fra mandag av kan danskene kaste munnbindet i de fleste situasjoner.

- Dette kan vi kun gjøre fordi Danmark nå er på et godt sted, og fordi det går veldig bra med vår vaksinasjon, sier helseminister Magnus Heunicke på en pressekonferanse om gjenåpningen torsdag ettermiddag.

2,5 millioner dansker har minst fått et vaksinestikk. Og bare onsdag ble 75 000 vaksinedoser satt, ifølge helseministeren.

- Dagens smittetall ligger også akkurat der vi vil ha dem, med 475 nye smittede det siste døgnet, sier han.

Coronapass

Antallet sykehusinnleggelser fortsetter også å falle. For øyeblikket er 120 personer innlagt med coronaviruset på danske sykehus. Det er det laveste antallet innlagte på åtte måneder, ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

- Coronapasset kommer fortsatt til å være en avgjørende faktor i vår coronahåndtering, og gjør at vi kan åpne mer og hurtigere enn vi ellers ville gjort.

I Danmark er bruken av coronapass utbredt, og det må blant annet framvises for å kunne spise på restaurant eller delta på kulturarrangement. Planen er imidlertid at utfasingen av passet skal starte allerede om kort tid, når kravet fjernes fra steder der det er liten risiko for smitte, som bibliotek.

Helseministeren omtaler endringene i restriksjoner som overgangen til en mer «usynlig epidemikontroll».

- Det er ingen av oss som tror at vi på magisk vis kan få corona til å forsvinne fra en dag til en annen, men vi skal gå over til at det ikke skal være noe som hemmer oss i hverdagen, sier han.

UTFASES: I Danmark er planen at kravet om å framvise coronapass skal være skrotet de aller fleste steder innen 1. september. Tom Little / AFP / NTB
UTFASES: I Danmark er planen at kravet om å framvise coronapass skal være skrotet de aller fleste steder innen 1. september. Tom Little / AFP / NTB Vis mer

- Riktig vei

Danske myndigheter er også klare på at dersom utbrudd ikke kan slås ned lokalt, og om smittetallene stiger bekymringsfull og sykehusinnleggelsene igjen øker og helsevesenet står i fare for å bli overbelastet, kan det bli aktuelt å utsette åpningsplanene.

- Danskene går videre med en gjenåpningsplan som er nokså lik den norske, og den går stegvis framover de neste månedene. Danskene baserer mye av denne gjenåpningen på massetesting, men de planlegger å avvikle bruken av coronasertifikat den 1. oktober, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet til Dagbladet.

DANSK LØSNING: 11. juni kan du bruke coronasertifikatet ditt i Norge. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror ikke sertifikatet får en like signifikant rolle i hverdagen, slik som i Danmark. Vis mer

Danmark har den siste tida hatt 2-3 ganger så mange smittede i døgnet som Norge, forteller han.

- Men utviklingen går riktig vei også i Danmark. Den gjenåpningsplanen som ble vedtatt i natt gir nok ikke veldig mye mer kontakt mellom dansker de neste ukene.

- Ettersom stadig flere blir vaksinert de neste ukene er det ikke sikkert at danskenes gjenåpningsplan vil gi noen dramatisk endring i belastningen på helsetjenesten eller forekomsten av alvorlige sykdomstilfeller. Jeg tipper de har gått noen runder og vurdert ulike risikofaktorer.

Tror på trinn 3

Nakstad mener Norge har kommet lenger enn danskene i noen deler av gjenåpningsplanen. Blant annet er det allerede åpnet for skjenking til midnatt her til lands.

Men til forskjell fra Danmark, har Norge valgt å holde seg unna konkrete datoer i sin gjenåpningsplan. Her til lands er hovedregelen at det skal gå minst tre uker mellom hvert trinn, med rom for justeringer.

Regjeringen skal neste uke vurdere om det er forsvarlig at Norge går til trinn 3 av den nasjonale gjenåpningsplanen. Der åpnes det blant annet for normale skjenketider og vurderes å øke grensen hvor mange som kan samles både privat og i det offentlige rom. Det kan også bli aktuelt at flere samles til arrangementer.

- Jeg tror det er muligheter for å fortsette gjenåpningen i Norge i trinn 3 i Norge i løpet av juni, slik helseministeren har signalisert. Det vil i så fall medføre et enda åpnere samfunn når vi går inn i sommerferien, selv om vi nok fortsatt må følge noen smittevernrutiner i påvente av at enda flere nordmenn blir vaksinert, sier Nakstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer