Omikron

- Dette blir avgjørende

Det er fortsatt stor usikkerhet rundt omikron-varianten. Derfor kan det komme justering av de nasjonale tiltakene, forteller assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

SMITTETOPP: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forteller at det er flere grunner til at Norge er på smittetoppen. Video: Dagbladet. Reporter: Christian Fjemeros. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke ble det satt daglige nye smitterekorder i Norge, og søndag var det 331 pasienter med coronasmitte innlagt på norske sykehus. Aldri før har antall coronapasienter vært høyere i Norge.

Disse tallene kommer etter at regjeringen i forrige uke innførte nye, nasjonale tiltak for å bremse spredningen av coronaviruset, og redusere presset på helsevesenet.

Det kan komme justeringer av tiltakene i nær framtid, forteller assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Årsaken er omikron-varianten.

- Nå har vi tiltak i Norge som i utgangspunktet er effektive, tror vi, mot delta-varianten. Sammen med vaksinering vil disse kunne flate ut smitten. Vi vil trolig også kunne få ned innleggelsene etter hvert, når det gjelder- delta-smitte. Men så har det kommet en ny virusvariant som heter omikron. Den er vi mer usikre på, sier Nakstad til Dagbladet.

Mandag er det bekreftet 958 omikron-tilfeller i Norge, melder FHI.

Likheter med mars 2020

Virusvarianten som ble oppdaget i Sør-Afrika i slutten av november, ser ut til å være mye mer smittsom enn den nå dominerende delta-varianten. Mye tyder også på at vaksinene er mindre effektive når det gjelder å bremse spredningen av omikron.

- Det gjør at det blir veldig annerledes, sier Nakstad.

Usikkerheten knyttet til omikron-varianten, er en av årsakene til at Nakstad mener at vi på flere måter er i en ganske lik situasjon som vi var i ved pandemiutbruddet i mars 2020.

- Det er en del likheter med mars 2020. På den måten at da hadde vi like høye innleggelsestall. Nå er det faktisk enda høyere. Og vi sto overfor en virusvariant som kunne spre seg i prinsippet til hele befolkningen. Det ser også sånn ut med omirkon-varianten.

Forskjellen denne gangen er vaksinering.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer hva mange gjør feil når de benytter seg av selvtester. Video: Dagbladet TV Vis mer

FHI: Ikke nok med tredje dose

I en ny forskningsrapport beskriver tyske og sørafrikanske forskere hvordan sju reisende fra Tyskland ble smittet med omikronvarianten i Sør-Afrika – til tross for at alle var vaksinert med tre doser.

Regjeringen har hele tida sagt at vaksinering, også med tredje dose, er det viktigste smitteverntiltaket. Hvilken effekt dette vil ha for å bremse omikron-spredning, er også usikkert, ifølge FHI.

- Vi regner ikke med at en tredje dose alene er nok til å ha kontroll over smittespredningen, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI) til NRK mandag, ifølge NTB.

Nakstad i Helsedirektoratet forklarer at helsemyndighetene hele tida vurderer effekten av de eksisterende tiltakene, deriblant vaksinering. Spesielt følger de med på hvor omikron-utbruddene oppstår, og hvordan de ulike variantene sprer seg i Norge.

- Det blir veldig avgjørende. Derfor må vi rett og slett følge situasjonen dag for dag. Så må vi prøve å justere tiltak og anbefalinger, sånn at det blir mest mulig målrettet og gir størst mulig effekt i møte med den nye varianten.

Blant de nåværende tiltakene er munnbindkrav, krav om bordservering, og anbefaling om antallsbegrensing i hjemmet. Nakstad forteller at mye tyder på at folk er flinke til å følge de ferske tiltakene.

- Dette tror vi vil gi effekt. Spørsmålet er om det er nok effekt ved spredning av den nye varianten også.

Kan komme justeringer i TISK

I lengre tid har det ikke vært krav om å gå i karantene for nærkontakter av coronasmittede. Nå må alle nærkontakter i karantene, dersom det er mistanker om omikron. Justeringer i tiltak kan nettopp komme her, forteller Nakstad.

- Det er masse justeringer som kan gjøres, ikke minst er det mye man kan gjøre med TISK-apparatet. Altså testing, isolasjon, smittesporing og karantene.

Selv om mye tyder på at en tredje vaksinedose ikke vil hindre spredningen av omikron-varianten, er vaksinering med en oppfriskningsdose fortsatt en viktig prioritet. Dette fordi vaksinen trolig vil kunne forhindre en rekke tilfeller av alvorlig sykdom.

NRK: Norge på smittetoppen

Fredag ble det registret over 5400 nye coronatilfeller i Norge, og den siste uka har antall smittede per 100 000 innbygger i løpet av de siste 14 dagene gått fra 690 til 934.

Tar man bort smålandene Andorra, Færøyene og San Marino er det Norge som nå har den kraftigste økningen i antall smittede i Europa, skriver NRK.

Det gjør at Norge er landet i Europa hvor smitten økte raskest den siste uka, viser tall NRK har hentet inn.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at det er mange årsaker til dette.

- Vi er inne i en kald årstid. Folk er mye innendørs, og det er gjerne mange mennesker til stede. Vi har heller ikke vaksinert barn under 12 år, som mange andre land har gjort. Vi kom også litt seinere i gang med å vaksinere med tredjedose til de over 65. Det er mange forklaringer på dette, men jeg tror at årstidsfaktoren spiller mye inn. Det er samme grunn til at man ser mye influensa i Norge i januar og februar hvert år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer