STATSMINISTER: Mariano Rajoy Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Scanpix
STATSMINISTER: Mariano Rajoy Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / ScanpixVis mer

Dette blir Catalonias framtid:
- Tar i bruk artikkel 155

Og varsler nyvalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den spanske regjeringen tar i bruk grunnlovens paragraf 155 og varsler nyvalg i Catalonia innen seks måneder.

Det opplyste Spanias statsminister Mariano Rajoy under en pressekonferanse klokka 13.00 lørdag. Han sa også her at spanske myndigheter vil avsette den katalanske president og regjering.

- Tvunget til å handle

Paragraf 155 i den spanske grunnloven gir regjeringen fullmakt til å overprøve myndigheten til regionale myndigheter, men har aldri tidligere vært benyttet.

Loven slår fast at den spanske regjeringen kan ta makten fra et selvstyre område dersom de ikke oppfyller sine forpliktelser til den spanske stat.

Bakgrunnen for at Madrid-regjeringen nå går til dette skrittet, er Catalonias folkeavstemning om uavhengighet tidligere i måneden og trusler om full løsrivelse, skriver NTB.

- Vi ønsket aldri å ta i bruk paragraf 155, men regjeringen ble tvunget til å handle, sa Rajoy etter et krisemøte i regjeringen lørdag.

- Den katalanske regjeringens handlinger strider mot loven, sa han.

Krisemøte

Han samlet tidligere i dag regjeringen til krisemøte for å begynne arbeidet.

Ledelsen i den spanske regionen har kommet helt på kant med sentralregjeringen i Madrid etter å ha holdt folkeavstemning om uavhengighet.

Over 90 prosent stemte for løsrivelse, men katalanerne er delt i synet på dette og bare 43 prosent av dem avga stemme i folkeavstemningen.

Myndighetene i Catalonia ønsker å løsrive seg fra Spania. 1. oktober ble over 840 skadet i voldelige sammenstøt mellom politi og velgere. 90 prosent stemte ja til løsrivelse. Regjeringen i Madrid har erklært avstemningen for grunnlovsstridig.

Demonstrasjon

Catalonia har ingen støtte i omverdenen til sitt krav om selvstendighet, og EU slutter helt og fullt opp om statsminister Rajoy og den spanske regjeringen, ifølge NTB.

En fersk meningsmåling blant katalanerne viser også at det er stor skepsis til Puigdemonts konfrontasjonslinje.

55,6 prosent av de spurte mener at folkeavstemningen ikke gir noe rettslig grunnlag for å erklære uavhengighet, og 68,6 prosent mener at det bør holdes nyvalg i regionen, viser målingen som er utført for den katalanske avisen El Periódico.

Catalonias leder Carles Puigdemont vil tale klokka 21.00 norsk tid, ifølge NRK. Det er knyttet stor spenning til hvordan han vil reagere på at statsminister Rajoy i dag sa han vil fjerne toppolitikere i Catalonia og holde nyvalg i regionen.

Lørdag ettermiddag skal det holdes en stor demonstrasjon i Barcelona med krav med løslatelse av to varetektsfengslede separatistledere.

(Dagbladet/NTB)