BARE GODE VENNER: Barack Obama med Italias Silvio Berlusconi og Russlands Dmitrij Medvedev ved sin side under fotoseansen på G20-møtet i dag.Foto: REUTERS/SCANPIX
BARE GODE VENNER: Barack Obama med Italias Silvio Berlusconi og Russlands Dmitrij Medvedev ved sin side under fotoseansen på G20-møtet i dag.Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Dette blir de enige om

Her er utkastene til G20-avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Ifølge utkastet til sluttkommuniké fra G20-møtet, vil verdens ledende økonomier for første gang gå inn for overvåking av hedgefond, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det er et av tiltakene som skal iverksettes for å forhindre en gjentakelse av den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet.

I tillegg vil G20-landene fremme sterkere regulering av finansmarkedet gjennom et nytt organ, samt styrke Det internasjonale pengefondet (IMF).

Fortsatt uenighet
Tre spørsmål gjenstår imidlertid, før G20-landene kan si seg enige om en ny avtale: Hvor mye penger skal gjøres tilgjengelig for fattige land gjennom IMF? Hvordan skal man i større grad kunne kontrollere skatteparadis? Og hvor mye penger skal brukes på å stimulere internasjonal handel?

Etter det Reuters erfarer ønsker G20-landene å opprette et overvåkende organ, som sammen med IMF skal identifisere risikoene i det internasjonale markedet og foreslå mulige tiltak.

For første gang skal det også utarbeides reguleringsforskrifter for de omstridte hedgefondene, ett av de minst regulerte og oversiktlige områdene av finansmarkedet.

Industri- og utviklingslandene ønsker også å ta opp kampen mot skatteparadisene. G20-landene vil ha kontroll med, og innføre sanksjoner mot skatteparadisene.

I tillegg skal medlemslandene bli enige om ikke å devaluere valutaen for å øke konkurransedyktigheten, og øke reservene til IMF.

SATT PÅ PLASS: Møtevert Gordon Brown viser Nicholas Sarkozy hvor han skal stå. Den franske presidenten har kommet med tøffe utspill, som har truet med å velte Browns ambisjoner om en historisk G20-avtale. 'Foto: REUTERS/Philippe Wojazer/SCANPIX
SATT PÅ PLASS: Møtevert Gordon Brown viser Nicholas Sarkozy hvor han skal stå. Den franske presidenten har kommet med tøffe utspill, som har truet med å velte Browns ambisjoner om en historisk G20-avtale. 'Foto: REUTERS/Philippe Wojazer/SCANPIX Vis mer

Fem versjoner
I timene før G20-møtet skal avsluttes, sirkulerer det imidlertid flere utkast til sluttavtale. Ifølge nyhetsbyrået AFP verserer det fem versjoner av sluttkommunikeet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til punktene nevnt ovenfor, skal 100 milliarder dollar brukes på å få fart på verdenshandelsen. Det skal også settes inn tiltak for å regulere lønninger i bank- og finanssektoren.

Storbritannias handelsminister Lord Mandelson sier imidlertid til BBC at det fortsatt gjenstår uenighet når det kommer til hvor mye og hva medlemslandenes regjeringer skal bruke penger på. Trolig vil G20-landene ikke inngå forpliktende avtaler om tiltakspakker.

Mye tyder også på at Gordon Brown ønsker å gå lenger enn de andre når det kommer til regulering av skatteparadis og tiltak for å styrke handelen.

- Vår statsminister er veldig ambisiøs i forhold til hva han ønsker skal komme ut av dette møtet. Det er også en god ting, fordi her er det absolutt ikke noe poeng å komme inn og gjenta gamle argumenter og gamle forpliktelser, sier Mandelson til BBC.

Mens lederne for verdens 20 største økonomier skal bli enige om tiltak og formuleringen av sluttavtalen, er det ventet at demonstrasjonene mot toppmøtet vil fortsette i London.