<strong>SKAL TAS UT:</strong> Samtlige ulver i Slettåsreviret skal tas ut, mens de to andre revirene i ulvesonen får leve. Her fra en ulvemerking av en av ulvene i Slettåsreviret i fjor. Foto: Henrik Skolt / NTB Scanpix
SKAL TAS UT: Samtlige ulver i Slettåsreviret skal tas ut, mens de to andre revirene i ulvesonen får leve. Her fra en ulvemerking av en av ulvene i Slettåsreviret i fjor. Foto: Henrik Skolt / NTB Scanpix Vis mer

- Dette blir det bråk av

Miljøministeren overprøver viltnemndene og vil verne to av tre ulverevir i ulvesonen. Det vekker reaksjoner fra alle hold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klima- og miljøverndepartementet har besluttet overprøver rovviltnemndene som vil felle tre ulverevir innenfor ulvesonen. Etter klagebehandling har klima- og miljødepartementet bestemt at to av flokkene likevel får leve.

Det ble bekreftet på en pressekonferanse i dag.

Én flokk tas ut, selv om den holder til innenfor ulvesonen.

<strong>FORTALTE OM VEDTAKET:</strong> Klima- og miljøminister Ola Elvestuen hadde med seg landbruks- og matminister Bård Hoksrud (frp) og helseminister Bent Høie (Høyre) da han orientere om vedtak knyttet til lisensfelling.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
FORTALTE OM VEDTAKET: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen hadde med seg landbruks- og matminister Bård Hoksrud (frp) og helseminister Bent Høie (Høyre) da han orientere om vedtak knyttet til lisensfelling. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Vis mer

- Vedtaket fra de regionale nemndene er påklaget av en rekke aktører, både av de som vil verne, og de som opplever ulven som en belastning. Vi åpner for lisensfelling av Slettåsflokken, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Han sier følgende om avgjørelsen:

- Det er ikke grunnlag for å felle ulv alene fordi bestandsmålene er nådd. I dette enkelte tilfellet, har vi kommet til at de strenge vilkårene for felling av ulv innen ulvesonen er oppfylt for en flokk. Det er første gang vi åpner for felling av ulv innenfor ulvesonen, sier han.

Årsaken er at konfliktnivået her har vært høyt og vart lenge.

Vedtaket vekker kraftige reaksjoner fra begge sider i den betente striden om den norske ulvebestanden.

- Uakseptabelt

- Avgjørelsen er oppsiktsvekkende og uakseptabel. Norsk ulveforvaltning har spilt fallitt, dette vedtaket er bare politikk. Vi synes det er skammelig at man ser ut til å bruke en utrydningstruet dyreart for å posisjonere seg før kommunevalget neste år, sier miljøpolitisk leder Ingrid Lomelde i WWF Verdens naturfond i en pressemelidng.

- I fjor på samme tidspunkt konkluderte regjeringen med at det ikke fantes grunnlag for å ta ut Slettås-flokken, fordi terskelen for jakt innenfor sonen skal være høy ettersom man nærmest har åpnet for fri jakt utenfor. Situasjonen for Slettås-flokken er ikke endret siden i fjor, flokken har ikke endret atferd, det er derfor uforståelig at vurderingen i år ender med motsatt konklusjon, skriver hun.

På den andre siden reagerer flere på at nemndene som ville ta ut tre flokker overprøves:

- Sånn jeg ser det bryter dette med Stortingets ulveforlik på flere måter. Ulveforliket skal være konfliktdempende, dette er ikke dempende for konflikten. Dette kommer det til å bli bråk av, sier Frp-politiker Morten Ørsal Johansen som representerer Oppland på Stortinget.

Han går så langt som til å kreve en lovendring, om regjeringen mener det trengs for å oppfylle bestandsmålet i ulveforliket.

- Elvestuen drar inn lovparagrafer, men hvis lovparagrafen står i veien for Stortingets intensjon, så er det hans fordømt plikt å komme tilbake med et lovforslag til Stortinget. Vi leker ikke her på Stortinget. Det vi har vedtatt er det et bredt flertall som stiller seg bak og det er klinkende klart, sier Frp-politikeren.

ULVEDEBATT: Miljøministeren overprøver viltnemndene og vil verne to av tre ulverevir i ulvesonen. Vis mer

- Vil klikke i vinkel

Han tror vedtaket vil falle lokalbefolkningen hardt for hjertet.

- Jeg tror de som bor i området kommer til å klikker i vinkel. Det er en hån mot de som bor i området området og en hån mot stortinget. Elvestuen kan mene hva han vil om ulv, men stortinget har vedtatt dette, da skal det følges, så enkelt er det, sier han.

- Dette er vel noe Frp og Høyre har en avtale om å stille seg bak?

- Det virker slik, men jeg må si at de har et snevert gangsyn her. De er sikkert enige om dette, men å tro at dette er konflitkdempende, det er det ikke.

Frp-politikeren vil ikke la deg ligge og skal ha et møte med andre Frp-politikere på Stortinget ganske snart.

- Vi aksepterer ikke dette, så får vi se hvordan vi gjør det. Det er klart det blir en utfordring. Vi gir oss ikke på dette, vi har velgere å ta hensyn til, og dessuten et stortingsvedtak. Det kan vi ikke slippe.

Varsler aksjoner

- Dette er vi ikke fornøyd med, sier Knut Arne Gjems, leder i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

- Den norske delen av den skandinaviske ulvebestanden ligger nå godt over Stortingets vedtatte bestandsmål, som er 4-6 årlige ulvekull som skal fødes i Norge og grenserevir hvert år. I fjor ble det dokumentert 10,5 kull i Norge. 8,5 yngling etter uttak. Altså godt over bestandsmålet, sier han.

Til Dagbladet sier han at de nå kan komme til å sette i gang nye demonstrasjoner, slik de gjorde da Vidar Helgesen var miljøminister.

Også Senterpartiet reagerer.

- Dette handler om folks liv. Folk finner husdyrene sine revet i filler. Det går utover de som driver med jakt, går på tur og lever tett på naturen. Men det ser det ikke ut til at regjeringen bryr seg om i det hele tatt. Det er en voldsom arroganse overfor folk, sier Trygve Slagsvold Vedum i en pressemelding.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer