Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette blir dyrere enn vi hadde trodd

Erik Solheim kan ikke garantere at regjeringen vil gjennomføre klimakutt som planlagt.

SKAL GJØRE KUTT I NORGE: Miljøvernminister sier at regjeringen skal kutte 15 - 17 millioner tonn CO2 i Norge innen 2020. Men det blir vanskelig å velge tiltak. Foto: SCANPIX.
SKAL GJØRE KUTT I NORGE: Miljøvernminister sier at regjeringen skal kutte 15 - 17 millioner tonn CO2 i Norge innen 2020. Men det blir vanskelig å velge tiltak. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):  (Dagbladet): I dag legger Klif fram Klimakur 2020, en meny av tiltak som politikerne kan plukke fra når de skal redusere norske klimagassutslipp med 15 — 17 millioner tonn i løpet av de neste ti årene, slik de har lovet i klimaforliket.

Men klimakuren er tøff.

- Det viser seg at dette blir vanskeligere enn mange hadde trodd, for mange av tiltakene er dyre, sier miljøvernminister Erik Solheim til Dagbladet.

Kan ikke garantere
De store kuttene i klimaforliket skal gjennomføres, sier Solheim, men han vil ikke garantere det. Etter det Dagbladet erfarer, kan drakampene bli harde.

- Jeg vet ikke om én ting i politikken som er hundre prosent sikkert. Jeg kan aldri garantere annet enn at jeg vil gå inn for at vi skal gjennomføre det, sier Solheim.

Alle steiner er snudd i jakten på hva som kan bringe utslippene nedover. Alle sektorer er gjennomgått, olje, samferdsel, industri og landbruk, og alle tiltak har fått en prislapp. Miljøvernministeren er innstilt på å betale.

- Det er ikke tvil om at Klimakur kommer til å vise at tiltak er billigere i utlandet enn i Norge, men det er ingen grunn til å la være. Vi har ingen internasjonal troverdighet hvis vi ikke gjør dette. Det er i de avanserte økonomiene som Norge at teknologiutvikling skjer. Vi må demonstrere at en lavsutslippsøkonomi lar seg forene med en høy levestandard, sier han.

- Skandaløst
Men flere tror at regjeringen kommer til å forlate klimaforliket.

- Dagens regjering har et klart mål om at klimapolitikken skal være så billig som mulig, forkledd som kostnadseffektivitet, og Stoltenberg opptatt av at klimapolitikken ikke skal merkes av folk flest. Regjeringen vil trolig gå langt i retning av å redusere kuttmålene innenlands, og satse hardt på å kjøpe kvoter også etter 2012. Det er skandaløst, sier Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

- Jeg tror Arbeiderpartiet vil legge seg på en linje der de framstår som kjempeoffensive, men i praksis gå for det som er kostnadseffektivt hjemme og ta resten ute. Det medfører at man ikke kutter alle de tonnene man har lovet. De kommer de til å droppe klimaforliket, tror Ketil Solvik-Olsen i Fremskrittspartiet, det eneste partiet på Stortinget som ikke er med på forliket.

- For seint
Høyres miljøpolitiske talsmann, Nikolai Astrup, tror heller ikke at klimaforliket vil bli gjennomført. Han synes kostnadseffektivitet er bra, og begrunner tvilen med at regjeringen har utsatt klimameldingen til neste år.

- De har kommet for seint i gang, sier Astrup.

Krfs Line Holten Hjemdal er enig i at ting har gått for sakte, men vil ikke akseptere at klimaforliket kan bli brutt.

- En underskrift på et papir betyr mye, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media