- Dette blir en farlig dag

Lederen for den antiislamske English Defence League utelukker ikke at det vil bli voldelige opptøyer i London i dag. Flere nordmenn deltar.

DEMONSTRER: Lederen for English Defence League, Tommy Robinson, sier til Dagbladet at han er nervøs foran dagens demonstrasjon. Foto: Keith Hammett / Dagbladet
DEMONSTRER: Lederen for English Defence League, Tommy Robinson, sier til Dagbladet at han er nervøs foran dagens demonstrasjon. Foto: Keith Hammett / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet): Tommy Robinson (27), som er leder for den britiske organisasjonen English Defence League (EDL), sier til Dagbladet at han regner med at mellom 1000 og 2000 av gruppas medlemmer vil demonstrere mot sharia i Tower Hamlet i London i dag.

Den britiske organisasjonen er tidligere blitt knyttet til Anders Behring Breivik. English Defence League er antimuslimske og betegnes som høyreradikale og ekstreme av britisk presse.

- Vi håper at vi kan stå der stille og rope ut budskapet vårt. Vi ønsker en fredfull demonstrasjon, men tror det vil komme motdemonstranter som vil hause opp stemninga og ty til vold, sier Robinson.
 
 - Hva vil dere gjøre da?

- Vi vil forsvare oss.

- Er du nervøs?

MANGE HUNDRE MOTDEMONSTRANTER: I den multietniske bydelen Tower Hamlets har flere ulike antirasistiske organisasjoner samlet seg for å demonstrere mot English Defence League. Foto: LINE BRUSTAD
MANGE HUNDRE MOTDEMONSTRANTER: I den multietniske bydelen Tower Hamlets har flere ulike antirasistiske organisasjoner samlet seg for å demonstrere mot English Defence League. Foto: LINE BRUSTAD Vis mer

- Ja, det blir farlig. Det blir en farlig dag, sier Tommy Robinson.

Kan bli forvist
Ronny Alte, som leder Norway Defence League (NDL), er også til stede. Han har tidligere omtalt demonstrasjonen som årets hendelse, men han vet ikke hvordan dagen vil forløpe.

- Det er litt amper stemning, en gjeng med motdemonstranter kjørte forbi og kastet egg på oss, sier Alte til Dagbladet fra en buss sammen med 50 andre EDL-demonstranter.

Politiet har nektet EDL å marsjere slik de opprinnelig planla - og både Tommy Robinson og Ronny Alte sier at de håper EDL-demonstrantene vil respektere dette ved å stå i ro. Ordføreren i Tower Hamlets blogger om demonstrasjonen - og hvorfor de har ilagt marsjforbud.

Politiet stiller med 3000 politimenn. Det er varslet motdemonstrasjoner fra den antirasistiske organisasjonen United Against Fascism. UAF forventer at flere tusen motdemonstranter vil stille.

Alte sier de kan bli forvist fra demonstrasjonen og sier politiet har vist til to paragrafer som sier at de må forlate området umiddelbart. 

- Jeg kommer til å forlate området om jeg må det, sier han.

- Vil holde tale Robinson forteller at politiet har nektet ham å delta på demonstrasjonen.

- Jeg får egentlig ikke en gang lov til å snakke om den, sier han.

BREIVIK OG EDL-LEDEREN: Plakat i Tower Hamlets med Anders Behring Breivik og English Defence Leagues-leder. Teksten sier: Forskjellige ansikter, samme hat. Rasistiske EDL er ikke velkommen her. Foto: LINE BRUSTAD
BREIVIK OG EDL-LEDEREN: Plakat i Tower Hamlets med Anders Behring Breivik og English Defence Leagues-leder. Teksten sier: Forskjellige ansikter, samme hat. Rasistiske EDL er ikke velkommen her. Foto: LINE BRUSTAD Vis mer

- Jeg er redd politiet kommer til å arrestere meg, men jeg tar sjansen. Jeg ønsker å dra dit og holde en tale, legger han til.

- Dette er et tegn på at ytringsfriheten faller. Islamister kan demonstrere, mens vi blir nektet av politiet, det er forkastelig, sier Alte.

Deler meninger I sitt såkalte manifest skriver Anders Behring Breivik at han hadde mer enn 600 venner fra EDL og at han hadde snakket med flere enn 10 medlemmer og ledere.

Tommy Robinson hevder at Breivik aldri har vært medlem av organisasjonen.
 
- Han var aldri medlem av EDL. Han var medlem av Knight Templar, hevder Robinson.

-  Vi deler noen av hans meninger, og hans frykt, men ikke hva han gjorde i Norge 22. juli. Jeg tror ikke han er sinnsyk. Jeg tenker at framgangsmåten hans var sinnsyk. Breivik torde å stå fram med meninga si, og var sånn sett tøff. Folk må fortså at Breivik ikke er alene om disse følelsene, fortsetter han.

Ronny Alte sier at han tar avstand fra Brevik.

VENNER: Leder for EDL - Tommy Robinson og leder for NDL - Ronny Atle sier at de aldri har vært venner av Anders Behring Breivik. I dag skal de sammen demonstrere mot sharia i Tower Hamlet i London. Foto: Keith Hammett / Dagbladet
VENNER: Leder for EDL - Tommy Robinson og leder for NDL - Ronny Atle sier at de aldri har vært venner av Anders Behring Breivik. I dag skal de sammen demonstrere mot sharia i Tower Hamlet i London. Foto: Keith Hammett / Dagbladet Vis mer

- Jeg har aldri hatt kontakt med ham. Det blir feil at noen kaller meg Breivik-venn bare fordi jeg deler noen av hans synspunkter, sier han.

Demonstrasjonen i Tower Hamlet skulle etter planen starte klokka 14.00 norsk tid i dag.

English Defence League

Hva: Islamfiendtlig bevegelse stiftet i Luton i 2009. Arrangerer gatedemonstrasjoner mot islamisme og sharia. Består av fotballsupportere og enkeltpersoner med sterke anti-islamske standpunkter.

Ledelse: Stephen Yaxley-Lennon. Finansiell bakmann Alan Lake.

Organisasjon: Medlemsantallet er ukjent, de har samlet opp til 3000 mennesker til flere demonstrasjoner. Oppgir at de har fem divisjoner i England. Organisasjonen er løs, men EDL står over de europeiske underorganisasjonene. Hevder å ha rundt 100 000 medlemmer på Facebook.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer