EKSTREMVÆR: På E18 ut av Kristiansand bygges nye Varoddbroa mens vinden tar tak i den gamle og den som bygges og det vurderes fortløpende om E18 skal stenges.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
EKSTREMVÆR: På E18 ut av Kristiansand bygges nye Varoddbroa mens vinden tar tak i den gamle og den som bygges og det vurderes fortløpende om E18 skal stenges. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Uværet Knud

- Dette blir en kveld vi kommer til å huske

Ekstremværet slår innover Norge. Også i fjellet vil man merke uværet godt.

Det er fredag formiddag bokstavelig talt stille før stormen i Rogaland, Agderfylkene og på Østlandet. I mellomtida ber politiet i Agder folk om å ta forholdsregler og gjøre fast løse gjenstander. For uværet er på vei, og det blir verre enn først antatt.

I sitt ferskeste varsel oppjusterer Meteorologisk institutt farenivået fra orange til rødt i Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus. Det betyr ekstremvær.

- Dette blir en kveld vi kommer til å huske, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness i Meteorologisk institutt til NTB.

- Vi vil få vindkast opp i full storm i Agder i 15-tida. I kveld treffer vinden Telemark og Østlandet. Vindstyrken vil være oppe i 35 meter i sekundet på det meste, sier meteorolog Gunnar Livik ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Orkan styrke

Men før den tid treffer lavtrykkssenteret Rogaland, hvor det vil bli en veldig brå endring i vindstyrke og -retning. Vinden dreier i 14-tida over fra sør- og sør-øst til nord-vest og full storm.

- Dette vil merkes godt i Stavanger-området og i fjordene rundt byen. Her får vi vindkast på 35-40 meter i sekundet. Rogaland og Agder-fylkene blir hele kvelden preget av stormen, med topp i vindstyrke i 20-tida. Lenger øst kommer de kraftigste vindkastene i 22-23-tida, sier Livik.

Kysten av Trøndelag vil også merke uværet, med det meteorologen beskriver som en litt hissig vestavind i natt og utover formiddagen i morgen. Etter dette vil uværet forflytte seg enda lenger nord mens det svekkes gradvis.

Fare for snø i fjellet

For dem som har tenkt seg til fjells i helga, er det også viktig å være forberedt på været som kommer. Meteorologen forteller at det i fjellet i Sør-Norge blir kraftig vind i kveld. Det stopper imidlertid ikke med det.

- Det er ventet nedbør og vanskelige kjøreforhold på grunn av vind og nedbør i tillegg til temperaturer rundt null grader. Dette gjelder hele helga. Det vil fort bli sludd og snøbyger flere steder, med snøgrense ned mot 800 meter over havet, sier Livik.

Lenge siden sist

Meteorolog Bjart Eriksen i Metconsult sitter i bilen på vei østover, bort fra uværet på Sørlandet, når Dagbladet ringer. Han kan fortelle at det er lenge siden det har vært så sterk vind som det nå er varslet på Sørlandet.

- Det er ofte det blåser på kysten, men uvanlig at det blåser så sterkt i kystbyene som Mandal, Arendal, Kristiansand og Grimstad. Det gjør det skummelt, sier Eriksen.

De siste prognosene gir imidlertid håp om at uværets skadepotensial ikke skal bli fullt så stort som først ventet. Årsaken er at vinden fra sør, som kommer rett inn inn i kystbyene sørpå, nå er meldt litt svakere enn først antatt.

- I tillegg dreier vinden fra sørlig til vestlig retning litt tidligere enn først varslet. Hvis det stemmer, så vil skadene bli mindre enn fryktet. Men dette er et vær som selvfølgelig skal respekteres, og det kan fremdeles endre seg og bli kraftigere enn man nå antar, sier Eriksen.