Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette blir en skattefinansiert konkurranse. Det blir dyrt, dårlig og distriktsfiendtlig

EUs postdirektiv kan koste skattebetalerne flere hundre millioner kroner i året.

OMKAMP: Lederen for de LO-organiserte i Posten, Odd Christian Øverland, vant lobbykampen mot Ap i 2011, og den rødgrønne regjeringen varslet veto mot EU?s postdirektiv. Men den nye regjeringen vil innlemme direktivet og sikre konkurranse om brevlevering. Tirsdag la Øverland fram Postkoms syn på saken i et møte med samferdelsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP). Han vil komme med forslag til ny postlov før utgangen av året.
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OMKAMP: Lederen for de LO-organiserte i Posten, Odd Christian Øverland, vant lobbykampen mot Ap i 2011, og den rødgrønne regjeringen varslet veto mot EU?s postdirektiv. Men den nye regjeringen vil innlemme direktivet og sikre konkurranse om brevlevering. Tirsdag la Øverland fram Postkoms syn på saken i et møte med samferdelsminister Ketil Solvik-Olsen (FrP). Han vil komme med forslag til ny postlov før utgangen av året. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen har for lengst varslet at de vil innlemme EUs tredje postdirektiv i norsk lov og oppheve Postens enerett på utdeling av brev under 50 gram.

Dermed er det ny kamp mot direktivet, som et knapt flertall på Ap-landsmøtet i 2011 sa nei til, og som den rødgrønne regjeringen varslet reservasjon mot i EU.

Både Venstre og KrF støtter innlemmelse av postdirektivet. Regjeringen satser på å sende forslag til ny postlov på høring før årsskiftet, og å fjerne Postens monopol fra 1. juli neste år.

For å kutte kostnader blir det ikke vanlig postombæring på lørdager.

- Dette blir en skattefinansiert konkurranse. Det blir dyrt, dårlig og distriktsfiendtlig. Skattebetalerne må betale for en konkurranse som gjør at statseide Posten til et tapsprosjekt, sier leder i LO-forbundet Postkom, Odd Christian Øverland, til Dagbladet.

Krever kraftig sponsing Han viser til at markedet for brev går ned. Hvis flere aktører skal dele på kaka og tjene penger på levering av brev, vil Posten tape. Kostnadene ved å levere brev er langt høyere i distriktene enn i det sentrale østlandsområdet. Posten bruker overskudd fra det markedet som koster minst, til å subsidiere den mer kostnadskrevende delen for å sikre lik porto og like tjenester landet rundt.

Hvis det åpnes for konkurranse, antar Postkom det er området rundt hovedstaden som er aktuelt.

Dermed vil Posten tape inntektsmuligheter og ikke kunne kryssubsidiere virksomheten som før.

Så hvis Posten skal opprettholde leveringsplikten og dagens nivå på posttjenester landet rundt, må staten sponse kraftig. Eller Posten går ned på antall leveringsdager og øker leveringstiden.

En rapport fra Oslo Economics i 2010 konkluderte med at postdirektivet trolig vil svekke Postens inntektsgrunnlag og øke behovet for statsstøtte ytterligere.

Skummer fløten - Kaka blir stadig mindre, og inntektsgrunnlaget forsvinner. Konkurrerende selskaper vil skumme fløten av markedet i Oslo-området, mens Posten må ta de ulønnsomme delene. Det er ikke mulig å hente ut positive synergier i et fallende marked, sier Øverland.

SV-leder Audun Lysbakken mener den nye regjeringen legger seg flat for EU og gir bort norske posisjoner uten å få noe igjen.

- Jeg har respekt for at regjeringen har et annet syn på konkurranse enn SV. Men det er uklokt å gi fra seg forhandlingsposisjoner og ensigig akseptere det Brussel pådytter oss. Regjeringen har ikke kommet til Stortinget med konsekvensene av å innføre postdirektivet. Det finnes ulike anslag, men det blir uansett dyrt for staten. De overfører ressurser fra fellesskapet for at noen kapitalister kan få sikre seg indrefileten av postmarkedet. Skattebetalerne må betale for at private skal skumme fløten. Det er meningsløst, sier Lysbakken.

STERKE PROTESTER: Debatten om EUs postdirektiv har rullet i flere år, som her på Hamar under 1. mai-toget i 2010. På Ap-landsmøtet året etter sa et knapt flertall nei til direktivet, som førte til at den rødgrønne regjeringen varslet Brussel om at reservasjonsretten ville bli brukt. Men den nye Høyre/Frp-regjeringen går inn for direktivet og konkurranseutsetting. Foto: Kyrre Lien / Scanpix .
STERKE PROTESTER: Debatten om EUs postdirektiv har rullet i flere år, som her på Hamar under 1. mai-toget i 2010. På Ap-landsmøtet året etter sa et knapt flertall nei til direktivet, som førte til at den rødgrønne regjeringen varslet Brussel om at reservasjonsretten ville bli brukt. Men den nye Høyre/Frp-regjeringen går inn for direktivet og konkurranseutsetting. Foto: Kyrre Lien / Scanpix . Vis mer

Også leder i Senterpartiet, Liv Signe Navarsete, mener regjeringen legger seg på rygg for EU. Hun frykter at næringslivet i distriktene blir rammet av dårligere posttjenester.

Sp-lederen under seg over at KrF kan støtte postdirektivet.

- De støtter et statsbudsjett med kutt til næringsstøtte, landbruk, fiskeri og nettkompensasjon. Samlet sett er det en rekke kutt i distriktenes disfavør, og så vil de støtte postdirektivet på toppen av det. Hvor ble det av KrF som distriktsparti, spør Navarsete.

Samme porto i hele landet Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) forsikrer at konkurranse ikke skal gi dyrere porto i distriktene. Posten skal beholde enhetsporto. Han sier e-post er den største trusselen mot Posten. Brevmarkedet går ned.

På spørsmål om det ikke er et tankekors at staten betaler for fri konkurranse på postmarkedet, sier Solvik-Olsen:

- Skattebetalerne betaler allerede for å sikre et visst tilbud i hele landet. Det er ingen tvil om at det har en pris, sier han.

I statsbudsjettet for 2014 varsler regjeringen at antallet leveringsdager reduseres fra seks til fem neste år. Dermed kutter regjeringen 50 millioner kroner i forhold til den rødgrønne regjeringens budsjett, og sponser nå Posten med 270 millioner kroner.

Men Solvik-Olsen lover lørdagsombæring av aviser.

KRITISKE:Partilederne Liv Signe Navarsete (Sp) og Audun Lysbakken (Sv) mener den nye regjeringen legger seg på rygg for Brussel. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
KRITISKE:Partilederne Liv Signe Navarsete (Sp) og Audun Lysbakken (Sv) mener den nye regjeringen legger seg på rygg for Brussel. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer